Bruce Springsteen încă are un ritm intens la 75 de ani. A susținut peste 100 de concerte în 2023 și 2024. Show-urile lui depășesc în mod obișnuit trei ore și are programate spectacole până în iulie anul viitor.
Cum se alimentează pentru a face față unei astfel de rutine epuizante?
"Mănânc puține fructe dimineața, iar apoi iau cina", a declarat el pentru The Times of London luna trecută. "Asta m-a menținut suplu și în formă"
Deși Springsteen nu a spus-o explicit, a mânca o singură masă pe zi (cunoscut uneori sub denumirea de dieta OMAD) este o formă destul de extremă de post intermitent. Postul intermitent clasic implică restricționarea strictă a orelor de alimentație la anumite intervale de timp — de exemplu, doar între 12:00 și 20:00 sau doar în anumite zile ale săptămânii. Însă dieta OMAD comprimă această fereastră zilnică de alimentație într-o singură oră, astfel încât să obții toate caloriile zilei într-o singură masă, scrie nytimes.com.
Există cercetări limitate asupra beneficiilor postului intermitent și chiar mai puține în ceea ce privește dieta OMAD.
"O masă pe zi nu este o idee bună", spune Dr. Caroline Apovian, specialistă în obezitate la Spitalul Brigham and Women’s.
Dr. Apovian este, în general, o susținătoare a postului intermitent și îl recomandă multor pacienți cu obezitate. Comparativ cu planurile de alimentație care necesită numărarea caloriilor sau eliminarea multor alimente, postul intermitent este o metodă relativ simplă de a controla ce mănânci.
Dar, pentru majoritatea oamenilor, dieta OMAD ar fi un dezastru, afirmă ea. "Dacă le spun pacienților mei să mănânce o singură masă pe zi, o să fie înfometați toată ziua". Apoi, probabil că vor mânca prea mult la cină, deoarece vor consuma ce au la îndemână acasă, mai spune ea.
De asemenea, este dificil să obții toate caloriile zilnice într-o singură masă, mai ales dacă ești activ. Mark P. Mattson, profesor adjunct de neuroștiințe la Facultatea de Medicină a Universității Johns Hopkins, afirmă că cei care spun că urmează dieta OMAD probabil nu o respectă exact: cel mai probabil mănâncă de mai multe ori pe zi, poate chiar într-un interval de patru ore, nu de una.
Sfatul Dr. Apovian este să încerci să mănânci doar în orele dintre răsărit și apus (ceea ce, din punct de vedere tehnic, este o formă de post intermitent, spune ea). Ea recomandă un mic dejun bogat în proteine și mese cu multe proteine, fructe, legume și cereale integrale. Apoi, să încetezi să mănânci la ora 18 sau 19, spune ea — ceea ce poate fi după apus, în funcție de locul în care trăiești.
Dr. Mattson urmează el însuși un regim de post intermitent, mâncând exclusiv între orele 12:00 și 18:00 în fiecare zi. În opinia lui, dieta tipic americană — trei mese pe zi, plus gustări, începând de la scurt timp după trezire până aproape de ora de culcare — este în dezacord cu felul în care oamenii și alte animale au evoluat să se hrănească atunci când mâncarea nu era ușor disponibilă.
"Genele și sistemele noastre celulare sunt adaptate să funcționeze foarte bine într-o stare de privare de hrană," a adăugat el.
Studiile despre postul intermitent au de obicei multe limitări. Sunt, în general, realizate pe grupuri mici de oameni, pe perioade scurte de timp, iar rezultatele lor sunt adesea variate. "Știința este încă neclară," a spus Alice H. Lichtenstein, om de știință senior și profesoară la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer al USDA, la Universitatea Tufts.
Câteva cercetări limitate sugerează că postul intermitent ar putea ajuta oamenii să piardă în greutate. Într-un studiu asupra dietei OMAD, cercetătorii au descoperit că, atunci când 11 adulți activi fizic și de greutate normală au mâncat o singură masă pe zi, seara, timp de 11 zile, au pierdut puțin mai mult în greutate și au ars puțin mai multă grăsime decât atunci când au consumat același număr de calorii distribuit în trei mese pe zi.
Alte cercetări arată că, atunci când participanții își restricționează mesele la anumite ore ale zilei, ajung să consume mai puține calorii în general. Această reducere a caloriilor — nu neapărat sincronizarea meselor — ar putea fi responsabilă pentru pierderea în greutate.
Cercetările proprii ale Dr. Mattson despre postul intermitent sugerează că alternarea între alimentație și post ar putea declanșa procese celulare ce pot îmbunătăți reglarea glicemiei, reduce inflamația și ajuta celulele să facă față diferitelor forme de stres.
Totuși, Dr. Lichtenstein a spus că nu există o abordare universală care să funcționeze pentru toată lumea.
"Fiecare persoană are un program diferit," a spus ea. Dacă cineva are succes mâncând doar între orele 7:00 și 17:00, e minunat. Dar, pentru mulți oameni, a continuat Dr. Lichtenstein, "aceasta nu ar funcționa foarte bine.”
s-a vazut cit de dumbo esti la cerebel si cum din ;lipsa de el, ai sustinut... Vezi tot