Greșeala puerilă care a dat de gol ”afacerea Marotta”, fabrica diplomelor false de asistenți medicali pentru cetățeni italieni: ”Suntem bătuți în cap!”

Joi, 29 Februarie 2024, ora 21:30
6364 citiri
Greșeala puerilă care a dat de gol ”afacerea Marotta”, fabrica diplomelor false de asistenți medicali pentru cetățeni italieni: ”Suntem bătuți în cap!”
Vincenzo Marotta, preșeintele școlii postliceale de asistenți medicali, cercetat de procurorii români FOTO Captură video/Facebook/vincenzo.marotta

11 cetățeni italieni sunt bănuiți că au obținut în România diplome false de asistenți medicali care le garantează accesul pe piața muncii în întregul spațiu UE.

O școală sanitară postliceală din Reghin, județul Mureș, condusă de italianul Vincenzo Marotta, instruia fictiv cursanții cărora le asigura contra cost actele necesare pentru a practica meseria de asistent medical. Italienii nu cunosc limba română și nu au dat pe la cursuri sau la orele de practică.

O greșeală puerilă și un funcționar vigilent au dus la descoperirea întregii afaceri ilegale. Când liderul grupării a realizat că o mențiune dintr-un document notarial poate distruge totul s-a panicat și a încercat să ia măsuri, însă pe urmele lui erau deja procurorii DIICOT.

”Tu prezinți un document unde spune că nu vorbești română! Atunci suntem bătuți în cap”, sunt reproșurile aduse unui cursant în momentul când șefii postlicealei au realizat că se află în pericol.

Cum funcționa afacerea ”Marotta”

Vincenzo Marotta este președintele școlii postliceale sanitare, deși procurorii susțin că nu au identificat acte care să dovedească faptul că cetățeanul italian este angajatul acestei unități de învățământ cu sediul în Reghin. Vincenzo își ademenea clienții prin intermediul rețelelor de socializare unde prezenta avantajele absolvirii unei școlii sanitare, în condițiile în care în Italia, spunea el într-o postare, este o cerere foarte mare de asistenți medicali.

Afacerea s-a derulat începând cu anul 2019, acuză DIICOT, dar procurorii menționează faptul că nu există, la acest moment al anchetei, dovezi clare că acela a fost ”anul de naștere”.

Cetățenii italieni recrutați pe Facebook aveau un tratament preferențial. Nu erau obligați să participe la cursuri și nici la orele de practică, în condițiile în care postliceala nu oferea posibilitatea unei instruiri online.

Erau chemați în România de 3, 4 ori să facă act de prezență, dar și să-și rezolve problemele legate de documente, atunci când prezența lor fizică era obligatorie. Când ajungeau la București erau preluați chiar de către angajații școlii, chiar dacă aceștia nu aveau obligația să facă acest lucru, și erau cazați în Reghin, la sediul unității de învățământ.

Cursurile postlicealei sanitare durau trei ani, iar la final, italienii au primit certificate de calificare profesională în profesia de asistent medical generalist.

Funcționarul vigilent

Pentru a putea să practice meseria în tot spațiul UE mai era nevoie însă de un act: atestatul de liberă practică pentru exercitarea profesiei pe teritoriul UE. Acest document este emis de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) și ar fi trebuit să fie doar o formalitate. Doar un funcționar din cadrul organizației a sesizat o mențiune în actele italienilor care i-a atras atenția.

Din analizarea tuturor înscrisurilor cuprinse în dosarele depuse de cetățenii italieni a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la modalitatea ilegală de școlarizare a asistenților medicali de către Școala Postliceală Sanitară, din următoarele considerente:

notarul public a atestat consimțământul celor 11 cetățeni italieni în prezența unui traducător autorizat, aspect de natură a releva faptul că niciunul dintre aceștia nu are noțiuni de bază privind limba română, în contrast cu prevederea legală ce condiționează accesul la o școală postliceală, pentru cetățenii străini, în baza unui atestat tip C1, ce presupune cunoștințe avansate de limba română, se arată în actele dosarului.

La biroul notarial, în data de 24.08.2022, cei 11 cetățeni italieni au împuternicit o persoană în relația cu O.A.M.G.M.A.M.R.,. Toate actele cursanților italieni cuprindeau sintagma ”consimțământul cetățeanului străin a fost luat în limba italiană, prin intermediul traducătorului și interpretului autorizat”

De altfel, necunoașterea limbii române ar fi făcut imposibilă înțelegerea noțiunilor predate în cei trei ani de studii și, cu atât mai mult, efectuarea de stagii de practică în unități spitalicești din România ori susținerea examenului de absolvire.

• toți cei 11 cetățeni italieni au declarat drept reședință pe teritoriul României adresa unde funcționează Școala Postliceală Sanitară. Acest element de fapt evidențiază presupunerea întemeiată că aceștia nu au locuit în România în cei trei ani de studii și, subsecvent, nu au participat la cursurile teoretice și la stagiile obligatorii de practică, arată anchetatorii.

Aceste neconcordanțe descoperite în dosarele absolvenților din Italia au blocat emiterea atestatului de către O.A.M.G.M.A.M.R. Un reprezentant al Ordinului Asistenților a fost cel care a și sesizat poliția.

Datele furnizate anchetatorilor de Unitatea Națională de Informații a Pasagerilor, reiese că niciunul dintre italieni nu a frecventat cursurile școlii, ci au venit în România de 3-4 ori pe parcursul celor trei ani cât figurează ca elevi.

Panică în școală: ”Se intră la pușcărie cu lucrurile astea!”

Când reprezentanții școlii au realizat că vor avea probleme, au început reproșurile, o parte dintre ele fiind interceptate telefonic de anchetatori.

Discuțiile purtate de persoanele anchetate evidențiază că au reprezentarea faptului că situația cetățenilor italieni reprezintă o faptă penală, fiind exprimate temeri cu privire la eventuale controale ori sancțiuni de natură penală, spun procurorii: ”Și stăm numa' pe fri... numa' cu frică”. Într-o convorbire purtată de Marotta cu un bărbat, cetățean italian se discută despre risc de pușcărie și de faptul că la școală ar putea exista o problemă:” E..., oamenii merg la pușcărie! Nu..., dar se intră la pușcărie cu lucrurile astea! Nu! Nu e o problemă mică! E o problemă foarte mare!; (…) Nu! Nu! Nu! Că dacă facem rahaturi, apoi complicăm viața la toți! Ne dăm autogol!; Atunci suntem bătuți în cap! Suntem... tu prezinți un document unde spune că nu vorbești română!; Pentru că tu înrăutățești lucrurile dacă tu faci toate astea!

Situația cursanților cetățeni italieni care nu cunosc limba română și nu se prezintă la cursuri este cunoscută de toate persoanele implicate, se arată în rechizitoriu.

Ancheta este încă la început. La Reghin, la sediul școlii, au avut loc percheziții pe 20 februarie 2024. Trei persoane au fost reținute atunci, printre care și Vincenzo Marotta.

Deși s-a cerut arestarea preventivă a celor trei lideri, aceștia au fost plasați în control judiciar.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campania electorală îi determină pe politicieni să aibă un limbaj mai „colorat”, să folosească un discurs plin de „ură”, lucru care le poate aduce sancțiuni din partea Consiliului...
#postliceala, #asistenti medicali, #reghin, #diplome false, #italieni , #stiri invatamant