UPDATE Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse VIDEO

Luni, 27 Iunie 2022, ora 20:05
4118 citiri
UPDATE Cancelaria premierului se mărește cu zeci de posturi, deși angajările în instituțiile publice au fost înghețate. Noile competențe extinse VIDEO
Cancelaria Prim-ministrului are, în prezent, 57 de posturi formate din funcţionari publici şi personal contractual FOTO Facebook / Guvernul României

UPDATE 20:05 Guvernul a aprobat luni, 27 iunie, o hotărâre care prevede extinderea competențelor Cancelariei Prim-ministrului, fiind preluate şi elemente din componenţa Secretariatului General al Guvernului.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, la finalul ședinței.

”Guvernul a aprobat astăzi hotărârea privind stabilirea atribuţiilor, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-ministrului. Au fost astfel modificate structurile organizatorice, extinzându-se şi competenţele Cancelariei Prim-ministrului. Astfel, pe lângă cele două direcţii deja existente, Direcţia protocol şi relaţii internaţionale şi, respectiv, Direcţia de comunicare şi relaţii cu presa, a fost înfiinţată Direcţia asigurare resurse, Compartimentul juridic şi Serviciul de evaluare, analiză şi coordonare strategică. Au fost preluate cu această ocazie elemente din componenţa Secretariatului General al Guvernului, odată cu atribuţii care, de asemenea, vor fi şi suplimentate cu necesitatea de a gestiona elementele de coordonare pentru procesul de aderare a României la OCDE”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă.

Cărbunaru a menţionat că aderarea la OCDE reprezintă ”un obiectiv de ţară extrem de important, deoarece oferă acces ”la o platformă globală de resurse de bunăstare”. În acest sens, a precizat că 90% din investiţiile străine directe, la nivel global, sunt realizate de statele membre OCDE.

Potrivit hotărârii de guvern, a fost înfiinţat Consiliul Consultativ, organ colectiv din care vor face parte reprezentanţi ai mediului academic, de afaceri şi ai societăţii civile, cu rol de a emite propuneri, opinii şi analize în domeniul de competenţă al Cancelariei Prim-ministrului.

Cancelaria Prim-ministrului va avea rol de coordonator pentru Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia Naţională Anti-Doping, Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, structuri cu personalitate juridică, finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

Numărul maxim de posturi din cadrul Cancelariei Prim-ministrului va fi de 103, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Personalul Cancelariei va fi format din funcţionari publici şi personal contractual.

Știrea inițială:

Un proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de luni, 27 iunie, prevede că numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului ar putea creşte de la 57 la 103.

”În cadrul Cancelariei Prim-ministrului îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, precum şi directorul de cabinet al Prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a Prim-ministrului. În cadrul Cancelariei Prim-ministrului îşi desfăşoară activitatea purtătorul de cuvânt al Guvernului, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Atribuţiile funcţionale şi domeniile de competenţă ale secretarilor şi consilierilor de stat se stabilesc prin Ordin al şefului Cancelariei, cu acordul Prim-ministrului. Numărul maxim de posturi al Cancelariei Prim-ministrului este de 103, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Personalul Cancelariei Prim-ministrului este format din funcţionari publici şi personal contractua”, prevede nota de fundamentare.

Conform aceluiaşi document, Cancelaria Prim-ministrului are, în prezent, 57 de posturi formate din funcţionari publici şi personal contractual.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern care stabileşte atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-ministrului, aceasta va avea următoarele funcţii:

- de strategie, prin care contribuie la elaborarea şi fundamentarea viziunii strategice a Guvernului cu privire la implementarea politicilor publice incluse în Programul de Guvernare;

- de coordonare interinstituţională, pentru asigurarea unei abordări integrate şi coerente a actului de guvernare, coordonând şi participând în cadrul consiliilor, comisiilor şi comitetelor interministeriale, înfiinţate conform prevederilor legale;

- de reprezentare, prin care se asigură în numele prim-ministrului reprezentarea pe plan intern şi extern în domeniul său de activitate.

Totodată este stabilită şi lista instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale coordonate de premier, prin Cancelaria Prim-ministrului, respectiv: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia Naţională Anti-Doping, Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Anunțul vine în contextul în care, pe 16 iunie, guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede suspendarea ocupării posturilor vacante din instituţiile publice centrale şi locale începând cu 1 iulie, până la finalul anului. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat atunci că vor putea fi făcute unele excepții.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#posturi Guvern, #Cancelarie premier, #functionari publici , #stiri politice