Prăbușirea neașteptată a Rusiei: Oportunitatea unei puteri mondiale o dată într-un mileniu de a-și asigura dominația

Vineri, 12 Mai 2023, ora 02:23
8978 citiri
Prăbușirea neașteptată a Rusiei: Oportunitatea unei puteri mondiale o dată într-un mileniu de a-și asigura dominația
Prăbușirea Rusiei lui Putin oferă Chinei șansa de a domina FOTO: FP

Experții susțin că există un singur câștigător al războiului monstruos al lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei; o putere mondială care și-a depășit spectaculos Occidentul și și-a extins drastic influența globală. Astfel, prăbușirea neașteptată a Rusiei i-a oferit Chinei oportunitatea o dată într-un mileniu de a-și asigura dominația.

Lumea se află acum într-un pericol teribil de război major, pe măsură de puterea globală a Beijingului se apropie de apogeu, iar China transformă Rusia într-un protectorat al său, potrivit The Telegraph.

Rusia trebuia să se fi prăbușit până acum. Gambitul Marii Britanii, Americii și Europei a fost impunerea de sancțiuni dure economice, financiare și tehnologice contra Moscovei, un plafon la prețul petrolului rusesc pe mare și un ajutor substanțial pentru Ucraina ar fi fost suficiente pentru a învinge Moscova. Dar nu a funcționat. Pentru toate sacrificiile poporului ucrainean, războiul a ajuns într-un impas, cel puțin până la contraofensiva de la Kiev.

Un viitor candidat la prezidențiale în SUA începe războiul cu Beijingul: Interdicție dură impusă chinezilor

Motivul? China a intervenit în liniște, salvând economia distrusă a lui Putin la o scară de transformare, schimbând energia și materiile prime cu bunuri și tehnologie. Sancțiunile sunt o glumă. Comerțul ruso-chinez a crescut cu 41,3% în primele patru luni ale anului, până la 73 de miliarde de dolari, finanțând războiul lui Putin.

Exporturile Chinei către Rusia au crescut cu 153% numai în aprilie 2023; creșterea lor anulează mai mult decât declinul comerțului german și francez, așa cum subliniază Robin Brooks, de la Institutul pentru Finanțe Internaționale. Comerțul Chinei a crescut și cu Belarus, Kazahstan, Georgia și Turcia, toate cu acces ușor și poros în Rusia.

Nu e de mirare că societatea rusă nu a explodat. S-ar putea să nu mai fie niciun McDonald’s la Moscova, dar vânzările de mașini chinezești sunt în creștere. Ni s-a spus că Rusia nu ar putea supraviețui fără tehnologia occidentală, dar trece în schimb la sistemele rivale ale Chinei.

Luptă aprigă între Rusia și un aliat al SUA: O mare putere mondială și-a schimbat afacerile peste noapte

Contrapartida este că Rusia este acum dependentă de Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru supraviețuirea sa, iar noii plătitori ai Moscovei își vor încorda mușchii fără milă. Acesta este un triumf pentru mercantiliștii din Beijing: ei au absorbit permanent Rusia pe orbita lor. Dacă Putin, un megaloman supraviețuiește războiului său dezastruos, el va fi ca un vasal al lui Xi și va avea o umilire finală.

Singurul avantaj pentru noi ceilalți este că acum Rusia are mai puține șanse să folosească arme nucleare tactice, o politică nebunească pe care China s-ar opune cu siguranță.

Creșterea explozivă a Chinei s-a sfârșit

Cert este că acum ne aflăm cu adevărat într-un nou Război Rece, o bătălie istorică între Occident și un stat-civilizație chinez care renaște. Lumea în curs de dezvoltare înțelege acest lucru și îi ia partea în această nouă ordine mondială. În mod tragic, reputația Chinei este în creștere, iar cea a Americii se clatină sub patetica administrație a lui Joe Biden.

China a intermediat deja o apropiere între Arabia Saudită și Iran, punând în pericol pacea din Orientul Mijlociu. În America Latină și Africa, influența PCC continuă să crească datorită inițiativei sale Belt and Road, împrumuturilor pe care le acordă și tranzacțiilor pe care le încheie pentru a inunda piața cu materiale și minerale cheie. China subminează, de asemenea, Commonwealth-ul. India cumpără energie rusească.

Perioada de creștere extrem de puternică a economiei chineze s-a încheiat, în ciuda talentelor sale în IA și baterii, din trei motive. În primul rând, Xi a reprimat oligarhii Chinei, antreprenorii care au contribuit atât de mult din progresul său, dar au început să-și dezvolte greutatea. PCC este din nou în control total; nu mai există centre independente de putere. Adevăratul capitalism a murit.

Xi Jinping acuzat de trădare față de Putin: Discuția președintelui chinez care a înfuriat Moscova VIDEO

În al doilea rând, sălbăticia blocajelor sale, obsesia sa pentru zero Covid și mușamalizările din ultimii ani demonstrează că China rămâne o societate fundamental închisă. Nu există o adevărată libertate individuală, nicio libertate și, prin urmare, nicio șansă de un alt boom economic susținut.

Nu în ultimul rând, populația Chinei a scăzut cu 850.000 de locuitori anul trecut, un prevestitor al unei implozii demografice care se profilează, care va transforma zeci de orașe în orașe fantomă, va opri sistemul bancar, va înfometa armata și va amenința cu stagnarea permanentă. India este acum cea mai populată națiune din lume, cu 1,428 miliarde de locuitori, față de cei 1,425 miliarde ai Chinei.

Deci ce urmează? Putem evita un conflict global catastrofal, care va da omenirea înapoi cu 50 de ani, în cel mai bun caz? Elitele Chinei vor vedea sensul și vor pune în valoare preluarea Rusiei lui Putin? Sau își vor face griji că propria lor fereastră de oportunitate se închide și vor decide să mizeze pe o invazie a Taiwanului, mai ales dacă Biden va fi reales?

Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe loviturile cu bombe cu planare pentru a lovi apărarea ucraineană, păstrând în același timp aeronavele sale de atac în mare parte departe de pericol....
Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, pe fondul intensificării bombardamentelor rusești
Reuniune de urgență a Consiliului Ucraina-NATO, pe fondul intensificării bombardamentelor rusești
Ministrul Apărării Rustem Umerov a declarat că Kievul a convocat o întâlnire de urgență Ucraina-NATO din cauza creșterii atacurilor cu rachete din partea Federației Ruse, potrivit...
#prabusire Rusia, #Rusia colaps, #Rusia razboi, #china rusia, #China dominatie globala, #China crestere economica, #razboi Ucraina , #Razboi Ucraina