Pe cine afectează praful saharian care a acoperit România. Avertismentul medicului Beatrice Mahler FOTO

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 14:15
3290 citiri
Pe cine afectează praful saharian care a acoperit România. Avertismentul medicului Beatrice Mahler FOTO
Mașină plină de praf saharian Foto: Facebook/Meteoplus

Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice precum astmul, BPOC, bronşiectazii, a declarat miercuri, 24 aprilie, pentru AGERPRES managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Potrivit, ANM o masă de aer încărcată cu particule va persista în cursul zilei de miercuri, 24 aprilie, și se va deplasa spre nord-est.

„Praful saharian are risc de acutizare la persoanele care suferă de boli respiratorii cronice: astm, BPOC, bronşiectazii, pentru că poate induce crize de acutizare acestor afecţiuni. Riscul de a ajunge într-o cameră de gardă pentru tratamentul suplimentar creşte cu 30% pentru aceşti pacienţi în următoarele cinci zile de la expunere. Pentru cei care sunt acasă şi ştiu că sunt bolnavi, este recomandat să utilizeze suplimentar medicaţia pe care o au deja prescrisă de medicul pneumolog pentru situaţii particulare, cum este şi acesta”, a afirmat medicul.

Beatrice Mahler a spus că şi persoanele alergice pot fi deranjate de praful saharian.

„Persoanele alergice pot fi şi ele deranjate. Simptomatologia este practic specifică tipului de alergie pe care o au: nas înfundat, alţii strănută, alţii au conjunctivele injectate. Medicaţia pe care ei o iau de la medicul alergolog trebuie administrată regulat şi sunt convinsă că şi medicii alergologi sau pneumologi pentru pacienţii cu astm alergic au recomandat pentru fiecare pacient suplimentarea dozei în anumite momente specifice, tipice, care aduc un risc de acutizare sau de simptomatologie neplăcută, agravantă”, a arătat Mahler.

Mai multe imagini cu autoturisme pline de praf saharian au fost urcate pe rețelele de socializare. Persoane din București, Constanța, Tulcea, Ialomița și din alte orașe au urcat fotografii în mediul online, conform digi24.ro.

Potrivit managerului, la persoanele sănătoase organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule în cazul în care expunerea este de scurtă durată.

„De regulă, organismul are capacitatea de a elimina surplusul de particule dacă expunerea este de scurtă durată şi aici vorbim de expunere de câteva zile. Este o atenţionare şi cel mult persoanele sănătoase pot să tuşească, să strănute, dar aceste fenomene sunt practic mecanisme prin care organismul încearcă să elimine surplusul de particule pe care le-a inhalat”, a susţinut Beatrice Mahler.

Ea a spus că nu este recomandat să se facă sport în aer liber în astfel de momente cu praf saharian.

„Ce nu este recomandat în astfel de momente este să facem sport în aer liber, să creştem ventilaţia pulmonară, pentru că în acel moment organismul va avea ca prioritate să oxigeneze corpul şi nu să protejeze corpul. Este de preferat să evităm efortul în aer liber în momentul în care există atenţionări de acest tip. Altfel, persoanele sănătoase nu au măsuri speciale pe care ar trebui să le urmeze”, a explicat medicul.

Potrivit meteorologilor, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele când vor exista precipitații.

Începând cu după-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va de îndrepta spre nord-est, îndepărtându-se treptat de România.

Quarterly Report - Editia 4

Un nou val de praf saharian va ajunge România. Care vor fi zonele cele mai afectate
Un nou val de praf saharian va ajunge România. Care vor fi zonele cele mai afectate
Meteorologii anunţă că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de marţi seară şi va putea fi observat în special peste regiunile vestice şi sud-vestice....
Primar din România: ”Suntem speriați de bombe când e vorba de fonduri europene”
Primar din România: ”Suntem speriați de bombe când e vorba de fonduri europene”
Ionuţ Pucheanu, primarul din Galaţi, a declarat marţi, 21 mai, că ”suntem speriaţi de bombe” când e vorba de fonduri europene. ”Când vine vorba de fonduri europene, cei care scriu...
#praf saharian Romania, #praf saharian in romania, #praf Sahara depus masini, #praf saharian, #risc, #boli respiratorii , #sanatate