Botosani: Pe urmele banditului Coroi

   

Padurea de fag de pe Dealul Holmului din Flaminzi se inalta semeata, iar copacii batrini, scorburosi, stau martori muti ai unor fapte de legenda. In inima padurii, intr-un loc situat la jumatatea distantei dintre Botosani si Hirlau, se afla si astazi Masa tilharilor. Un paralelipiped de cinci metri lungime, doi latime si trei inaltime, a ramas in istorie ca locul unde se intilneau haiducii din Flaminzi la inceputul secolului al XIX-lea.

,,Dealul Holm are o inaltime de 584 metri si este al doilea din judet, cel mai mare fiind Dealu Mare, aflat deasupra Tudorei, de 612 metri. Aici a fost Marea Nisipoasa, acum milioane de ani. Nisipul s-a cimentat pe alocuri si a format blocuri de piatra. Banditii au ales locul acesta pentru ca aveau vizibilitate in toate partile. Au slefuit piatra sa semene cu o masa si au facut un fel de cartier general.

Din acest loc se vede orasul Botosani, chiar daca e la 30 de kilometri. E ca si cum ar fi la picioare", ne-a spus nea Victor Ciornei, padurar de peste 30 de ani, care cunoaste padurea ca-n palma. Intre Cotu si Copalaa, care se invecineaza cu Flaminzi, negustorii schimbau caii la Postalion, un loc care si-a pastrat denumirea si astazi. Localnicii ii spun Posta.

Acolo era un important nod comercial, unde evreii din judetele Botosani si Iasi se intreceau in comertul cu "materie" si alte ,,scumpeturi". De la Masa tilharilor, vizibilitatea catre acel loc era nemaipomenita, asa ca banditii au ,,executat" profiturile multor evrei instariti.

,,Oamenii batrini, care acum nu mai sint, spun ca dupa ce scrutau zarea, cu ocheane cumparate pe bijuterii, banditii atacau calestile boierilor. Aveau si un semnal, aprindeau un foc. Indiscutabil, cum era pe vremuri, ei aveau un sprijin din partea poterei, altfel nu se explica ca nu se punea capat acestor nelegiuri", ne-a mai povestit mos Victor.

Banda lui Coroi isi impartea prada

Prazile erau asezate pe masa de piatra si fiecare dintre banditi isi primea partea, dupa rolul sau in banda. La mare cinste erau cei care actionau calari, dar si observatorii care comandau atacul. Multi spun ca seful bandei era temutul Coroi. Desi avea cartierul general la Guranda, banditul Coroi avea ,,punct" si la Flaminzi.

,,Un vecin de aici a spus in ultimii ani de viata adevarul despre perioada in care la el acasa se ascundea, in straie de femeie, banditul Coroi. Acolo a fost un cuib de-al lui Coroi. Acesta, din cite se spune, era capul banditilor, sau asa-zisilor haiduci care atacau la drumul mare in Flaminzi. Diferenta mare intre haiduc si bandit nu era. Echipa tilharilor era destul de consistenta. Tot erau vreo 15 care atacau. Erau calari, aveau flinte", ne-a mai spus nea Ciornei.

Strajuita de padure, la masa de piatra isi lasau haiducii caii la pascut. Locul era bine pazit. Nimeni nu indraznea sa paseasca macar pe Dealul Holmului, tocmai pentru ca vestea ca este bine pazit s-a raspindit in sapte sate.

,,Oamenii povestesc ca autoritatile erau mituite, pentru ca prea nu aveau frica de lege. Banditii astia mergeau frumos la o casa, la alta, plateau bijuterii scumpe pentru un vitel la frigare. Ce-i drept, la hanuri nu prea aveau curaj sa traga, dar aveau locurile lor. Erau risipitori, dadeau la iubite, nu tineau la pret, aruncau banii aiurea. Stiti vorba aia, se ia de haram, de haram se duce", a spus padurarul Victor Ciornei. Cum nelegiuirile se tineau lant, autoritatile de atunci au gasit un tap ispasitor.

,,Si potera asta trebuia sa mai justifice ca se incearca distrugerea temutei bande, ca au activitate, mai prindeau cite unul fraier. Au prins pe unul Suhan, pe care l-au executat dupa ce au facut reconstituirea unui jaf asupra unui evreu bogat", a spus si Vasile Crihan. ,,Masa tilharilor" este si astazi un loc pitoresc, turistic.

De-a lungul timpului, mii de persoane au venit sa vada minunea, paralelipipedul de piatra, la adapostul caruia o banda de haiduci au numarat bijuterii, galbeni. Si trecatorii si-au scris numele in piatra, fascinati de legenda.

,,Au fost si turisti din Ucraina, din Republica Moldova, dupa cum se vede si ce au scrijelit aici in limba lor", a spus Victor Ciornei.

Din pacate, Masa tilharilor se degradeaza din ce in ce mai mult. De patru ani s-a inclinat, iar o portiune din piatra nisipoasa s-a rostogolit in haul ce se casca amenintator in apropiere. Chiar si asa, ciuntita, ,,masa tilharilor" sta marturie vremurilor in care haiducii au controlat lumea satului.
Luni, 08 Octombrie 2007, ora 15:39
Sursa: Ziare.com
Cele mai citite stiri
Cei mai cautati infractori din tara: CINCI botosaneni pe lista "Most Wanted", de la tepari la traficanti de carne vie
Pe lista cu infractori neprinsi figureaza si cateva nume din Botosani. Au incalcat legea in diverse ...
Cum au ajuns autoritatile din Botosani sa plateasca o avere pentru un drum plin de gropi
Autoritatile judetene din Botosani sunt nevoite sa plateasca peste 1,6 milioane de euro pentru 15 ...
Rupta de beata si fara permis, o tanara a spart cu masina o casa dupa care si-a lasat balta amorezul in automobil - FOTOGALERIE
Un accident cu o poveste cum raa se poate intalni a avut loc in noaptea de vineri spre sambata in ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor