Clientii bancilor cred ca imprumuturile au comisioane prea mari

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 23:23
1097 citiri
Clientii bancilor cred ca imprumuturile au comisioane prea mari

Trei din patru romani care utilizeaza produse bancare sunt de parere ca dobanzile acordate la produsele de economisire sunt prea mici, potrivit unui studiu realizat in mediul urban de GfK Romania, la solicitarea FGDSB.

Totodata, majoritatea respondentilor la sondaj, peste 80%, considera ca nivelul comisioanelor la credite este prea mare, informeaza Mediafax.

"In privinta sigurantei economiilor depuse la banci, parerile sunt impartite. Mai mult de o treime din populatia analizata se teme ca aceste economii risca sa isi piarda din valoare pana la momentul retragerii, dar aproape la fel de multi sunt in dezacord cu aceasta idee. De asemenea, 31% se tem ca isi pot pierde cu totul banii depusi la o banca, iar 38% nu percep acest pericol", se arata intr-un comunicat al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB).

Studiul mai releva faptul ca doar 5% din cei intervievati sunt foarte bine informati cu privire la situatia financiara a bancilor, procent egal cu cel al persoanelor care considera ca sunt la curent cu ofertele de produse de economisire.

Dintre cei care au economii, 42% se considera destul de putin sau foarte putin informati in legatura cu situatia financiara a bancilor, iar 40% in legatura cu oferta de produse bancare.

Din totalul romanilor cu varsta peste 18 ani, care traiesc in mediul urban si utilizeaza produse bancare, 16% au economii depuse la banci, iar in Ardeal se economiste mai mult decat in Muntenia (27% comparativ cu 14%).

Principalele instrumente de economisire si investitii utilizate sunt conturile de economii, depozitele la termen si conturile curente, dar si banii pastrati in numerar (28%), considerati o metoda sigura si familiara.

Studiul a fost elaborat pe un esantion de 1.228 de subiecti, cu varsta peste 18 ani, care locuiesc in mediul urban si utilizeaza cel putin un instrument financiar-bancar. Eroarea maxima este de plus-minus 2,83%, la un nivel de incredere de 95%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#dobanzi economii, #comisioane imprumuturi, #studiu GFK Romania , #stiri PRE