De ce nu a putut beneficia Ionut Anghel in trei ani de un transplant de plamani? Directorul Agentiei de Transplant: Clinicile din strainatate au considerat operatia prea riscanta

Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 14:06
3057 citiri
De ce nu a putut beneficia Ionut Anghel in trei ani de un transplant de plamani? Directorul Agentiei de Transplant: Clinicile din strainatate au considerat operatia prea riscanta
Ionut Anghel/Facebook

Ionut Anghel, barbatul de 33 de ani din Vrancea care a decedat in urma cu cateva zile, dupa ce timp de trei ani a fost pe lista de asteptare pentru un transplant de plaman, nu a putut beneficia de aceasta operatie nici la clinicile din strainatate, care au considerat operatia mult prea riscanta, sustine directorul Agentiei Nationale de Transplant, Radu Zamfir.

"Imi pare nespus de rau si consider ca s-a facut, cel putin acum in ultima perioada, absolut tot ce se putea pentru a ajunge in etapa de transplant. Au fost niste discutii cu centre si cu agentia de transplant din Italia pentru a fi operat acolo. Cei de acolo au spus ca, la momentul de fata, riscurile sunt prea mari si risca sa decedeze la scurt timp dupa efectuarea transplantului. Dupa ce am primit acest raspuns, am luat legatura cu niste centre din Franta sa vedem daca opinia este aceeasi si in aceasta etapa a survenit neferictul eveniment. Raspunsul tuturor centrelor care au fost interogate din Italia a fost ca e mult prea riscanta operatia, pentru ca ar duce inevitabil la deces", a spus Radu Zamfir, directorul Agentiei Nationale de Transplant, la Digi24.

Intrebat daca in Romania se putea face acest transplant, el a raspuns ca "pentru a efectua un transplant pulmonar, pacientul se prezinta la acest centru - daca se poate, este pus pe lista de asteptare, daca nu, i se ofera negatia si urmeaza sa fie transplantat in alte centre din afara tarii".

Zamfir a precizat ca acum mai sunt opt pacienti pe lista de asteptare pentru un transplant pulmonar.

Directorul ANT a explicat ca Romania a fost aproape de semnarea unui memorandum cu Ungaria, insa tara vecina "a schimbat conditiile pentru efectuarea transplanturilor". "Noi aveam nevoie sa ne transplanteze cazurile care nu puteau fi facute la noi, respectiv cazurile de complexitate mare si cazurile pediatriace. Tocmai aceste cazuri nu se puteau sa se angajeze sa le transplanteze", a precizat el.

"Am deschis discutiile cu Italia, o tara care are centre high volume, si suntem aproape destul de o solutie pentru acesti pacienti", a adaugat Radu Zamfir.

Intrebat de ce a durat totusi trei ani pentru o analiza a cazului lui Ionut Anghel, directorul ANT a raspuns ca "pacientii care sunt inscrisi pe lista de asteptare, de obicei pentru orice tip de transplant, sunt evaluati periodic, urmand se se stabileasca oportunitatea. Au o stare a sanatatii fragila si, ca si la alte organe, exista mortalitate pe listele de asteptare, din pacate. Acum cand s-a obtinut negatia, da (a fost evaluat pentru transplant in strainatate, n.red.). La momentul de fata, conditia lui medicala nu permitea transplantul din cauza riscurilor".

Radu Zamfir a mai spus ca "totul porneste de la numarul de donatori, noi am avut in anul curent 57 de donatori" si ca "activitatea de transplant este grevata si de aceasta pandemie, care adauga riscuri suplimentare personalului medical, cu atat mai mult pacientilor candidati pentru transplant pulmonar".

CITESTE SI

Mesajul scris pe patul de moarte de un tanar roman care a asteptat in van un transplant de plamani: "E nevoie sa "disparem" ca sa nu mai stresam pe nimeni?"

CORONAVIRUS Romania Sase judete au incidenta peste 6. Sibiu a ajuns la 9 cazuri la mia de locuitori

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce nu se împrumută căștile?
De ce nu se împrumută căștile?
Căștile sunt un focar de infecții, ca de altfel alte obiecte intens folosite, dar curățate foarte rar, atrage atenția Kelly Reynolds, expert în bacteriologie, conform 7sur7.be....
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
#ionut anghel, #transplant, #plaman, #deces, #tanar vrancea, #eveniment, #radu zamfir, #agentia nationala de transplant, #sanatate , #stiri PRE