Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Se intensifica lupta pentru petrolul arctic - Presa internationala

Vineri, 13 Mai 2011, ora 13:47
2010 citiri
Se intensifica lupta pentru petrolul arctic - Presa internationala

Pe masura ce gheata se retrage, apar interesele puternice pentru resursele din subsolul arctic; economia Germaniei isi continua cresterile record iar FMI avertizeaza cu privire la extinderea crizei debitelor suverane in Europa - acestea sunt principalele subiecte ale presei economice internationale de vineri.

Guvernul american a semnalizat o puternica hotarare in asumarea unui rol in privinta petrolului arctic si a exploatarii resurselor de gaz din aceasta regiune, trimitand pe secretarul de stat Hillary Clinton dar si alti ministri pentru prima data la un summit al puterilor regionale.

Intalnirea are loc la Nuuk, capitala Groenlandei, avand darul de a spori temerile printre aparatorii mediului cu privire la posibilele efecte distructive pe care le-ar putea avea exploatarea petrolului arctic asupra mediului, informeaza The Guardian.

Miscarile politice vin intr-un moment in care unele companii britanice se pregatesc sa inceapa forarile in Groenlanda, Shell in Alaska, iar BP a incheiat o intelegere pentru exploatarea Rusiei Arctice. La aceste negocieri au contribuit si dezvaluirile WikiLeaks care arata ca diplomatii americani vorbesc despre nevoia de a-si afirma influenta asupra Chinei.

Interesul comercial pentru regiunea arctica a aparut in conditiile in care stratul de gheata a inceput sa se retraga, permitand accesul usor la resurse precum petrol, aur si uraniu, intr-un moment in care preturile marfurilor si energiei ating niveluri maxime. Unele cercetari arata ca pana la un sfert din rezervele globale stau sub stratul de gheata arctica.

PIB-ul Germaniei, in crestere puternica

Economia Germaniei a crescut cu mult peste asteptarile analistilor la inceputul lui 2011, trimitand cifrele la nivelurile anterioare crizei, ceea ce incurajeaza asteptarile cu privire la cresterile economice din intreaga Europa.

PIB-ul german a crescut cu 1.5 procente in primul trimestru al anului, crestere relativa la cele trei luni anterioare. Economistii estimau o crestere de 1 procent, informeaza Financial Times.

Franta a depasit, de asemenea, asteptarile, cu o crestere de 1 procent in primul trimestru.

Accelerarea pietei a impins PIB-ul german peste nivelurile atinse la inceputul lui 2008 - inainte de colapsul Lehman Brothers care a determinat declansarea crizei financiare. Situatia actuala subliniaza foarte bine capacitatea economiei germane de a-si reveni din socul produs de criza.

Cresterea Germaniei a fost determinata de exporturi si investitii. Insa politicienii considera ca este un semn incurajator cu privire la extinderea cresterii in sectorul consumului intern.

FMI avertizeaza asupra extinderii crizei din Grecia

In ciuda pachetelor de interventie financiara din Grecia, Irlanda si Portugalia, criza debitelor suverane din Europa s-ar putea raspandi catre tarile de la "centru", dar si catre economiile emergente din Europa de Est, arata FMI intr-un comunicat.

Avertizarile FMI vin intr-un moment in care surse guvernamentale din Atena arata ca inspectorii internationali verifica in prezent aplicarea conditiilor UE/FMI in Grecia, facand presiuni pentru reduceri bugetare si mai mari care sa acopere deficitele, noteaza Reuters.

"Contagiunea catre economiile centrale din zona euro si apoi catre periferiile Europei ramane un risc major", se arata in raportul FMI.

FMI-ul s-a aratat dispus sa acorde noi imprumuturi Greciei daca aceastea sunt solicitate, insa tara care a declansat criza debitelor in Europa, in 2009, are inca un mare potential pentru a atrage fonduri pe cont propriu, prn intermediul privatizarilor, ceea ce constituie unul dintre principalele subiecte de discutii si teme de presiune din partea UE/FMI asupra Greciei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#criza debite suverane, #petrol arctic, #crestere Germania, #economie Germania, #privatizari Grecia , #stiri PRE
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Daca au crescut economiile vest-europene si tendinta pentru anul acesta si cel viitor este de crestere incep sa sper ca si economia Romaniei va fi cumva tractata spre crestere. Ar putea fi adevarate previziunile de +3- +4% in 2012 pentru Romania.