Despre Catalin Predoiu

Catalin Marian Predoiu este avocat de meserie si  a fost desemnat ministru al Justitiei in cinci guverne.  Ocupa aceasta functie incepand din februarie 2008. Pentru trei zile, in februarie 2012, a fost premier interimar, dupa demisia Guvernului Boc.  A fost ministru al Justitiei in perioada februarie-aprilie 2012, in timpul guvernarii Mihai Razvan Ungureanu. 

Nascut pe 27 august 1968, la Buzau, Catalin Predoiu este casatorit si are doi copii.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2008, Predoiu a candidat din partea PNL pentru un mandat de deputat intr-un colegiu din Buzau, dar a fost surclasat de candidatul PSD.

Predoiu a detinut portofoliul Justitiei in Cabinetul Tariceanu, in perioada februarie - decembrie 2008. In decembrie 2008, Predoiu a fost numit, ca independent, ministru al Justitiei in Guvermul Emil Boc I, el mentinandu-se in functie dupa demisia in bloc, din 1 octombrie 2009, de la guvernare a membrilor PSD.

Dupa caderea Guvernului Boc prin motiune de cenzura, Catalin Predoiu a fost nominalizat pentru portofoliul Justitiei si in guvernele Croitoru si Negoita, care nu au trecut de Parlament.

In decembrie 2009, a fost reinvestit in functie odata cu restul Guvernului Emil Boc II. In februarie 2012 a fost reinvestit in functie, odata cu guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al SIE, ocupand aceasta functie pana in aprilie 2012.

Studii

Din 2004 este doctor in Drept Comercial, summa cum laudae, titlu obtinut la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Drept

In 1994, a urmat un program de instruire in practica dreptului comercial, la Baroul din Caen

In 1991 a absolvit Universitatea din Bucuresti, fiind licentiate in Drept

Activitate profesionala

Din 2005 este avocat asociat al SCA Zamfirescu Racoti Predoiu, societate de avocatura create prin fuziunea a doua cabinete de avocati, Calin - Andrei Zamfirescu si Asociatii si Racoti - Predoiu.

Detine participatii la doua firme de consultanta pentru afaceri si management (Mergers&Acquisitions International - infiintata in iunie 2007, detine 33% si P&R Forus Strategies - infiintata in octombrie 2007, detine 50%)

A fost membru in Consilul de Administratie al CEC

Intre 1995 si 2005 a fost asociat fondator al cabinetul de avocatura Racoti-Predoiu, specializat pe sectorul fuziunilor, achizitiilor si privatizarilor.

In perioada 1994 - 2007, a fost profesor de Drept Comercial, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

In perioada 1991 - 1995 a fost avocat

Intrarea in politica

In 1991, Catalin Predoiu a semnat o adeziune de membru al PNL - Aripa Tanara, frecventand intrunirile politice pana in 1992 inclusiv, iar in 1993 formatiunea si-a incetat activitatea.

Ulterior, Predoiu nu a mai facut oficial parte din PNL pana in 2008, insa firma de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, unde este avocat asociat, a fost principalul consultant pe probleme juridice al grupului Rompetrol, condus Dinu Patriciu.

In decembrie 2007, dupa demisia lui Tudor Chiuariu din functia de ministru al Justitiei, presedintele Traian Basescu a refuzat sa o accepte pentru aceste portofoliu pe liberal Norica Nicolai, propusa de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Dupa o perioada de vacanta de doua luni si jumatate a functiei, pe 29 februarie 2008, Catalin Predoiu a fost numit ministru al Justitiei in Guvernul Tariceanu, decizie acceptata si de seful statului.

Numirea sa a nemultumit pe vicepresedintii PNL, Ludovic Orban, Crin Antonescu si Norica Nicolai, care i-au reprosat premierului Tariceanu ca nu au fost consultati si au aflat din presa de nominalizarea lui Catalin Predoiu la Ministerul Justitiei, precum si de faptul ca s-a incalcat o decizie a conducerii partidului, in conditiile in care Biroul Politic Central votase numirea lui Teodor Melescanu la Justitie.

A ratat deputatia

Catalin Predoiu a candidat din partea PNL pentru un post de deputat in Colegiul 5 din judetul Buzau la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. El a fost votat de catre 28,9% dintre alegatori, clasandu-se pe locul al doilea dupa candidatul PSD, Marian Ghiveciu, care a primit voturile a 46,6% din alegatori.

Din nou ministru si ruptura de PNL

Dupa alegerile legislative din noiembrie 2008, PSD si PD-L, cele doua partide care au alcatuit coalitia de guvernare, au decis sa nominalizeze un independent in postul de ministru al Justitiei. Gratie bunei relatii cu autoritatile de la Bruxelles si aprecierii lui Traian Basescu, Catalin Predoiu a fost desemnat de catre noul prim-ministru Emil Boc pentru continuarea activitatii la conducerea Ministerului Justitiei.

Catalin Predoiu a acceptat sa ramana la minister, ceea ce i-a deranjat pe colegii lui de partid, liberalii, care intrasera in Opozitie. Predoiu insa a justificat ramanerea la putere prin faptul ca doreste sa-si poata continua proiectele incepute la Ministerul Justitiei.  

Liderii PNL i-au cerut sa paraseasca partidul acuzandu-l de lipsa de caracter si de lipsa de decenta politica fata de partidul care l-a facut ministru si l-a pus pe listele de deputati.

In consecinta, Predoiu s-a autosuspendat la 19 decembrie 2008 din calitatea de membru al PNL, filiala Buzau, declarandu-se „surprins” de atacurile dure ale unor colegi de partid.

De 5 ori la Justitie

Pana acum, Catalin Predoiu a facut parte din 5 guverne, desemnate sau investite.

In perioada februarie 2008- decembrie 2008, a fost ministru al Justitiei in Cabinetul Tariceanu.

In perioada decembrie 2008 – octombrie 2009 a avut aceeasi functie in Executivul Emil Boc II. In timpul acestui mandat, Parlamentul a adoptat noile Coduri Penal si Civil, ca urmare a asumarii raspunderii Guvernului.

La 1 octombrie 2009, toti membri PSD din Guvernul Boc si-au dat demisia, ca urmare arevocarii din functie a vicepremierului Dan Nica. Predoiu a ramas si a detinut in paralel si functia de ministru interimar al Afacerilor de Externe. Acest guvern injumatatit a fost insa demis prin motiune de cenzura pe 13 octombrie 2009,  fiind primul cabinet care isi pierde mandatul astfel in istoria Romaniei de dupa Revolutia din 1989.

Ulterior, presedintele Traian Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, iar din guvernul sau facea parte si Catalin Croitoru, tot sef la Justitie. Acest executiv insa a picat la vot in Parlament.

In noiembrie 2009 a fost desemnat premier Liviu Negoita, primarul sectorului 3 al Capitalei, care si-a alcatuit un govern tot cu Predoiu la Justitie. Acesta insa nu a mai ajuns in Parlament, pentru ca, dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, Negoita si-a depus mandatul.

In toata aceasta perioada de criza politica, Romania a fost in continuare condusa de Guvernul Boc I, demis si interimar, cu Predoiu la Justitie si la Externe.

Dupa alegeri, presedintele reales Traian Basescu l-a numit premier tot pe Emil Boc, iar din Guvernul Boc II face parte si Predoiu. Noul Executiv Boc a fost investit de Parlament pe 23 decembrie 2009 si a ramas in functie pana la 6 februarie 2012. Catalin Predoiu si-a pastrat functia de ministru al Justitiei in guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Afilieri

Predoiu este membru in Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (din 2007), Baroul Bucuresti, Membru in Consiliul Baroului (2003 - 2007), Baroul Bucuresti, Romania (din 1991), Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (1991), International Bar Association (1999).

Activitate publicistica

- Consideratii privind notiunile de activitate bancara si credit bancar (Bucuresti, 2003)

- Bancile in contextul legislatiei antiinfractionale. Obligatii legale speciale (Bucuresti, 2003)

- Societatile comerciale (ed. I, 2001, ed. a II-a revizuita, Bucuresti, 2003) - coautor

- Operatiunile de creditare din interiorul unui grup de societati (Bucuresti, 1996)

Premii si distinctii

In anii 2007 si 2008, prestigioasele cataloage internationale Chambers Global si Chambers Europe l-au clasificat Catalin Predoiu pe locul 2 in domeniul Leading Individuals.

In 2001, a primit Premiul "I.L.Georgescu" acordat de Uniunea Juristilor din Romania, pentru lucrarea "Societatile comerciale". In 2003, pentru aceeasi lucrare, a primit Premiul "Simion Barnutiu" acordat de Academia Romana.

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu

Data nasterii: 27 august 1968

Cariera:  avocat, ministru al Justitiei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Catalin Predoiu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.