Predoiu si Gorghiu critica OUG lui Birchall care propune majorarea pedepselor: E o idee gresita, pe care o resping! Nu avem nevoie de peticeli

Vineri, 23 August 2019, ora 10:31
3845 citiri
Predoiu si Gorghiu critica OUG lui Birchall care propune majorarea pedepselor: E o idee gresita, pe care o resping! Nu avem nevoie de peticeli
Foto: Facebook/Catalin Predoiu

Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu (PNL) critica ordonanta de urgenta pe care are de gand sa o adopte Guvernul Dancila si care prevede, printre altele, o inasprire a unor pedepse din Codul Penal.

"Birchall, ministrul Justitiei, propune majorarea pedepselor. E o idee gresita pe care o resping.

Majorata disciplina in instante si parchete, da! E rolul sefilor de instante si parchete, al CSM, cu care, de principiu, ministrul Justitiei trebuie sa lucreze strans in aceasta directie, pe baza de cooperare.

Iar aplicarea legii in strada tine si de Politie, in prima faza de Politie. Iar acolo selectia si pregatirea sunt stricate in rostul lor de influenta politica, in special de influenta unor clanuri PSD-iste in ultimii ani.

Si inca ceva, se impune abrogata de urgenta legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovata de fostul ministru Toader si vinovat promovata de majoritatea PSD. Aceasta lege este un pericol public continuu", a scris, vineri dimineata, pe Facebook Catalin Predoiu.

Actualele Coduri Penale au fost adoptate in perioada cand ministru al Justitiei era Catalin Predoiu, in Guvernul Emil Boc.

Pe de alta parte, senatorul PNL Alina Gorghiu sustine ca e nevoie de studii de impact, cand vine vorba de modificarea legislatiei penale.

"Propunerea Ministerului Justitiei de refacere a legislatiei penale vine tarziu, din punctul meu de vedere, si nu cred ca este ferita de calcule electorale. Regretabil ca politica penala facuta de colegii din PSD-ALDE a incurajat genul de orori cum e cea de la Caracal, pentru ca a insuflat infractorilor din Romania credinta ca sunt invulnerabili.

Va amintesc ca legea recursului compensatoriu este in continuare in vigoare, astept abrogarea ei, pentru ca avem noi de la PNL un proiect care sper ca in prima saptamana din septembrie va fi adoptat, de abrogare a acestei legi in baza careia au fost eliberati peste 18 mii de detinuti intre octombrie 2017-iunie 2019", a declarat Gorghiu, vineri, la RFI Romania.

Aceasta solicita studii de impact: "Atunci cand vine vorba de legislatie penala, suntem obligati sa tinem cont de studii de impact. Nu s-a facut nici in acest caz. Avem nevoie de corectarea legislatiei penale, suntem cu totii de acord, dar nu avem nevoie de peticeli, ci de precizie de medic chirurg, atunci cand facem aceste modificari".

Ana Birchall a prezentat, joi, concluziile si propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justitiei, dupa ce premierul Viorica Dancila a declarat ca isi doreste sanctiuni drastice si inasprirea legislatiei penale pentru criminali, violatori si pedofili si ca, in acest sens, va da o ordonanta de urgenta.

Ministrul Justitiei a precizat ca, in urma analizei, s-au constatat deficiente in modul de incriminare a infractiunii de "lipsire de libertate in mod ilegal".

Totodata, a spus Birchall, in momentul de fata, beneficiul liberarii conditionate se acorda prea usor persoanelor condamnate pentru infractiuni grave indreptate impotriva persoanei.

Ministrul Justitiei a mai precizat ca exista necorelari intre Constitutia Romaniei si Codul de Procedura Penala in materia perchezitiei domiciliare si a infractiunii flagrante.

Potrivit Anei Birchall, Guvernul vrea sa ia masuri ferme pentru a proteja viata si siguranta romanilor, pe de o parte, si pentru a descuraja prin pedepse exemplare, inclusiv detentiunea pe viata, infractiunile grave care atenteaza la viata si la integritatea persoanei.

"Omorul, violul, rapirile, traficul de persoane, pedofilia trebuie pedepsite exemplar. Majorand pedepsele pentru infractiunea de lipsire de libertate, respectiv rapire, se poate ajunge inclusiv la aplicarea pedepsei detentiunii pe viata", a spus ministrul Justitiei.

Iata principalele modificari ale Codurilor Penale pe care Dancila vrea sa le faca prin OUG. Legatura cu cazul Caracal si competenta DIICOT

Citește și:
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Ce clădiri istorice rămân fără apărare dacă PUZ Zone Protejate dispare. Nicușor Dan: ”Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță și prefectul Toni Greblă”
Primarul general Nicuşor Dan a afirmat luni, 6 februarie, referitor la intenţia prefectului Capitalei Toni Greblă de a suspenda în instanţă PUZ Zone Protejate, că este singurul regulament...
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Portret de prezidențiabil: ce își doresc românii?
Potrivit unui sondaj recent, românii ar vrea un prezidențiabil care să aibă notorietate, imagine bună, să creadă în anticorupție, să aibă un proiect economic coerent și să țină țara...