Predoiu ar vrea sa le taie salariile magistratilor pe timpul protestului

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 20:16
3423 citiri
Predoiu ar vrea sa le taie salariile magistratilor pe timpul protestului
Foto: matasac.files.wordpress.com

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni, ca " plata salariilor in perioada de protest este discutabila", atat timp cat aceasta manifestare a magistratilor implica risipa de bani publici.

"Protestul implica risipa de bani publici. Amanarea dosarelor se face fara un motiv legal, emiterea de citatii implica noi costuri pentru stat, plata salariilor in perioada de protest este discutabila", a declarat, luni, Predoiu.

Ministrul Justitiei si-a reluat apelul catre magistrati, privind reluarea activitatii in instante si parchete.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca miercuri isi va prezenta proiectul de modificare a legislatiei privind inregistrarea firmelor la Registrul Comertului, dupa ce i-a acuzat pe judecatori de blocarea activitatii acestei institutii.

"Milioane de cauze sunt afectate, peste 17.200 de dosare sunt blocate la Registrul Comertului, printre care o treime in Capitala", a spus Predoiu.

Ministrul Justitiei a mai spus ca "blocarea instantelor si a Registrului Comertului este un exces care iese din parametrii unei conduite europene".

Intreruperea activitatii judecatorilor este nelegala si nestatutara, avand consecinte grave asupra cetatenilor si economiei, a mai declarat, luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul unei conferinte de presa. "Cetateni, persoane juridice primesc lovituri nedrepte in exercitarea drepturilor si intereselor. Intreruperea activitatii afecteaza accesul liber la justitie, libertatea economica si dreptul la munca", considera Predoiu.

Potrivit datelor Retelei Nationale a Adunarilor Generale ale Judecatorilor (RNAG), doar trei instante din tara au suspendat protestele, si anume Judecatoria Vatra Dornei, Tribunalul Constanta si Curtea de Apel Alba Iulia.

Totodata, Judecatoria Mangalia este singura instanta care nu a avut adunare generala, deoarece magistratii nu au votat, in urma cu trei saptamani, suspendarea activitatii.

Mai mult, toate instantele din Bucuresti, inclusiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, au decis sa continue protestele incepute in urma cu trei saptamani. Forma protestelor difera de la o instanta la alta.

Astfel, magistratii din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, luni, continuarea actiunii de protest pana la momentul realizarii unui dialog real cu celelalte puteri ale statului. "De la data de 1 septembrie, data ultimei Adunari Generale a judecatorilor, nu au intervenit elemente esentiale din partea executivului pentru rezolvarea acestor probleme, solicitarilor formulate de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de catre reprezentantii Asociatiilor Profesionale a Magistratilor, ramanand fara raspuns", se arata intr-un comunicat remis, luni, agentiei NewsIn, de instanta suprema.

Magistratii sunt nemultumiti de prevederile Legii unice de salarizare, dar si pentru ca guvernantii nu au luat in calcul celelalte revendicari ale lor privind trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu 1 ianuarie 2009, alocarea, pe viitor, a unui procent de cel putin 1% din PIB si trecerea de urgenta a taxelor de timbru si a veniturilor provenind din timbrul judiciar de la bugetele unitatilor administrativ teritoriale la bugetele instantelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Predoiu salarii magistrati, #protest magistrati , #magistrati