Panică în sistemul de justiţie prin zvonuri în legătură cu pensionarea magistraţilor. Acuzațiile ministrului Predoiu

Miercuri, 23 Noiembrie 2022, ora 19:15
4663 citiri
Panică în sistemul de justiţie prin zvonuri în legătură cu pensionarea magistraţilor. Acuzațiile ministrului Predoiu
Cătălin Predoiu FOTO gov.ro

Ministrul Cătălin Predoiu a acuzat, miercuri, lideri din sistemul justiţiei că au creat panică prin colportarea de zvonuri în legătură modificarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor, dând asigurări că viitorul proiect al Ministerului Muncii, care nu a fost încă elaborat, va respecta statutul de independenţă al magistraţilor.

Predoiu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Ministerul Muncii va pune în dezbatere publică, în mod transparent şi fără a lua prin suprindere oamenii din sistemul justiţiei, un proiect de lege privind pensionarea magistraţilor, însă acest proiect nu este încă elaborat şi va respecta statutul de independenţă al procurorilor şi judecătorilor.

"Orice reglementare viitoare în domeniul pensiilor va respecta statutul de independenţă al magistraţilor sub toate aspectele. Instrumentul va fi publicat în dezbatere publică, transmis CSM spre avizare şi discutat cu toţi partenerii sociali, fără a exista niciun fel de luare prin surprindere a sistemului judiciar cu privire la aceste noi viitoare reglementări. Să aşteptăm ce va pune în dezbatere publică Ministerul Muncii. Eu aştept cu încredere că aceste lucruri vor fi respectate", a explicat el.

Ministrul Justiţiei recunoaşte că în sistemul Justiţiei s-a instalat panica, însă spune că acest lucru nu s-a datorat Guvernului.

"Din păcate, în sistemul judiciar s-a instalat o panică. Sper că lucrurile s-au mai potolit. Dar nu a fost o panică datorată sau cauzată de către Executiv şi nici motivată de vreo mişcare instituţională a Executivului. Guvernul a fost foarte clar, atât prin vocea ministrului Muncii, cât şi prin vocea premierului şi prin vocea mea: nu va fi un instrument legislativ promovat peste noapte, nu va lua prin surprindere sistemul, nu se va încălca statutul magistraţilor de independenţă şi dânşii ştiu foarte bine ce înseamnă asta, pentru că sunt jurişti de meserie şi ştiu foarte bine ce elemente conturează statutul de independenţă a magistratului.

A fost foarte clar din prima clipă Executivul în această privinţă, de când a apărut primul zvon, acum cred că aproape o lună de zile, cu privire la un aşa-zis instrument legislativ, o aşa-zisă ordonanţă care urma să fie promovată. A doua zi, am avut întâlniri în cadrul Consiliului de Management Strategic şi, împreună cu liderii sistemului judiciar, am clarificat aceste lucruri. (...) Au fost nenumărate întâlniri cu liderii sistemului judiciar, cărora li s-a explicat acest lucru. Ministrul Muncii, la rândul său, a făcut declaraţii publice. Nu există niciun fel de conduită a Executivului care să fi justificat o astfel de panică", a susţinut Cătălin Predoiu.

Panică creată de zvonuri

Potrivit ministrului, această panică privind modificarea condiţiilor de pensionare a magistraţilor a fost declanşată prin zvonuri de unii lideri din sistemul justiţiei.

"Îmi pare rău să o spun, panica a fost declanşată şi instalată de unii lideri din sistem, care au indus această temere, prin zvonurile pe care le-au colportat, prin măsurile pe care le-au luat, uneori cu privire la propria persoană. Au făcut public acest lucru, au răspândit această neîncredere. Nu Ministerul Muncii, nu Ministerul Justiţiei, nu alt minister a indus această neîncredere. Ambele ministere şi Guvernul s-au comportat cu onestitate în această chestiune şi nu au luat cu nimic prin surprindere sistemul. De aceea, mesajul meu în continuare către magistraţi este să aştepte punerea în dezbatere a proiectului de lege pe care îl va elabora Ministerul Muncii şi se vor lămuri atunci şi vor trage concluziile. Deocamdată, acest proiect nu există", a subliniat ministrul Justiţiei.

Întrebat cine sunt liderii care au indus această panică, Predoiu a amintit de judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş, membri ai CSM, care s-au pensionat recent.

"Sunt doi lideri din CSM care s-au pensionat pe loc. Doamna Chiş şi doamna Baltag. Exemplul unor lideri a fost urmat imediat şi acesta este un fapt. Este vorba şi despre aceşti lideri, dar şi alţii. Sunt oameni care au discutat în sistem că vor fi reglementări adoptate peste noapte. Nu aşa se comportă un lider. Un lider îşi asumă o răspundere, să se informeze, să se angajeze faţă de sistem, să discute cu celelalte sisteme. De aia este lider, de aia este în CSM, să se lămurească înainte de a lua o decizie. Este foarte simplu să te pui la adăpost şi, după aceea, să te dai de ceasul morţii. Nu voi mai comenta despre acest lucru, decât atât: statutul magistratului este respectat", a transmis ministrul Predoiu.

Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
În contextul alegerilor din iunie 2024, Rareș Bogdan, unul dintre cei mai vocali reprezentanți ai alianței de guvernare PSD+PNL, a lansat acuzații în rafală la adresa partidelor de...
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
În 2024 s-a stabilit un nou record al voturilor nule, exprimate la alegerile europarlamentare. USR și AUR au acuzat PSD+PNL de fraudă masivă, în timp ce puterea susține că opoziția caută...
#Predoiu, #panica, #pensionare, #magistrati , #magistrati
  1. Reacția USR, după ce a fost etichetat drept partid „marxist" de către Rareș Bogdan / Care sunt șansele de împăcare cu Dacian Cioloș
  2. Cum se fură voturi în 2024: „Au apărut noi metode”
  3. Un birou electoral din Costineşti a cerut anularea alegerilor. BEC nu a luat încă o decizie
  4. Nicolae Ciucă îl trage de mânecă pe partenerul de guvernare Marcel Ciolacu. "Ar trebui să aibă puţină smerenie"
  5. O comisie de votare din Botoșani a recunoscut public că a inversat rezultatul alegerilor într-un sat. Pe cine au dat vina pentru eroare
  6. Nici n-a câștigat bine al doilea mandat că Nicușor Dan se gândește deja la următorul. "Îmi doresc și un al treilea"
  7. George Simion: „99,9% sunt candidat la prezidențiale”. Ce n-a mers în strategia AUR pentru alegeri VIDEO
  8. "Mandat european pentru ultrașii de dreapta români"
  9. Clotilde Armand, ironizată de cel care a învins-o în alegeri. George Tuță: "Următoarea etapă este să-i dea în judecată pe cetățeni că nu au votat cu ea"
  10. Reacția AEP după cererile de demisie ale președintelui Toni Greblă: "Numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor nu intră în atribuţiile noastre"