Ziare.com

Catalin Predoiu explica de ce dezbaterea publica pe modificarea Legilor Justitiei o sa dureze sase luni

de Laurentiu Sirbu
Vineri, 02 Octombrie 2020, ora 11:32

   

Catalin Predoiu explica de ce dezbaterea publica pe modificarea Legilor Justitiei o sa dureze sase luni
Ministrul Justiei, Catalin Predoiu, sustine intr-un comunicat de presa remis vineri 2 octombrie ca pana la data de 31 martie, adica intr-un termen de sase luni, vor avea loc consultari publice cu toate institutiile care au competente in domeniul Justitiei, dar si cu societatea civila sau mediul academic cat si cu institutiile europene.

Dezbaterea publica se va desfasura in doua etape distincte, dupa primele trei luni, propunerile primite urmand a fi revizuite.

"Cu ocazia punerii in dezbatere publica, Ministrul Justitiei a anuntat un termen de dezbatere publica pana la data de 31 martie 2021.

Ministerul Justitiei este deschis pentru consultari fata de toate institutiile care au competente in justitie, CSM, Ministerul Public, instante si parchete, organizatii profesionale ale magistratilor, magistrati care doresc sa se exprime individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instante si parchete, organizatii neguvernamentale etc, dar si cu partenerii institutionali externi in domeniul justitiei, in primul rand Comisia Europeana," anunta MJ.

Cum va fi organizata

Consultarea publica va fi organizata de Ministerul Justitiei in urmatoarele modalitati:

- Consultare scrisa;
- Intalniri de lucru/dezbateri.
- In cadrul consultarilor scrise, Ministerul Justitiei va analiza toate propunerile, sugestiile, criticile, contributiile care ii vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie in format letric la adresa ministerului, fie in format electronic la adresele de email indicate pe siteul ministerului, respectiv cabinet.ministru@just.ro si dean@just.ro.

Dezbaterile

Intalnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate in format cu prezenta fizica la sala sau in format de videoconferinte, de la caz la caz, in functie de contextul epidemiologic, numarul de participanti inregistrati si posibilitatea organizarii intalnirilor de lucru/dezbaterilor cu respectarea regulilor de prudenta si protectie epidemiologica.

Dupa fiecare etapa de consultari publice, Ministerul Justitiei va analiza propunerile primite, iar la finalul fiecarei etape de analiza, va publica rezultatul acestor consultari sub forma unui raport si a textelor revizuite.

Cele doua etape

Ministerul Justitiei comunica etapele si modalitatile dezbaterii publice dupa cum urmeaza:

Etapa 1:

Durata: 5.10.2020 - 31.01.2021
a. Consultare scrisa - 5.10.2020 - 2.11.2020;
b. Intalniri- 2.11.2020 - 4.12.2020;
c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor - 4.12.2020 - pana cel tarziu 31.01.2020.

Etapa 2:

a. Consultare scrisa - data publicarii textelor revizuite in urma Etapei 1 de consultare, cel tarziu 1.02.2021 - 14.02.2021;
b. Intalniri - 15.02.2021 - 1.03.2021;
c. Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor - 1.03.2021 - 30.03.2021.

"Dupa consultarea publica conform planului precizat supra, Ministerul Justitiei va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei institutii, in conformitate cu legea", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Justitiei.

Precizarile lui Predoiu

Ministrul Justitiei aminteste ca propunerile de modificare a Legilor Justitiei, modificate in perioada 2017-2018, au la baza atat programul de guvernare asumat de Guvern dar si cerintele institutiilro europene, cat si luarile de pozitie critice ale asociatiilor de magistrati.

"Dupa cum se cunoaste, in conformitate cu precizarile publice repetate facute de Ministrul Justitiei pe parcursul anului in curs, in conformitate cu programul de guvernare al Guvernului PNL Ludovic Orban, adoptat de Parlamentul Romaniei, in conformitate cu cerintele Raportului MCV al Comisiei Europene, rapoartele si avizele GRECO si ale Comisiei de la Venetia, in conformitate cu numeroase luari de pozitie ale unor asociatii ale magistratilor si a numeroase organizatii ale societatii civile facute in illo tempore la data modificarii legilor justitiei in anii 2017, 2018, care au contestat respectivele modificari, in conformitate cu numeroase semnale primite de Ministerul Justitiei din partea a numerosi magistrati si reprezentanti ai societatii civile in acelasi sens, plecand de la necesitatea regandirii, rediscutarii si modificarii legilor justitiei, constatand absenta din sistemul judiciar si a dezbaterilor publice in general a unui proiect concret de modificare a acestor legi, care sa fi fost elaborat de la data modificarii lor in 2017, 2018 si pana in prezent, in conformitate cu si in temeiul dreptului de initiativa legislativa in domeniul justitiei conferite de lege exclusiv Ministerului Justitiei in domeniul judiciar, luand act de absenta, pe parcursul anului 2020, a oricaror pozitii contrare sau obiectii care sa fi fost exprimate cu privire la intentiile ministerului de a elabora proiectele si de a le pune in dezbatere publica, Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica la data de 30.09.2020 noile proiecte de modificare a legilor justitiei, in termenul la care se angajase public", mai arata sursa citata.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2020 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

#CeVaMaiPlaceSaFitiProstiti

Ce se va intampla? Vom avea din nou control politic total asupra justiției și normal ..., SRI!

 

pai nu degeaba proiectul e facut in colaborare

cu presedintele si serviciile ...

ca doar nu s-a consultat cu procurori , judecatori , soc civila , sau csm ... ;)

la fel a facut sonolanu asta si pe vrema peledelul (ala vechi nu asta de acum) si a scos cele mai aberante si neconstitutionale coduri penale din istorie 1

Nici

nu trebuia. Cei invocati de d-voastra isi pot spune parerea in cele 6 luni! Cititi interviul cu el pe ***.

Foarte simplu

Daca vreti sa functioneze justitia este obligatoriu ca DNA-ul (si nu numai) sa poata folosi personalul si aparatura SRI-ului !
Mai mult, lupta anticoruptie trebuie sa fie catalogata drept element de securitate nationala si SRI-ul trebuie sa vina cu probe catre procurori !
Totodata, legea data de Adrian Nastase si votata de mafia PSD prin care cei din securitate pot avea activitati economice trebuie anulata !

 

e clar

justitia functioneaza numai cand e facute pa model ceausist ! ;)

securitatea sa 'monitorizeze' , judecatorii sa execute ordinul , si paoi judecatorii sa faca ce le zice 'superiorul cu ochi albastrii' .
e clar asta e singura solutie ...... :D

@mishulica1

asta cu 6 luni e doar gargara .
la fel cum a fost si cu transparetizarea .. de fapt a ajuns mai tot la secret .

de la inceput trebuia facuta o consultare cu cei implicati si decidenti , apoi e consultarea populara .

de la consultarea publica , se pot obtine 1001 pareri una buna 100 tampite ... deaia asta trebuie sa fie ultima faza .

nu mai zic de faptul , ca la final poate ramane fix asa cum e , pentru ca consultarea publica nu atrage nici o obligatie asupra legii .

ceva de genul ... cum a facut si basu si joianus-ul cand a cerut avizul csm pe diverse chestiuni .. nu i-a convenit => nu l-a respectat .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor