Catalin Predoiu: Pragul de 25% la referendum mascheaza o smecherie politica

Joi, 30 Mai 2013, ora 12:06
3223 citiri
Catalin Predoiu: Pragul de 25% la referendum mascheaza o smecherie politica
Foto: Facebook

Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, este de parere ca fixarea pragului de validare a unui referendum la 25% este o solutie proasta si trebuie respinsa, ea parand sa mascheze o "smecherie politica".

Intr-o postare pe Facebook, acesta subliniaza inca de la inceput ca "referendum inseamna consultare populara, deci scopul este ca un numar cat mai mare de cetateni sa se pronunte" si spune ca, desi in multe tari pragul de prezenta este de 51%, exista si state unde exista praguri inferioare.

"Teoria constitutionala si practica statelor indica solutii diverse, in general pragul superior de prezenta fiind considerat 51% plus unu dintre cei cu drept de vot, dar exista si praguri inferioare, de exemplu in Italia si Elvetia, tari care folosesc des referendumul, in contextul unui spirit civic pronuntat", scrie Catalin Predoiu.

In schimb, referitor la cea de a doua conditie necesara pentru ca un referendum sa fie luat in considerare, si anume cvorumul de validare, adica numarul de voturi exprimate pentru optiunea "Da", Catalin Predoiu crede ca solutia corecta este sa se ramana la procentul de 51% dintre participanti.

"In opinia mea, solutia corecta ar fi adoptarea propunerii referendare cu 51% plus unu din voturile exprimate la referendum, pentru ca aceasta ar insemna ca majoritatea celor care s-au preocupat sa voteze accepta propunerea referendara.

De aceea, fixarea unui prag de 25% cum se propune la noi este o solutie proasta, care pare sa mascheze o smecherie politica. Practic, se va ajunge ca un partid cu 'masinarie electorala' bine pusa la punct sa controleze referendumul si sa pretinda ulterior ca a intrunit 'vointa populara'.

Referendum inseamna altceva decat simple alegeri. Esenta referendumului inseamna consultarea POPULARA, deci un numar larg de cetateni. Cred ca e bine sa respingem acest prag de 25% care ni se propune", sustine fostul ministru al Justitiei.

Camera Deputatilor, decizionala, a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se modifica legea referendumului. Parlamentarii au decis ca un referendum, local sau national, va fi declarat valabil daca la el se prezinta 30% din numarul total de alegatori, si va fi declarat valid daca numarul celor care raspund "Da" la intrebarea pusa depaseste 25% din acelasi numar total de alegatori, cele doua conditii fiind cumulative.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Calimente vrea sa elimine referendumul din Constitutie: L-au folosit fascistii in Germania

Opozitia a anuntat deja ca va contesta proiectul de lege la Curtea Constitutionala. Dupa decizia CCR, legea va merge la presedinte pentru promulgare, acesta putand sa o retrimita la Parlament pentru anumite modificari.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri seara, ca in cazul in care pragul minim de prezenta va fi de numai 30% partidul sau va cere romanilor sa boicoteze referendumul pentru revizuirea Constitutiei.

C.B.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Predoiu scadere prag referendum, #Predoiu referendum scmecherie politica, #Predoiu prezenta referendum , #ministrul Justitiei