Catalin Predoiu: Pragul de 25% la referendum mascheaza o smecherie politica

Joi, 30 Mai 2013, ora 12:06
3134 citiri
Catalin Predoiu: Pragul de 25% la referendum mascheaza o smecherie politica

Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, este de parere ca fixarea pragului de validare a unui referendum la 25% este o solutie proasta si trebuie respinsa, ea parand sa mascheze o "smecherie politica".

Intr-o postare pe Facebook, acesta subliniaza inca de la inceput ca "referendum inseamna consultare populara, deci scopul este ca un numar cat mai mare de cetateni sa se pronunte" si spune ca, desi in multe tari pragul de prezenta este de 51%, exista si state unde exista praguri inferioare.

"Teoria constitutionala si practica statelor indica solutii diverse, in general pragul superior de prezenta fiind considerat 51% plus unu dintre cei cu drept de vot, dar exista si praguri inferioare, de exemplu in Italia si Elvetia, tari care folosesc des referendumul, in contextul unui spirit civic pronuntat", scrie Catalin Predoiu.

In schimb, referitor la cea de a doua conditie necesara pentru ca un referendum sa fie luat in considerare, si anume cvorumul de validare, adica numarul de voturi exprimate pentru optiunea "Da", Catalin Predoiu crede ca solutia corecta este sa se ramana la procentul de 51% dintre participanti.

"In opinia mea, solutia corecta ar fi adoptarea propunerii referendare cu 51% plus unu din voturile exprimate la referendum, pentru ca aceasta ar insemna ca majoritatea celor care s-au preocupat sa voteze accepta propunerea referendara.

De aceea, fixarea unui prag de 25% cum se propune la noi este o solutie proasta, care pare sa mascheze o smecherie politica. Practic, se va ajunge ca un partid cu 'masinarie electorala' bine pusa la punct sa controleze referendumul si sa pretinda ulterior ca a intrunit 'vointa populara'.

Referendum inseamna altceva decat simple alegeri. Esenta referendumului inseamna consultarea POPULARA, deci un numar larg de cetateni. Cred ca e bine sa respingem acest prag de 25% care ni se propune", sustine fostul ministru al Justitiei.

Camera Deputatilor, decizionala, a adoptat miercuri proiectul de lege prin care se modifica legea referendumului. Parlamentarii au decis ca un referendum, local sau national, va fi declarat valabil daca la el se prezinta 30% din numarul total de alegatori, si va fi declarat valid daca numarul celor care raspund "Da" la intrebarea pusa depaseste 25% din acelasi numar total de alegatori, cele doua conditii fiind cumulative.

Legea referendumului a fost adoptata - Opozitia ataca la CCR

Calimente vrea sa elimine referendumul din Constitutie: L-au folosit fascistii in Germania

Opozitia a anuntat deja ca va contesta proiectul de lege la Curtea Constitutionala. Dupa decizia CCR, legea va merge la presedinte pentru promulgare, acesta putand sa o retrimita la Parlament pentru anumite modificari.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, miercuri seara, ca in cazul in care pragul minim de prezenta va fi de numai 30% partidul sau va cere romanilor sa boicoteze referendumul pentru revizuirea Constitutiei.

C.B.

Citeste si:
Florin Cîțu ar urma să fie schimbat de la șefia Senatului. Ședință de urgență la PNL pentru a se decide înlocuitorul. ”Eu nu am aceste informații”
Florin Cîțu ar urma să fie schimbat de la șefia Senatului. Ședință de urgență la PNL pentru a se decide înlocuitorul. ”Eu nu am aceste informații”
Șeful Senatului, Florin Cîțu, ar urma să fie schimbat din funcție, susțin surse politice, decizia urmând să fie luată miercuri, într-o întâlnire de urgență a liberalilor. UPDATE:...
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...