Cine este Catalin Predoiu, care revine dupa 7 ani la Ministerul Justitiei

Joi, 24 Octombrie 2019, ora 15:37
8420 citiri
Cine este Catalin Predoiu, care revine dupa 7 ani la Ministerul Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul desemnat Ludovic Orban a anuntat, joi, componenta Cabinetului pe care il va supune votului Parlamentului. Deputatul liberal Catalin Predoiu a fost propus la Ministerul Justitiei. Acesta revine la acest post pe care l-a mai ocupat si in perioada februarie 2008 - mai 2012, in mai multe guverne.

Deputatul PNL s-a nascut la 27 august 1968, la Buzau.

Este absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti (1991), a urmat ulterior un program de instruire in practica dreptului comercial la Baroul din Caen, Franta (1994), si a obtinut titlul stiintific de doctor (2003) in Drept Comercial, "summa cum laude", la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, potrivit paginii sale oficiale www.predoiu.ro.

Este membru in Baroul Bucuresti (din 1991). A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti (1994-2007).

A condus ca asociat coordonator doua societati de avocati "Racoti Predoiu" (1995-2006) si ulterior "Zamfirescu Racoti Predoiu" (2007), lansate incepand cu 1995, impreuna cu asociatii sai din acel moment. In prezent este membru fondator al Stoian Predoiu, societate de avocati.

In ceea ce priveste activitatea politica, Catalin Predoiu s-a inscris, la 5 iulie 2013, in Partidul Democrat-Liberal (PDL). A doua zi Consiliul National de Coordonare al PDL l-a validat in functia de prim-vicepresedinte.

La 26 iulie 2014, Congresul extraordinar al PNL a votat protocolul de fuziune cu PDL, statutul si programul politic ale noului partid si protocolul aliantei electorale - Alianta Crestin Liberala (ACL). Din octombrie 2014, cand fuziunea PDL cu PNL a fost admisa de Tribunalul Bucuresti, Catalin Predoiu a devenit prim-vicepresedinte PNL. A fost presedinte al PNL Bucuresti (2015-2016).

In contextul alegerilor prezidentiale din 2014, Biroul Politic National comasat PNL-PDL a decis desemnarea lui Catalin Predoiu drept candidat pentru functia de premier al Aliantei Crestin Liberale, Klaus Iohannis fiind candidatul la presedintie. La 18 mai 2016, si-a lansat oficial candidatura pentru Primaria Capitalei.

Din data de 21 decembrie 2016, Catalin Predoiu este deputat de Calarasi. A fost vicepresedinte al Biroului Permanent (dec. 2016-febr. 2017; febr.-sept. 2017).

Este membru in Comisia Juridica. A fost membru in Delegatia Parlamentului Romaniei la Adunarea Parlamentara a NATO (pana in apr. 2017).

A fost ministrul Justitiei in cabinetul condus de Calin Popescu Tariceanu (febr.-nov. 2008); in cabinetul condus de Emil Boc (dec. 2008-oct. 2009); ministru interimar al Justitiei, dupa ce Guvernul Boc a fost demis prin adoptarea unei motiuni de cenzura de catre Parlament (oct. 2009) si ministru interimar al Afacerilor Externe (oct. 2009); ministru al Justitiei in Cabinetul Boc IV (23 dec. 2009-6 febr. 2012); ministru al Justitiei in Guvernul Ungureanu (9 febr.2012-7 mai 2012).

La 6 februarie 2012, a fost numit, prin decret prezidential, prim-ministru interimar al Guvernului Romaniei, pentru a indeplini atributiile premierului demisionar Emil Boc pana la formarea noului Guvern.

A publicat numeroase studii si lucrari de specialitate, articole de opinie politica, intre care: "Operatiunile de creditare din interiorul unui grup de societati" (Bucuresti, 1996); "Societatile comerciale" (prima editie, Bucuresti, 2001, co-autor); "Bancile in contextul legislatiei antiinfractionale. Obligatii legale speciale" (Bucuresti, 2003); "Cariera comerciala a societatilor civile" in Revista Romana de Drept al Afacerilor, Suplimentul 1/2007, coautor; "Legea societatilor comerciale - Comentariu pe articole" (autori St. Carpenaru, S. David, C. Predoiu, Gh. Piperea, editia a IV-a, Bucuresti, 2009, Editura C.H. Beck); "Puterea Justitiei si Justitia Puterii - discursuri, interviuri, analize, pamflete" (Bucuresti, 2018, Editura Tritonic).

I-a fost acordat Premiul "I.L. Georgescu" de catre Uniunea Juristilor din Romania si Premiul "Simion Barnutiu" al Academiei Romane.

Iata lista finala de ministri a Guvernului Orban

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Predoiu Ministrul Justitiei Guvernul Orban , #ministrul Justitiei