Doua asociatii de magistrati anunta ca nu vor participa miercuri la dezbaterea publica a proiectului de lege de desfiintare a Sectiei Speciale: Demersul nu este unul coerent si serios

Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 08:04

   

Doua asociatii de magistrati anunta ca nu vor participa miercuri la dezbaterea publica a proiectului de lege de desfiintare a Sectiei Speciale: Demersul nu este unul coerent si serios
Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" anunta public faptul ca reprezentantii lor nu vor participa la intalnirea organizata in data de 24 iunie 2020, la sediul Ministerului Justitiei, pentru dezbaterea publica a Proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, potrivt unui comunicat de presa.

Intalnirea pentru dezbaterea publica a Proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie este transmisa live pe pagina de Facebook a Ministerului Justitiei.

"Consideram ca demersul nu este unul coerent si serios, cat timp Ministrul Justitiei a anuntat ca nu se va trimite in Parlament acest proiect pana cand nu va exista o majoritate favorabila adoptarii sale, respectiv ca desfiintarea SIIJ nu este posibila in acest moment, din cauza configuratiei politice a Parlamentului, subscrisele asociatii fiind exclusiv sustinatoare ale unui sistem judiciar independent intr-un stat de drept si nedorind sa se implice in activitati desfasurate intr-un an electoral si care pot induce in eroare partenerii europeni cu privire la presupusele eforturi pe care autoritatile romane le-ar depune in scopul remedierii aspectelor criticate la unison din legile justitiei," arata cele doua asociatii de magistrati.Citeste si: Catalin Predoiu, despre desfiintarea Sectiei Speciale: Vom face pasul decisiv cand vom fi siguri ca acest proiect va trece de Parlament"80% dintre magistrati sunt pentru pentru desfiintare"

Potrivit sursei citate, dezbatarea este organizata in conditiile in care Ministerul Justitiei ar cunoaste ca magistratii, asociatiile relevante ale judecatorilor si procurorilor, precum si societatea civila si-au exprimat pana in prezent de nenumarate ori pozitia, punctul de vedere majoritar fiind in sensul necesitatii desfiintarii SIIJ (a se vedea si voturile celor aproximativ 80% dintre magistrati in acest sens in urma cu cateva luni - Nota de constatare cu privire la rezultatul consultarilor informale initiate de catre Ministerul Justitiei, cu referire la unele aspecte privind sistemul judiciar) si revenirii la competentele anterioare ale parchetelor cu privire la cercetarea penala a magistratilor, ca toate organismele europene si internationale relevante, precum si partenerii strategici ai Romaniei au criticat indelung infiintarea SIIJ si au recomandat desfiintarea acesteia, iar Comisia Europeana, in cererile de decizie preliminara aflate pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a concluzionat ca infiintarea acestei sectii incalca art.19 din Tratatul privind Uniunea Europeana, este evident ca organizarea de noi dezbateri pe aceasta tema reprezinta un demers inutil.

"In urma cu jumatate de an, asociatiile profesionale ale magistratilor au transmis puncte de vedere actualului Guvern, prin Ministerul Justitiei, insotite de propuneri legislative in vederea desfiintarii SIIJ.

La 4 februarie 2020, data publicarii Proiectului de lege pus in discutie, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie au criticat public anumite dispozitii incluse in acest proiect de lege ca o contraparte la desfiintarea SIIJ, desfiintare pe care o consideram absolut necesara si neintarziata.

Cu aceasta ocazie, am constatat ca, pe langa dispozitiile privind desfiintarea SIIJ si revenirea la competentele legale ale parchetelor existente anterior infiintarii acestei sectii, proiectul de lege mai contine si o serie de dispozitii, calificate de Ministerul Justitiei, prin comunicatul de presa aferent, drept garantii procesuale solide pentru protejarea independentei magistratilor fata de orice erori judiciare sau eventuale abuzuri.

La acea data, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Initiativa pentru Justitie au atras atentia ca astfel de prevederi nu au fost niciodata solicitate de magistratii onesti din Romania si ca asemenea filtre in calea tragerii la raspundere penala a magistratilor sunt in mod evident neconstitutionale, pentru ca ar situa magistratii deasupra cetatenilor obisnuiti," se mai arata in comunicatul celor doua asociatii de magistrati.

Mai multe dispozitii sunt criticateJudecatorii si procurorii sustin ca prin aceste dispozitii aflate in stadiul de propunere, se doreste ca punerea in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror sa se faca doar cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar trimiterea in judecata a judecatorilor si procurorilor sa se incuviinteze de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si: Ce contine proiectul de lege pentru desfiintarea SIIJ: Anchetarea unui magistrat se face doar cu autorizarea prealabila a procurorului general

"Reiteram faptul ca nu se poate sustine sub nicio forma necesitatea implicarii directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atributii extrajudiciare, de tipul sectiei pentru judecatori/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obisnuita a unui procuror, sub forma incuviintarii trimiterii in judecata a judecatorilor, respectiv a procurorilor cercetati penal.

Nici propunerea de punere in miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror numai cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este rezonabila, Comisia de la Venetia, prin Avizul nr. 968/2019 din 9 decembrie 2019, subliniind ca un sistem in care procurorul general poate impiedica in mod eficient orice ancheta indreptata impotriva sa este contrar statului de drept, reprezentand un pericol grav pentru orice investigatie, o atare concluzie desprinzandu-se si din hotararea din cauza Kolevi c. Bulgariei, pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (in care s-a identificat o deficienta grava a sistemului de justitie penala din Bulgaria, respectiv imposibilitatea virtuala de a-l investiga penal pe procurorul general).

Incuviintand trimiterile in judecata, ambele sectii ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constitutia Romaniei. Potrivit normei constitutionale, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectueaza exclusiv in cadrul Ministerului Public, de catre procurori ierarhic superiori, iar nu de organe administrative din afara Ministerului Public.

Faptul ca in prezent sectiile CSM incuviinteaza luarea fata de magistratii cercetati penal a unor masuri procesuale deosebit de intruzive sub aspectul vietii private (perchezitia, retinerea, arestarea preventiva sau arestul la domiciliu) nu reprezinta un argument valabil, intrucat aceste masuri nu sunt de esenta urmaririi penale, spre deosebire de trimiterea in judecata," conchid cele doua asociatii de magistrati.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9940 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Traiannn
rank 5
Da "dise " dragilor , "va esti rusinii"sa spuneti "se aveti pi"
suflet ? Este doar o discutie , nu va bate nimeni.
Porcul
rank 1
Normal ca le este rusine,cand se fac,ca inchid ochii,la
golaniile unuia care si-a "cumparat" 7 case cu bani stransi din meditatii si nici nu vrea sa inapoieze 360000 E obtinuti din chiria pe o casa ce nu-i apartinea. Iar pe Dragnea l-a condamnat la puscarie,ca a pescuit fara permis de portarma .
z123456
rank 5
porcule nu face pe niznaiu
asociatiile care nu vor sa participe sunt cele afiliate la psd, cu ajutorul carora acesta si-a si facut jocurile politice de anihilare a justitiei.
Traiannn
rank 5
@porcule , iar vrei sa-ti onorezi supranumele .
Dragnea, ca de altfel si Nastase, scapa ieftin cu

aceasta simulacra invinuire; vinile lor sunt MULT mai grave ,unul cu afacerea Fregatelor 6 MIL Lire Sterline

MITA, celalalt cu Teldrum si altele .

Ps. DE CE nuse da odata Legea privind actiunile la

purtator ? Or fi secrete pentru vulg , dar ele NU

TREBUIE sa fie secrete pentru anchetatori.
medgidnicolai
rank 5
stiam si amcomentat pe acest site
ca asociatiile soroiste, neinregistrate in registrul national, cu sediile in provincie reprezentat de repetentii la examenele de promovare, vor participa la dezbateri. o mascarada de doi bani organizata de actualul ministru al justitiei, care a fost si pe mandatele lui basaescu ministru, pentru ca este un foarte apropiat al lui udrea.
Comentariu inadecvat
cccp
rank 4
La consultare
Vine și Dana Garbovan? Sau s-a sucit din nou? Asta vine numai dacă e propusă ministru... sau la latrina 3!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor