Ziare.com

Predoiu: Noile Coduri se vor aplica, nu au fost facute pentru raportul de tara

Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 14:35

   

Predoiu: Noile Coduri se vor aplica, nu au fost facute pentru raportul de tara
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, le-a transmis, vineri, magistratilor ca noile coduri se vor aplica, chiar daca exista experienta unor astfel de documente adoptate, dar care nu au ajuns sa fie puse in aplicare.

"Primul mesaj pe care as vrea sa il adresez: codurile acestea se vor aplica si spun asta pentru ca stiu ca dvs ati mai cunoscut experienta dezbaterii unor coduri elaborate, dar care nu au mai fost puse in aplicare. Nu intru in detalii teoretice, va asigur ca fac o afirmatie bazata pe date certe, privind decizii politice, privind vointa politica de a le pune in aplicare, privind importanta lor pentru situatia Romaniei nu numai in privinta Justitiei, ci in general in concertul european. Aceste coduri se vor aplica, trebuie sa plecam de la aceasta premisa", a afirmat Predoiu, prezent la seminarul "Pregatirea implementarii noilor coduri: institutii noi procesual-penale".

El a subliniat ca aceste coduri nu au fost facute pentru rapoartele de tara sau pentru expertii europeni, ci pentru Romania.

Catalin Predoiu a admis ca, in acest moment, proiectul acesta a capatat un interes european, aratand ca cea mai mare parte a recentelor discutii purtate cu comisarul european pe justitie a fost consacrata Codurilor.

El a adaugat ca un alt mesaj catre sistemul judiciar este ca se poate reusi o implementare de succes a acestor coduri numai cooperand in pregatirea aplicarii lor.

"As vrea sa mai adresez un mesaj care aparent nu are legatura cu aceste coduri, dar cred ca dupa parerea mea este in directa conexiune, si anume cred ca suntem intr-un moment in care trebuie sa ne concentram pe proiectele majore cu adevarat importante, care nu numai ca vor ramane repere, dar vor tracta dupa ele intreg sistem judiciar, si codurile reprezinta un astfel de proiect", a sustinut demnitarul.

Ministrul Justitiei a mentionat ca pregatirea implementarii este o actiune multidirectionala si una dintre directii si cea principala este pregatirea profesionala pentru asimilarea continutului normativ.

"Asteptam cu mare interes finalizarea studiilor de impact pentru a incepe sa discutam despre schemele de personal cu datele pe masa si in mod obiectiv. Este o discutie inevitabila, pe care nu am vrut sa o mediatizez prea mult pentru ca nu vreau sa agitam prea mult sistemul pe aceasta tema. Trebuie sa ne pastram calmul, trebuie sa avem rabdare", a aratat el.

Predoiu a dat asigurari ca aceeasi pasi preparatori se fac de MJ si in zona executiva, pentru a lansa concret, cu criterii clare, tema schemelor de personal.

"Se confirma ceea ce anticipam in momentul in care am militat pentru impingerea acestui proiect in varful agendei publice in domeniul Justitiei in urma cu doi-trei ani, si anume codurile vor avea un efect de tractare pentru sistemul judiciar. Vor atrage in mod necesar atentia Executivului si fara indoiala sprijinul logistic si financiar pentru implementare . (...) Va asigur ca MJ cunoaste importanta acestui demers si deja sunt initiate discutii in cadrul Executivului pe aceasta tema", a mai spus ministrul.

Catalin Predoiu le-a spus celor prezenti sa aiba incredere ca acest proiect va reusi si ca Executivul va trata cu responsabilitate implementarea lui. El sustine si ca exista in sistem capacitatea profesionala, resursele necesare pentru asimilarea codurilor, a continutului normativ si buna lui aplicare.

"Nu cred ca exagerez daca spun ca poate este unul dintre cele mai importante proiecte institutionale, nu numai in Justitie, dar in general in societatea romaneasca in ultimii ani", a mai subliniat Predoiu.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1045 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vai de capul nostru

E vai de capul nostru daca la nivelul acesta (magistrati si chiar ministrul justitiei) se poate pune la indoiala aplicarea unor legi ale acestei tari. Dar de fapt, dupa modul cum au fost tratate pana acum - si sunt tratate in continuare - legile de punere in aplicare a celor doua coduri, nimic nu m-ar mira ! Pana se vor dumiri si cei din UE cu cine au de-a face cu adevarat ! Pacat, mare pacat....

 

GARANTAT: NE SE VOR APLICA

PEDEPSELE PENRTU CORUPTIE SUNT MAI BLANDE IN NOUL COD PENAL. ASTFEL CA PROCESELE PE TEMA CORUPTIE, PROCESE CONTRA DUSMANILOR POLITICI SE VOR PRESCRIE MAI REPEDE. SI BASESCU NU ARE INTERES, DE EXEMPLU, SA SE PRESCRIE CAZUL ADRIAN NASTASE.

 

vezi cazul codului ce trebuia sa intre in vigoare in saptembrie 2009

a fost abrogat desi nu a intrat in vigoare. o premiera in materie de abrogare

Indiferent de coduri

Procesele lui Nastase treneaza la nesfarsit pentru ca o mare parte din "tunuri" le-a dat impreuna cu pedelisti de rang mare , inclusiv cu Basescu. Este incredibil ca dupa atatia ani Nastase este "deranjat" numai pentru niste termopane, niste chinezarii si o mostenire dubioasa.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor