Ziare.com

Predoiu: Olanda va examina cu exigenta dosarul Schengen, e in discutie varianta in doi pasi

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 14:58

   

Predoiu: Olanda va examina cu exigenta dosarul Schengen, e in discutie varianta in doi pasi
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, dupa incheierea unei vizite de lucru in Olanda, ca aceasta tara va examina cu exigenta dosarul Schengen, existand in discutie si varianta unei aderari in doi pasi, pe baza unei singure decizii si a unui calendar cert.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a efectuat, in perioada 6-7 septembrie, o vizita oficiala la Haga, care se inscrie in seria actiunilor diplomatice de prezentare a proceselor de modernizare pe care le traverseaza sistemul judiciar roman si a progreselor recunoscute de raportul din iulie al Comisiei Europene in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Au fost avute in vedere, de asemenea, subiecte ale agendei europene si aspecte de interes in domeniul cooperarii bilaterale romano-olandeze in domeniul justitiei, economic si politic.

La finalul vizitei, Predoiu a afirmat ca, in perioada imediat urmatoare, pana la Consiliul European de toamna, Parlamentul si Guvernul olandez vor lua in discutie pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"A fost important sa ne prezentam inca odata argumentele partenerilor olandezi, va fi la fel de important sa continuam progresiv si accelerat acest efort pe toate canalele diplomatice. Olanda va examina cu exigenta dosarul Schengen. Exista anumite rezerve politice la nivelul Parlamentului olandez, care are un rol pregnant in conturarea politicilor guvernamentale", a afirmat Predoiu.

De asemenea, ministrul Justitiei a sustinut ca in discutie exista si "varianta unei aderari in doi pasi, pe baza unei singure decizii si a unui calendar cert".

Mai mult, potrivit lui Catalin Predoiu, tara noastra doreste o evaluare corecta si o recunoastere fireasca a evolutiilor din domeniul Justitiei.

De altfel, dincolo de dosarul Schengen, interlocutorii politici olandezi cu care s-a intalnit Catalin Predoiu "au exprimat deschis interesul pentru cooperare economica de anvergura in proiecte majore si pentru obiectivele strategice politice ale Romaniei pe termen lung in concertul european".

"Am transmis determinarea autoritatilor romane de a continua pe calea reformelor juridice. Suntem, la randul nostru, interesati de investitii straine productive, bazate pe guvernanta corporatista, pe responsabilitate sociala corporatista si pe dezvoltare durabila. Romania are resursele pentru a juca rolul de pilon important al Uniunii Europene in regiunea balcanica si est-europeana", a mai declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Totodata, in cadrul vizitei oficiale, ministrul Justitiei a avut o prima intalnire cu ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Ben Knapen.

Ministrul roman a prezentat evolutiile tehnice inregistrate de la intalnirea anterioara a celor doi oficiali, din data de 11 mai, dar si masurile pe care Ministerul roman al Justitiei le-a luat deja in sensul indeplinirii recomandarilor din raportul MCV din iulie 2011.

Predoiu vrea ca dosarele Schengen si MCV sa ramana separate

Predoiu a aratat ca dosarele Schengen si MCV sunt si trebuie sa ramana separate, dat fiind temeiul juridic distinct si obiectul diferit al acestora, orice alta abordare fiind contrara legislatiei comunitare.

In plus, ministrul Justitiei a confirmat angajamentul sustinut al tuturor institutiilor responsabile in domeniu si al partidelor politice reprezentate in Parlament, in sprijinul reformei. Oficialul olandez a salutat eforturile continue ale Guvernului Romaniei, in contextul discutiilor privind progresele inregistrate pana in prezent si confirmate de Raportul Comisiei Europene din luna iulie.

In continuare, Ben Knapen a asigurat ca Olanda va evalua obiectiv aducerea la indeplinire a angajamentelor Romaniei si rezultatele efective ale amplului proces de reforma legislativa. In ceea ce priveste dosarul Schengen, ministrul roman a sustinut argumentele formal juridice si tehnice care indreptatesc Romania la aderarea la spatiul Schengen.

Ministrul Justitiei a avut o intalnire si cu omologul sau, Ivo Opstelten. Agenda discutiilor a fost deschisa de demnitarul roman prin prezentarea evolutiilor din sistemul judiciar cu relevanta pentru MCV si confirmate de ultimul raport de tara, a noilor Coduri si a cadrului institutional anticoruptie in Romania, precum si a chestiunilor de interes comun cu care se confrunta ambele ministere.

Ministrul olandez a aratat ca apreciaza complexitatea transformarilor parcurse de Justitia romana si ca rezultatele acestui proces incep sa se faca remarcate la nivel european. Oficialul olandez a complimentat, cu aceasta ocazie, eforturile tarii noastre si angajamentul politic din Romania fata de reforma.

Ministrul olandez a subliniat faptul ca dosarul Schengen este unul sensibil pe care Parlamentul si Guvernul olandez il vor trata cu mare atentie. In acest context, ministrul Catalin Predoiu a sustinut necesitatea unei solutii corecte, in temeiul tratatului de aderare, care sa nu fie influentata de dificultati politice interne ale unor state membre. Ministrul roman a aratat ca sustenabilitatea si ireversibilitatea reformelor din Romania este confirmata de Raportul din iulie al Comisiei Europene.

Discutiile au continuat cu Ronald von Roeden, seful grupului de consilieri ai premierului Mark Rutte, Albert van der Kerk, consilier pe probleme juridice si Edwin Scherbeijn, consilier adjunct.

Subiectele abordate s-au centrat pe capacitatea institutionala a Romaniei, progresele pe care tara noastra le-a facut, in special prin reforma sistemului judiciar, inceputa de autoritatile romane si accelerata prin Mecanismul de Cooperare si Verificare.

In continuare, oficialii au discutat despre necesitatea intaririi capacitatii institutionale a sistemului judiciar, rezultatele obtinute de Romania in lupta impotriva coruptiei, dar si despre proiectul institutional al celor patru noi Coduri ale Romaniei, ce urmeaza a fi implementate, proiect ce reprezinta un semn al unei societati mature.

In acest context, Predoiu a subliniat necesitatea ca partenerii europeni sa inteleaga ca sistemul judiciar din Romania reprezinta un proces de consolidare si nu exista niciun dubiu asupra continuitatii acestuia.

Catalin Predoiu a avut si o intalnire la nivelul Consiliului Judiciar olandez, cu Van den Emster, presedintele Consilului, Johan Gert Pot, membru al Consiliului Judiciar si Merel Berling, consilier pentru relatii externe si cooperare internationala. Au fost discutate aspecte de interes comun pentru functionarea sistemelor judiciare roman si olandez, fiind constatat un mare numar de similitudini si provocari.

Ministrul roman a prezentat sintetic procesul de elaborare si pregatire pentru implementarea Codurilor. Au fost abordate aspecte precum organizarea, functionarea si eficienta Inspectiei Judiciare, normele privind raspunderea magistratilor si mecanismele de unificare a jurisprudentei.

Un loc aparte in dialogul bilateral l-a ocupat gestiunea eficienta a bugetului instantelor, degrevarea instantelor, standardizarea practicii judiciare, promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie si necesitatea raspunderii disciplinare intr-o societate care se respecta.

Sursa: rNews

Articol citit de 1169 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

varianta unei aderari in doi pasi

in primul pas intra poporul si in al 2-lea, justitia romana... dar bine ar fi, sa nu mai fie si al 2-lea pas.

Oare lui predoiu nu-i rusine ca este ministrul justitiei???

 

@Cronos & "Oare lui predoiu nu-i rusine?"

Poate ca ii e sau poate ca nu, dar este evident ca reforma in justitie merge in ritm de melc!

apoi

..rusine ar trebui sa le fie tuturor celor ce au trecut prin ministerul ala.
Imi vine in minte R. Stanoiu (aka Sanda) care sustinea ca totul functioneaza perfect...da..si functiona totul perfect la vremea aia (vezi componenta Guvernului Nastase si e de-ajuns).
Tot rusine ar trebui sa le fie si celor ce incearca sa distruga DNA si celor ce s-au opus reformelur (cu succes de altfel) initiate de M. Macovei.
Exemplele pot contiuna, dar mi-e teama ca la ce directive de partid au venit dela USLasi nu cred ca voi lua mai mult de 1 punct...mi se rupe(sic!).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor