Expertii europeni vin marti in Romania sa monitorizeze Justitia

Luni, 04 Mai 2009, ora 07:30
1126 citiri
Expertii europeni vin marti in Romania sa monitorizeze Justitia

Expertii europeni vor ajunge pe 4 mai in Romania, iar pe 5 mai, vor incepe misiunea de monitorizare a indeplinirii obiectivelor 3 si 4 din mecanismul de cooperare si verificare, prima vizita vizand Ministerul Public, a declarat, duminica, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Al treilea obiectiv (benchmark) se refera la continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt, care intra in competenta Ministerului Public, iar al patrulea vizeaza adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala, obiectiv care intra in atributiile Ministerului Administratiei si Internelor.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a precizat, duminica, pentru NewsIn, ca misiunea de monitorizare va dura cateva zile si ca, in acest moment, nu se stie daca expertii vor ajunge si la MAI.

Prima misiune de monitorizare a Comisiei Europene se va desfasura, in perioada 4-7 mai, la Ministerul Public, a declarat, pe 25 aprilie, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, care a adaugat ca raportul din vara va reflecta in mod pozitiv activitatea Parchetului. "Expertii vor veni in luna mai pe fiecare benchmark in parte. La Ministerul Public vor veni chiar in saptamana 4-7 mai. Suntem foarte pregatiti", a spus Kovesi la Realitatea TV.

Potrivit lui Kovesi, Ministerul Public si-a indeplinit sarcinile care i-au fost impuse de Comisia Europeana si activitatea sa va fi reflectata in mod pozitiv de raportul din vara. "Am facut si o lista cu toate progresele si cu toate obiec tivele pe care le-am avut de indeplinit si pe care le-am indeplinit. Activitatea Ministerului Public a fost refelectata in mod pozitiv. In ceea ce priveste Ministerul Public, am reusit sa ne indeplinim obligatiile care ne-au fost impuse", considera procurorul general.

Totodata, Kovesi a amintit de dificultatile aparute in colaborarea Ministerului Public cu celelalte institutii din justitie survenite in urma lipsei continuitatii la conducerea Ministerului Justitiei sau a fostei conduceri a CSM.

Kovesi: Nu stim cum va fi acest raport

"Este foarte greu de spus cum va fi acest raport, pentru ca nu poti sa schimbi peste noapte un intreg sistem. Anul trecut, eu am lucrat cu patru ministri intr-un singur an si a fost foarte greu sa schimb anumite lucruri. Acum exista o continuitate si anumite probleme s-au rezolvat. A fost problema colaborarii cu CSM-ul. Acum este o noua conducere, iar colaborarea si discutiile sunt mult mai pozitive", a mai spus Kovesi, care a adaugat ca raportul din vara va avea il va avea la baza si pe cel publicat in ianuarie 2009.

Reprezentantii CE vor desfasura doua misiuni de monitorizare in tara noastra in luna mai, prima urmand sa se concentreze pe obiectivele 3 si 4 din mecanismul de verificare, iar a treia va avea loc cel mai probabil in cursul lunii iunie, a declarat pe 24 aprilie, pentru NewsIn, ministrul Catalin Predoiu.

"Prima misiune de monitorizare va incepe, probabil, in 4 mai, a doua in 18 mai si cea de-a treia in cursul lunii iunie. Prima misiune se va concentra pe obiectivele 3 si 4 din mecanismul de cooperare si verificare, iar celelalte doua se vor concentra, probabil, pe primele doua obiective", a declarat ministrul Justitiei, pentru NewsIn.

Mecanismul de cooperare si verificare, instituit dupa aderarea din 1 ianuarie 2007, stabilise pentru Romania patru obiective de referinta. Primul se refera la asigurarea unei transparente si eficiente sporite a actului de justitie, in special prin consolidarea capacitatii si raspunderii Consiliului Superior al Magistraturii, cat si la raportarea si monitorizarea impactului noilor Coduri de procedura civila si de procedura penala.

Al doilea obiectiv vizeaza instituirea, dupa cum a fost prevazut, a unei agentii de integritate cu responsabilitati legate de verificarea averii, a incompatibilitatilor si a potentialelor conflicte de interese, care sa emita hotarari cu caracter obligatoriu pe baza carora sa se poata aplica sanctiuni disuasive.

Al treilea se refera la continuarea realizarii unor anchete profesionale si impartiale in cazul sesizarilor de coruptie la nivel inalt.

Ultimul benchmark vizeaza adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#experti Uniunea Europeana, #monitoriza Justitie, #sosire Romania , #ministrul Justitiei
Comentarii
S
S.C. JUSTITIA ''LA ILIESCU SI PATRICIU'' S.R.L.
rank 1
Poate nu s-or mai lasa manjiti pe ochi cu balegă , mintiti , sau chiar jigniti de potăi ca Victoras Ponta si dacul liber Severin, lector de Băneasa .