Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marile confruntari, marile mize ale puterii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 Decembrie 2008, ora 16:34
4017 citiri
Marile confruntari, marile mize ale puterii

Am avut vineri cateva mostre edificatoare ale raporturilor de forta din cadrul actualei puteri si in privinta mizelor care-i mana in lupta pe cei doi parteneri de guvernare.

Pe de-o parte a fost spectacolul din Parlament, inceput cu confruntarea dintre grupurile rivale din cadrul PSD. Invingator in privinta coalitiei cu PD-L, Miron Mitrea a fost doborat fara drept de apel, in Parlament, de catre Viorel Hrebenciuc, asa ca a ramas fara functie parlamentara. La fel sotia sa.

Am vazut cu aceasta ocazie cat de adanca este falia intre PSD-ul baronilor, care au fortat guvernarea alaturi de PD-L, si PSD-ul parlamentarilor controlati de Viorel Hrebenciuc, care si-au luat o revansa usturatoare.

Am vazut si cat de tare se teme Mircea Geoana de Miron Mitrea, cum incearca sa-i traga presul de sub fiecare pas catre o putere mai mare si, implicit, catre sefia partidului.

In acest context, fronda PD-L nu a fost, pana la urma, decat o incercare de a largi si mai mult aceasta bresa pentru ca, nu-i asa, un PSD unit este cu mult mai periculos decat unul divizat.

Si in toata zbaterea senatorilor PSD, cine impartea solutii, cine aseza schemele cu creionul pe hartie inconjurat ca un adevarat jupan de colegi?

Nimeni altul decat Serban Mihailescu, eternul Serban Mihailescu, renascut parca dupa o perioada de hibernare. Iarna opozitiei a trecut, iar fostul nomenclaturist, mana dreapta a lui Adrian Nastase, este din nou pe val, simbol al renasterii unui intreg grup de politicieni care parea intrat definitiv in umbra.

In cele din urma voturile au fost date asa cum fusese planificat, fara surprize: Mircea Geoana conduce Senatul secondat inclusiv de Dan Voiculescu, iar Roberta Anastase s-a instalat in fruntea Camerei.

Ramane de vazut daca tanara speranta democrat liberala va sti sa foloseasca optim aceasta functie grea, dar plina de parghii, dupa cum ne-a aratat Bogdan Olteanu, sau va ramane doar simbolul neputincios si necopt al unei reforme ratate a clasei politice.

Razboiul fatis din Parlament a distras atentia de la o alta lupta surda, cel putin la fel de importanta. Batalia pentru ministerul Justitiei pentru care, iata, a fost aleasa o solutie cel putin bizara dupa ce ambele tabere isi respinsesera reciproc preferatii.

Mentinerea lui Catalin Predoiu incalca fundamental chiar primul criteriu emis pentru titularul acestei functii: sa fie un independent. Catalin Predoiu este membru PNL, a candidat uninominal si a obtinut un scor mediocru.

In orice caz acceptarea sa de catre Cotroceni ne arata lipsa impardonabila de solutii pentru acest domeniu cheie, dar arunca, poate, si o alta lumina asupra episodului propunerii facuta de Catalin Predoiu pentru sefia DNA parca tocmai pentru a fi refuzata.

Predoiu indispensabilul?

Mandatul lui Catalin Predoiu a fost marcat de trei puncte pozitive importante, adoptarea legii care a facut functionala ANI, refuzul de a aviza trecerea Registrului Comertului in mainile PNL si curatarea proiectului Codului Penal de aberatiile din vremea lui Chiuariu. E totusi prea putin pentru a-l face indispensabil ignorand apartenenta sa de partid.

De fapt de ce aceasta bataie pe Justitie? Ministrul nu poate inchide si nici deschide dosare, zona in care sunt cu mult mai importanti sefii de parchete si instante.

Insa ministrul Justitiei este cel care face sau nu reforma in domeniu, cel care promoveaza legislatie, in frunte cu codurile penale si civile si, cel mai important, cel care trebuie sa avizeze ordonantele de urgenta ale cabinetului.

Asta e de fapt marea durere si principalul motiv pentru care nici macar PD-L n-o vrea pe Monica Macovei. Ea era spaima ordonanatelor cu dedicatie pe care refuza cu obstinatie sa-si puna semnatura.

Iar daca ilegalitatile din aceste ordonante sunt cenzurate juridic din start, daca legislatia este bine facuta, fara portite de scapare, fara incoerente si mari laxitati, atunci la ce mai e buna guvernarea?

Oana Roman i-a dat răspunsul lui Selly, care a atacat-o dur: ”Demagoagă, vorbește gura fără ea, băgătoare de seamă”
Oana Roman i-a dat răspunsul lui Selly, care a atacat-o dur: ”Demagoagă, vorbește gura fără ea, băgătoare de seamă”
Oana Roman, fiica lui Petre Roman, se află de mai mult timp într-un conflict al declarațiilor cu Selly, celebrul creator de conținut. În cadrul unei emisiuni TV, Selly a spus despre Oana...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Parlament, #scandal, #ministrii, #ministerul justitiei, #Catalin Predoiu , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Stimate domnule ,koko51955, am simţit din postările dv că aveţi un suflet care bate pt. ROMÂNIA , de unde şi rigoarea sau chiar intransigenţa postărilor ...
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5