Ziare.com

Ministerul Justitiei demarareaza campania "Toleranta zero fata de infractiuni!". Care sunt pedepsele pentru faptele savarsite in starea de urgenta

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 13:52

   

Ministerul Justitiei demarareaza campania "Toleranta zero fata de infractiuni!". Care sunt pedepsele pentru faptele savarsite in starea de urgenta
Ministerul Justitiei a demarat o campanie de informare privind pedepsele aplicabile in cazul infractiunilor savarsite in timpul starii de urgenta, denumita "Toleranta zero fata de infractiuni", potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei.

Este vorba de un ghid in care sunt explicate cum sunt pedepsite infractiunile in perioada starii de urgenta. Astfel, pedepsele sunt majorate pentru savarsirea infractiunilor impotriva unor persoane vulnerabile (bolnave).Victima este bolnava: + 2 ani de inchisoare

Potrivit Codului Penal, orice infractiune savarsita impotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsita in regim agravat. La pedeapsa prevazuta de lege pentru respectiva infractiune se poate adauga un spor de 2 ani de inchisoare.

* Furtul calificat, daca infractorul a profitat de starea de vulnerabilitate a persoanei vatamate datorata starii de sanatate (cum este boala COVID-19), se pedepseste cu un maximum de 7 ani inchisoare.

* Talharia calificata savarsita prin folosirea de substante paralizante, care a avut ca urmare vatamarea corporala sau moartea victimei, daca infractorul a profitat de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata starii de sanatate (cum este boala COVID-19), se pedepseste, in functie de ipoteza, cu un maximum 12, 14 ori 20 de ani inchisoare.

* Vatamarea corporala care a necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, daca infractorul a profitat de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata starii de sanatate (cum este boala COVID-19), se pedepseste cu un maximum 12 ani inchisoare.Starea de urgenta: + 2 ani de inchisoare

Pedepsele sunt majorate pentru infractiuni comise in timpul starii de urgenta. Potrivit Codului Penal orice infractiune savarsita in timpul starii de urgenta se pedepseste in regim agravat. La pedeapsa prevazuta de lege pentru respectiva infractiune se adauga 2 ani de inchisoare.

* Furtul calificat savarsit prin violare de domiciliu sau sediu profesional, daca infractorul a profitat de starea de urgenta, se pedepseste cu un maximum de 9 ani de inchisoare.

* Talharia calificata care a avut ca urmare vatamarea corporala sau moartea victimei se pedepseste cu un maximum de 20 ani inchisoare.

* Zadarnicirea combaterii bolilor - transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala, daca s-a produs moartea unei persoane, se pedepseste cu un maximum de 17 ani inchisoare.

Concursul de infractiuni: zeci de ani de inchisoare

Ghidul mai arata ca sunt pedepse mai severe in cazul concursului de infractiuni. Potrivit Codului Penal, pentru concursul de infractiuni se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite.

* In cazul savarsirii a trei infractiuni de furt calificat in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani inchisoare.

* In cazul savarsirii a trei infractiuni de talharie calificata in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani si 4 luni inchisoare, daca fapta a fost savarsita in timpul noptii.

* In cazul savarsirii a trei infractiuni de zadarnicire a combaterii bolilor in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani si 4 luni inchisoare.

I.S.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4377 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

tiganii care polueaza satele

isi baga excrescentele prohabiale in ordinele lui manivela

 

***!

.

In sfarșit,

s-a trezit și ministrul Justiției...

 

Domne, ie neste măsuri foarte bune

atata vreme cat ciorditorii de partid n-au nimic de suferit.
Lor ar trebui să le reducă pedepsele, in cazu' cand calcă pe bec si ie prinsi ...

 

in sfarsit...

o atitudine clara pentru ca tot romanul sa intzeleaga.
deocamdata este doar pe hartie , vreau sa vad acest act legislativ la lucru , vreau sa vad pe z.com prima gioarsa care ia 10-15 de puscarie ca a furat portofelul bunicii.
sper sa nu dureze mult ca are balta ..peste.

 

Si in jumatate de an iar

ieliberati puscariile,ca pe voi drepturile puscariasilor va intereseaza,nu cele ale prostilor platitori de taxe?Iese livarza...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor