Ministerul Justitiei va propune un proiect privind raspunderea disciplinara a magistratilor

Joi, 09 Iunie 2011, ora 23:09
1488 citiri
Ministerul Justitiei va propune un proiect privind raspunderea disciplinara a magistratilor

Ministerul Justitiei va propune Guvernului un proiect de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor si consolidarea Inspectiei Judiciare, a declarat, joi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Noul proiect va aduce modificari in sensul Inspectiei Judiciare care va functiona in continuare pe langa Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar va avea personalitate juridica si va fi ordonator principal de credit.

De asemenea, va extinde titularii actiunii disciplinare cum ar fi ministrul Justitiei si procurorul general al Romaniei.

Totodata, proiectul va avea in vedere sfera abaterilor disciplinare.

Titularii actiunii disciplinare vor fi: in cazul raspunderii disciplinare a judecatorilor - inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, inspectorii, presedintele ICCJ si ministrul Justitiei. In cazul raspunderii disciplinare a procurorilor - inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, inspectorii, procurorul general al PICCJ si ministrul Justitiei.

"Doresc sa insist asupra faptului ca extinderea titularului actiunii disciplinare reprezinta o solutie echilibrata avand in vedere necesitatea intaririi disciplinei profesionale. De asemenea, subliniez faptul ca in statele europene ministrul Justitiei este titular al actiunii disciplinare, calitate partajata sau nu, in functie de sistemul adoptat de fiecare stat. Solutia din legea noastra din 2004 in care ministrul Justitiei nu este titular al actiunii disciplinare este o particularitate in Europa si a reprezentat o solutie gresita care si-a produs efectele nedorite in ultimii ani in special", a afirmat Predoiu.

Alta modificare ar fi ca lucrarile cu care este sesizata Inspectia Judiciara sa fie repartizate aleatoriu, procedurile urmand a fi simplificate.

In proiect se va modifica sistemul de sanctiuni disciplinare si alte noutati tehnice care vor fi prezentate si discutate in cadrul dezbaterilor publice.

Sursa de inspiratie a proiectului a fost legea spaniola, avand in vedere ca CSM a derulat un program cu experti spanioli care s-a concretizat intr-o serie de propuneri.

Ministrul a adaugat ca proiectul este in stadiul de finalizare si corectura si va fi pus in dezbatere publica cel tarziu in 14 iunie. El a multumit CSM, asociatiilor profesionale si a magistratilor care au trimis materiale si sugestii dar si senatorului Iulian Urban care a sprijinit institutional initiativa MJ.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...