Ministrul care tace si face

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Aprilie 2008, ora 12:40
6451 citiri
Ministrul care tace si face

Spuneti repede cum il cheama si cum arata ministrul Justitiei? Sunt convinsa ca ati avut cel putin o secunda de ezitare si nu doar din cauza ca dl. Catalin Predoiu este in functie de numai o luna si aproximativ o saptamana. "De vina" este, in primul rand, discretia lui, nefireasca intr-o tara cu ministri vocali, ambalati mereu in polemici suculente, adevarate binecuvantari pentru presa. In plus, predecesorii lui Catalin Predoiu, ma refer la Monica Macovei si Tudor Chiuariu, au fost mereu in cate-o prima linie de razboi, ceea ce le-a asigurat o meditizare chiar excesiva.

Ce se ascunde insa oare in spatele discretiei ministrului Justitiei? Adica tace si face sau doar tace?

Bile albe

Catalin Predoiu a preluat portofoliul Justitiei dupa raportul intermediar al Comisiei Europene, care formula critici importante. In principal, documentul cerea accelerarea luptei anticoruptie la nivel inalt, reforme procedurale si intrarea in activitate a ANI.

La primul punct, Comisia Europeana astepta de la ministrul Justitiei mai mult sa nu faca decat sa faca. Adica sa nu se bage in treaba procurorilor anticoruptie si sa nu promoveze comasarea DNA cu DIICOT, idee insistent vehiculata la un moment dat. Este exact ceea ce, deocamdata, Catalin Predoiu reuseste. Dupa razboiul pe viata si pe moarte intre ministru si DNA in "era Chiuariu", de la instalarea noului ministru s-a asternut linistea si fiecare pare sa-si vada de treaba.

In privinta celor care trebuie facute, Catalin Predoiu a inceput sa le miste. Cel mai important, a reusit sa treaca prin Senat Ordonanta ANI, care deblocheaza practic aceasta institutie, creind premisele sa devina functionala. Noile prevederi, pentru care Predoiu s-a luptat in Parlament, sunt exact cele cerute de Comisia Europeana. Mai precis, inspectorii de integritate pot cere in instanta confiscarea averilor "nejustificate" ale demnitarilor, nu doar a celor "ilicite".

Tot in Senat, ministrul a sustinut si a obtinut modificarea Codului de Procedura Penala. Fostele prevederi ale acestuia, acceptate relaxat de Tudor Chiuariu, au oripilat Comisia Europeana. Codul a revenit in Parlament, spre modificare, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat promulgarea lui.

Catalin Predoiu a trecut prin Senat si ordonanta care faciliteaza accesul in magistratura, pentru a compensa lipsa acuta de cadre, criza din cauza careia sistemul judiciar era in pragul colapsului.

Bilantul lui Catalin Predoiu pentru o luna si cateva zile de mandat nu e rau deloc. El are toate sansele sa repete performanta reusita de Dacian Ciolos la Agricultura, adica inlaturarea clauzei de salvgardare. Sa fie o intamplare ca amandoi sunt specialisti neinregimentati politic? Spre deosebire de Ciolos insa, Predoiu are de infruntat capacane politice adanci.

Capcanele functiei

In ultimele zile ministrul Justitiei s-a trezit in mijlocul unei batalii aprige pentru Registrul Comertului. Trecerea Registrului de la ministerul Justitiei inapoi la Camera de Comert este o pohta mai veche a liberalilor, pe care nu au reusit insa sa si-o satisfaca din cauza unei coalitii ad-hoc PD-PSD in Parlament.

Acum au incercat din nou, printr-un proiect ordonanta initiat si postat pe site-ul Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale fara consultarea ministului Justitiei. Raspunsul lui Catalin Predoiu a fost necrutator - ordonanta ministrului Ovidiu Silaghi privind transferul Registrului Comertului incalca Constitutia si o directiva europeana (2003/58/CE), asa ca Registrul Comertului trebuie sa ramana la ministerul Justitiei.

Registrul comertului, unde sunt obligati sa se inscrie toti agentii economici din Romania, este o importanta sursa de venituri (35 de milioane de euro anul trecut) si mai ales de informatii. Sa mai spunem ca presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, care, conform ordonantei, ar fi urmat sa preia Registrul, este Mihai Vlasov, socrul ministrului de Interne.

Unii au sigur motive temeinice sa regrete ca la Justitie e instalat un independent profesionist si inca specializat in Drept Comercial.

Strategie apolitica

Asadar, cel putin pana acum, Catalin Predoiu pare un ministru discret si eficient, cu totul atipic pentru guvernarea si politica romaneasca. Nu degeaba a fost primit cu destula raceala de liberali insisi. Este strategia lui una buna? Daca ar fi om politic, probabil ca ar proceda gresit. Degeaba faci ceva daca nu se afla si nu se afla daca nu iesi in fata si nu provoci si tu un pic de scandal, sa muste presa din el.

Ministrul Justitiei nu s-a ascuns de presa, dar n-a sarit apetisant in ochii ei. Dar Catalin Predoiu nu este si nu vrea, se pare, sa fie om politic. Asa ca ii convine, probabil, de minune acest semianonimat care-i permite sa-si faca treaba in liniste. Iar daca la finalul mandatului nu-i vom sti precis numele si nici fata, dar vom fi scapat de clauza de salvgardare si de cateva tunuri politico-financiare, vom putea spune ca am avut un ministru de Justitie european.

Citește și:
Mai multe organizaţii cer demisia ministrului Predoiu și acuză „un posibil amestec într-un dosar de corupţie”
Mai multe organizaţii cer demisia ministrului Predoiu și acuză „un posibil amestec într-un dosar de corupţie”
Mai multe organizaţii civice au cerut joi, 2 februarie, demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, acuzând ”un posibil amestec într-un dosar de corupţie”. ”Există suspiciuni...
Cursa pentru funcțiile de procuror general și șef al DNA. Termenul limită de depunere a candidaturilor
Cursa pentru funcțiile de procuror general și șef al DNA. Termenul limită de depunere a candidaturilor
Termenul de depunere a dosarelor pentru posturile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie...