Ministrul Justitiei i-a trimis lui Basescu propunerea privind numirea lui Morar

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 12:05
1961 citiri
Ministrul Justitiei i-a trimis lui Basescu propunerea privind numirea lui Morar
Foto: Daylife

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a trimis presedintelui Romaniei, luni dupa-amiaza, propunerea pentru numirea in functia de procuror sef al DNA a lui Daniel Morar.

Ministerul Justitiei a primit de la Consiliul Superior al Magistraturii, in data de 6 februarie, hotararea prin care s-a avizat favorabil numirea in functia de procuror sef al DNA a lui Daniel Morar, transmite NewsIn.

Sectia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, in data de 4 februarie, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei pentru numirea in functia de procuror sef al DNA a lui Daniel Morar.

Conform procedurii, seful statului trebuie sa il numeasca prin decret pe Daniel Morar.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat saptamana trecuta, la sedinta Sectiei pentru procurori a CSM, ca Daniel Morar a ferit DNA de presiuni si ca il propune pe acesta pentru un nou mandat datorita determinararii sale in lupta anticoruptie.

La randul sau, Morar a prezentat rezultatele DNA in ultimii trei ani si obiectivele din planul sau de management pentru urmatorul mandat.

Morar a declarat ca doreste continuarea investigatiilor in cauzele cu prejudicii mari, combaterea coruptiei clasice din justitie, politie si administratie publica.

El propune modificari in structura organizatorica a DNA, cu referire la Biroul de studii si documentare, Morar urmand sa analizeze si mentinerea serviciilor de investigatii.

Morar a spus ca mediatizarea activitatii DNA nu este imputabila de cele mai multe ori procurorilor DNA.

"Trebuie sa vedem cum va fi rezolvata aceasta problema pe viitor", a afirmat seful DNA.

"Politica de comunicare este aproape inexistenta in sistemul judiciar, sistemul sufera de autism, de o forma de autotism, nu aude si nu explica", a spus Morar, precizand ca procurorii ar trebui sa iasa in mass-media sa explice, dar nu pe cauze concrete si sa nu se antepronunte", a mai afirmat Morar.

Ministrul Justitiei a anuntat vineri, pe 30 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa ca singura propunere pentru sefia DNA ramane Daniel Morar, actualul procuror sef al acestei institutii.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, pe 28 ianuarie, la Focsani, ca Daniel Morar si-a exprimat optiunea sa ocupe in continuare functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

"Morar si-a exprimat optiunea de a ocupa, in continuare, postul de procuror sef la DNA", a declarat Laura Kovesi.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a precizat ca s-a intalnit, pe 23 ianuarie, cu procurorul general si cu Daniel Morar pentru a discuta despre activitatea DNA.

Presedintele Traian Basescu a afirmat la TVR, ca mentinerea lui Daniel Morar la sefia DNA nu este o conditie obligatorie pentru ridicarea monitorizarii CE pe justitie, dar ca ar fi o eroare inlocuirea sa in conditiile in care Comisia apreciaza activitatea Directiei pe care acesta o conduce.

Pe 14 ianuarie, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca se va consulta cu procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, si cu persoane din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a ajunge "cat mai rapid" la o solutie privind conducerea acestei insitutii. De asemenea, ministrul Predoiu a afirmat ca se va face o evaluare a "tot ceea ce s-a intamplat din vara pana in prezent" la DNA.

Tot Catalin Predoiu a anuntat pe 18 august 2008, cand era ministrul Justitiei din partea PNL, ca o va propune la sefia DNA pe Monica Serbanescu, consilier in cadrul MJ.

Doua saptamani mai tarziu, pe 4 septembrie, Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii respinge, cu majoritate de voturi propunerea ministrului Justitiei. Ministrul Predoiu a declarat, dupa anuntarea rezultatului, ca nu isi poate explica acest vot si ca o sustine, in continuare, pe Monica Serbanescu.

Nici procurorul general, Laura Codruta Kovesi, nu a apreciat alegerea lui Predoiu. Aceasta propunere a fost respinsa de seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ministrul Justitiei, #trimits Basescu, #propunere numire DNA, #Daniel Morar , #ministrul Justitiei