Orban da asigurari ca recursul compensatoriu va fi abrogat, desi ministrul Justitiei spune ca OUG nu se poate. Cum s-a sucit Predoiu si ce sustinea acum trei luni

Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 17:53
8118 citiri
Orban da asigurari ca recursul compensatoriu va fi abrogat, desi ministrul Justitiei spune ca OUG nu se poate. Cum s-a sucit Predoiu si ce sustinea acum trei luni

Premierul Ludovic Orban a tinut sa dea asigurari joi seara, la inceputul sedintei de guvern, ca proiectul de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu se afla in categoria masurilor urgente.

"Am vazut in presa diverse declaratii legate de declaratiile colegului nostru (Catalin Predoiu, ministrul Justitiei - n.red.) si as vrea sa spulber orice interpretare.

In programul de guvernare, la masuri urgente se afla proiectul de lege pentru abrogarea recursului compensatoriu. Am vazut ca sunt anumite interpretari. Acesta este programul nostru de guvernare, asta vom face, gasim cea mai buna solutie pentru abrogarea masurilor din recursul compensatoriu, care au pus in pericol viata si siguranta cetatenilor", a sustinut Orban.

Calatin Predoiu a vorbit in conferinta de presa de azi si despre recursul compensatoriu, aratand ca nu-l poate abroga, pur si simplu, pentru ca am fi condamnati la CEDO, fara sa punem in loc un alt mecanism care sa asigure si drepturile detinutilor, dar si siguranta cetatenilor.

"Ministerul Justitiei actioneaza pe 3 planuri: in Parlament sustinem propunerile care duc la abrogarea si inlocuirea cu un sistem care sa nu puna in pericol siguranta publica. Al doilea e diplomatic, am declansat discutii cu CEDO. Al treilea e tehnic, tine de grupurile din minister, care lucreaza.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fara a pregati toate aceste planuri, inclusiv discutiile cu CEDO si masuri de extindere a capacitatii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decat cele din prezent.

In acelasi timp, Guvernul si-a asumat o obligatie in cadrul negocierilor politice cu alte partide atunci cand s-a obtinut votul de investitura de a nu apela la ordonante de urgenta in domeniul Justitiei", a explicat Predoiu.

Amintim ca ALDE e acel partid care a conditionat sustinerea Guvernului Orban de renuntarea la OUG in domeniul Justitiei.

Cum s-a sucit Predoiu

Daca acum spune ca nu se poate sa abroge, pur si simplu, recursul compensatoriu, ministrul Predoiu avea alta parere in august, acum doar 3 luni, cand insa se afla inca in Opozitie.

"Birchall, ministrul Justitiei, propune majorarea pedepselor. E o idee gresita pe care o resping. Majorata disciplina in instante si parchete, da! E rolul sefilor de instante si parchete, al CSM, cu care, de principiu, ministrul Justitiei trebuie sa lucreze strans in aceasta directie, pe baza de cooperare.

Iar aplicarea legii in strada tine si de Politie, in prima faza de Politie. Iar acolo selectia si pregatirea sunt stricate in rostul lor de influenta politica, in special de influenta unor clanuri PSD-iste in ultimii ani.

Si inca ceva, se impune abrogata de urgenta legea recursului compensatoriu, iresponsabil promovata de fostul ministru Toader si vinovat promovata de majoritatea PSD. Aceasta lege este un pericol public continuu", scria pe Facebook Catalin Predoiu in 23 august 2019.

USR considera ca abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgenta, iar vicepresedintele formatiunii, Stelian Ion, se declara dezamagit de primele decizii anuntate de ministrul Catalin Predoiu in domeniul Justitiei. "Guvernul PNL nu foloseste toate instrumentele le are la dispozitie pentru a rezolva problemele create de PSD in domeniul Justitie", sustine Stelian Ion.

B.B.

Citeste si:
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Liberalii de la centru reacționează după ce PNL Satu Mare a anunțat că rupe relațiile cu UDMR
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a reacționat marţi, 16 august, după anunţul PNL Satu Mare privind ruperea relaţiilor cu UDMR la nivel local şi retragerea tuturor liberalilor din...