Paradoxul lui Catalin Predoiu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 04 Octombrie 2011, ora 09:30
4134 citiri
Paradoxul lui Catalin Predoiu

Discret, fara vocatie de martir, dar tenace, Catalin Predoiu se indreapta catre implinirea unui mandat de 4 ani in fruntea Justitiei. In februarie 2008, la inceputul unui an electoral teribil, nu stiu cine-i dadea tanarului avocat, destul de putin cunoscut in afara breslei sale, sanse reale sa faca fata unui portofoliu atat de greu, aflat nu numai pe linia frontului dintre presedinte si premierul de atunci, ci si sub lupa Bruxelles-ului.

Ei bine, iata ca dl. Predoiu a reusit. Ba chiar mai mult decat atat, si-a legat irevocabil numele de cateva reforme fundamentale ale legislatiei, in frunte cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil. Este un moment istoric, cat timp vechiul Cod Civil era in vigoare de un secol si jumatate. Deocamdata este mai mult o teoretica intrare in vigoare caci nu avem si un nou Cod de Procedura Civila, pe care factorul politic il tergiverseaza.

Dar, dincolo de neajunsul procedural, si cel putin pana cand isi va arata in practica eventualele hibe, noul cod pare unul bun si adaptat la nevoile societatii romanesti. Din pacate insa, ma tem ca ministrul Predoiu are sanse minime sa-si lege numele si de o autentica reforma a justitiei. Este probabil un paradox pe care il resimte ca pe o mare frustrare profesionala zilnica.

Oricat de bune ar fi legile, oricat de moderne si inspirate noile solutii legale, ele mai trebuie si aplicate cu profesionalism si buna credinta de corpul magistratilor. Aici se rupe filmul, caci nu cred ca exista tara europeana cu un corp al magistratilor mai tarat, mai mucegait si mai imoral decat cel din Romania.

Catalin Predoiu vorbea, diplomat, de mediocritate. Este cu mult mai mult decat atat. Foarte multi, prea multi dintre magistratii romani sunt corupti si/sau agenti ai fostei securitati si/sau politizati si/sau incompetenti. Iar dovada acestor grave carente sta in procesele tergiversate pana la implinirea prescriptiei, in sentintele aiuritoare, contradictorii de la o instanta la alta, in condamnarile pe banda rulanta pe care Romania le incaseaza la CEDO, in neincrederea cronicizata a justitiabilului roman.

E drept, dinspre Parchete vine un aer mai proaspat, remarcat si de monitorizarile Comisiei Europene, dupa cum si in instante au mai patruns profesionisti tineri, cu mentalitati curate. Dar pe ei ii gasim doar prin judecatorii, cel mult Tribunale, sufocati sub vrafuri de dosare. In plus, deciziile lor pot fi usor rasturnate de instantele superioare, populate preoponderent de varani, care impart "dreptate" dupa cum dicteaza mita sau politicul.

Impotriva acestor practici ar trebui sa lupte, nu-i asa?, organismul menit sa asigure verticalitatea si profesionalismul corpului magistratilor, adica CSM. Ei bine, in loc sa fie un organism de reglementare si judecata in cadrul breslei, CSM este doar un sindicat al magistratilor, cu atat mai aparati cu cat sunt mai ticalosi. Cat timp un magistrat al carui sot este anchetat si a fost chiar arestat de DNA judeca in continuare dosarele DNA si da sentinte cel putin surprinzatoare, iar CSM nu socoteste ca acest magistrat se afla in incompatibilitate, chiar impotriva recomandarii Inspectiei Judiciare, nu cred ca mai e nimic de zis. Iar tristetea cea mare este ca CSM pare nu numai nereformat, ci si nereformabil, caci imediat ce acced in acest organsim chiar magistratii pana atunci reformisti se contamineaza rapid cu ,,varanita".

In aceste conditii nu pot decat sa-l felicit pe Catalin Predoiu pentru intrarea in vigoare a noului Cod Civil si, in general, pentru toate reformele legislative pe care le-a girat, dar, in acelasi timp, sa-mi exprim o trista indoiala ca ele vor face mare diferenta, deocamdata, pentru societatea romaneasca. Caci o lege buna prost aplicata nu are efecte prea diferite de cele ale unei legi proaste. Si oricat de lung i-ar fi pana la urma mandatul si oricat de bune i-ar fi intentiile, nu cred ca ministrul Catalin Predoiu are mari sanse sa devina pe langa ministrul care a reformat legislatia si ministrul care a reformat justitia.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Catalin Predoiu ministerul Justitiei, #predoiu cod civil, #Predoiu justitie cod civil , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
CSM trebuie desființat, vorba lor, cu maximă celeritate! Este cancer
Poza maxi
maxi
rank 5