Ziare.com

Predoiu a criticat dur activitatea Curtii de Apel Bucuresti

Vineri, 04 Martie 2011, ora 09:55

   

Predoiu a criticat dur activitatea Curtii de Apel Bucuresti
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a afirmat joi, la prezentarea bilantului activitatii Curtii de Apel Bucuresti pentru anul trecut, ca operativitatea institutiei in 2010 a fost cea mai mica din istoria recenta a instantei, afirmand ca realitatea a fost mistificata, pentru ca raportul sa iasa rau, pentru a cere resurse.

Predoiu sustine ca analiza redactata de conducerea instantei pentru activitatea din 2010 "a fost in asa fel structurata si datele statistice in asa fel prezentate si evaluate, incat sa poata induce concluzia potrivit careia volumul de activitate al instantelor si subdimensionarea personalului judecatoresc/auxiliar reprezinta principalele vulnerabilitati care explica nivelul slab al indicatorilor de performanta obtinuti de Curtea de Apel Bucuresti si instantele din jurisdictia acesteia in 2010".

"Inainte de 1989 realitatea se interpreta si pe alocuri mistifica, ca sa iasa bine la raport, acum observ ca aceleasi obiceiuri se folosesc in sens contrar; interpretam si pe alocuri mistificam realitatea, ca sa iasa rau la raport, ca sa cerem resurse. Pare ca avem de-a face cu o metoda de negociere cu executivul. Umflam interpretarea evidentelor statistice, ca sa cerem mai multi bani de la buget", a punctat ministrul Justitiei.

Ministrul a explicat ca protestul judecatorilor din 2009 a marit stocul dosarelor instantei, care a fost inclus in cifrele din 2010, iar programul volumului optim de activitate, a agravat problema incarcaturii.

"Din pacate, noul CSM, de care se leaga atatea sperante pentru stimularea unor noi mentalitati in sistemul judiciar, a mentinut programul printr-o decizie pe care o consideram gresita", a adaugat Predoiu.

"Operativitatea este cea mismica din istoria recenta a Curtii de Apel Bucuresti, la fel la Tribunalul Bucuresti", a mai punctat acesta.

Totodata, Catalin Predoiu a remarcat faptul ca, dintre instantele mari ale Curtii, numai Judecatoria Sectorului 1 si intr-o masura Judecatoria Sectorului 4 au "atacat" eficient stocul mostenit din 2009 si au pastrat nivelul de operativitate, in timp ce, in opinia ministrului, restul instantelor nu au reusit sa resoarba stocul, care stocul a crescut, si au indici de operativitate mai scazuti.

Predoiu a criticat si modul de alcatuire a raportului de activitate

Astfel, in ceea ce priveste volumul total al cauzelor aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, tribunalelor si judecatoriilor arondate, acesta sugereaza o crestere in anul 2010 fata de 2009, de 33,51%, respectiv un numar total de 641.444 de cauze fata de 480.449 inregistrate anul anterior.

Ministrul Justitiei a afirmat ca in materialul de bilant nu este analizata natura acestui volum, din mai multe perspective, printre care numarul cauzelor repetitive, natura cauzelor care au inregistrat cresteri dupa tipul de cauza - in functie de complexitatea lor sau evaluarea modului de respectare a dispozitiilor legale si regulamentare cat priveste inregistrarea dosarelor .

De altfel, Predoiu a afirmat ca in raport se arata faptul ca la nivelul celor 21 de judecatorii din raza de activitate s-au inregistrat in anul 2010 un numar de 328.025 dosare, in timp ce o treime din dosarele judecatoriilor sectoarelor 1-6 din Bucuresti au fost incuviintari de executari silite, dosare cu grad redus de complexitate.

"Prin urmare, volumul de munca raportat la numarul de dosare este mult mai mic si nu se identifica cu acesta", a concluzionat ministrul Justitiei.

Predoiu este nemultumit si de activitatea judecatorilor

In ceea ce priveste incarcatura pe judecator, Predoiu a afirmat ca aceasta nu prezinta o "diferenta colosala" fata de alte curti din tara.

"Daca extindem analiza la nivelul sectiilor Curtii, situatia releva fie o cifra mai mare fata de media astfel calculata, fie una sub aceasta medie. De aceea, incarcatura pe judecatori trebuia sa fie stabilita nominal si pe sectie, mod de calcul utilizat de multe instante din Romania", a adaugat ministrul.

Relativ la volumul cauzelor solutionate, datele evocate in statisticile Curtii de Apel Bucuresti nu releva masura in care a fost atacat stocul de dosare existent in fiecare sectie/instanta la inceputul lui 2009 sau in volumul de dosare al fiecarui judecator, potrivit ministrului Justitiei.

Referitor la operativitatea in solutionarea cauzelor, acest criteriu nu este raportat la judecator/nominal si pe fiecare sectie pentru a observa in ce fel este afectata operativitatea sectiei si de catre cine sau care sectie, in opinia ministrului.

In privinta programului volumului optim de activitate, Predoiu le-a transmis judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti ca nu au niciun argument pentru continuarea acestui program, "intrucat niciunul dintre beneficiile sale nu s-a produs, ci, dimpotriva, ceea ce arata conceptia gresita care a stat la baza constructiei programului".

Sursa: rNews

Articol citit de 1489 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pute urat de tot in Justitie iar ministrul Predoiu are atata putere in sistem cata am si eu .

A , daca s-ar duce sa intervina in favoarea cuiva .... imediat ar fi "de-al lor" si atunci sa vezi ce presa favorabila ar avea .....

Un sistem ticalosit , in care esti la ciocanelul judecatorilor . Care judecatori pot face ce vor fara sa pateasca nimic , fara sa dea socoteala cuiva .
Intrebare :
daca unui judecator ii esti antipatic , sau daca are el o intelegere cu partea adversa ... ce poti face ?
Nimic , ca asa e sistemul .

 

Adevarat ce ai spus dar nu uita vorba romaneasca " Pestele de la cap se-n pute "

-

Mai e ceva de spus cind prin Instantele de judecata se numesc POLITIC judecatorii ?

Nu trebuie sa fie recunoscatori celor care i-au numit ? chiar cu riscul ca solutia data sa nu fie cea legala, si s-a vazut in multe cazuri

CUM VA PERMITETI, DLE MINISTRU ????

Q.A.Q.A.T.Z.I.I. astia de judecatori sunt inamovibili!
Asa i-a facut taica Iliescu!!!!
Eu unul i-as pune direct la zid, pe cei care nu-si fac treaba, ca la 25 dec 1989!Iar fosilele la pensie la molii!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor