Predoiu a criticat, la Congresul UIA, pasivitatea CSM fata de avocati

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 20:54
1365 citiri
Predoiu a criticat, la Congresul UIA, pasivitatea CSM fata de avocati
Foto: Arhiva

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, in deschiderea celei de-a 52-a editii a Congresului Uniunii Internationale a Avocatilor, ca este important ca avocatii sa isi asume o misiune publica si a criticat pasivitatea CSM in apararea acestei profesii, care este atacata de impostori.

"Ministerul Public si CSM trebuie sa stie ca apararea profesiei de avocat nu este o chestiune de interes particular, ci e de interes pentru buna functionare a justitiei", a spus Predoiu, care a precizat ca CSM este principalul responsabil de soarta justitiei din 2004.

"Din acel moment, justitia si-a luat soarta in maini. Din acel moment, CSM a devenit principalul responsabil de soarta justitiei", a afirmat Predoiu.

Ministrul a sustinut ca bugetul justitiei a fost majorat in ultima perioada si ca Executivul a aprobat, in ultima sedinta, investitii majore pentru acest domeniu. "Anul viitor, bugetul justitiei va fi substantial majorat", a precizat Predoiu.

El a afirmat ca justitia a avut, insa, de suferit din cauza numarului mare de ministri in ultimii ani. "A fost o imprejurare nefericita si nedorita, care a afectat continuitatea si viteza reformei. Conceptul reformei si codul legislativ aferent au fost afectate de instabilitatea politica si politizarea masurilor cu impact in justitie", a spus el.

Predoiu a facut referire la profesia de avocat spunand ca "este suspusa unor rabaturi de niste persoane care se considera avocati". Profesia trebuie ferita de impostori si amatori, a mai declarat Predoiu, care a mentionat ca avocatii trebuie sa isi asume mai pregnant o misiune publica si sa se implice in procesul de luare a deciziilor in societate.

Potrivit ministrului, pentru ca avocatii sa devina lideri de opinie, este nevoie de incredere in corpul avocatilor.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a declarat ca ii invidiaza pe colegii care au ramas in profesia de avocati.

La Congresul desfasurat la Palatul Parlamentului, comisarul european pentru justitie, Jacques Barrot, a transmis un mesaj video, in care a sustinut ca se doreste crearea unui spatiu juridic european.

A 52-a editie a Congresului Uniunii Internationale a Avocatilor (UIA) a inceput, miercuri seara, la Palatul Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Cât a costat Israelul să respingă atacul cu drone și rachete ale Iranului
Respingerea atacului masiv cu sute de drone și rachete balistice al Iranului a costat Israelul 4-5 miliarde de shekeli (1-1,5 miliarde de dolari). Aceste cifre au fost oferite de generalul în...
Cine sunt statele europene care au refuzat cererea Ucrainei de a trimite sisteme de apărare aeriană Patriot
Cine sunt statele europene care au refuzat cererea Ucrainei de a trimite sisteme de apărare aeriană Patriot
Germania este singurul stat european care a promis Ucrainei că-i va livra un sistem suplimentar de apărare Patriot în condițiile în care state UE au respins cererile Kievului. Financial Times...
#Catalin Predoiu, #Congresul UIA, #CSM, #critica, #pasivitate, #avocati, #aparare, #meserie , #ministrul Justitiei