Ziare.com

Predoiu: Atitudinile politice au compromis eforturi ale procurorilor

Vineri, 15 Mai 2009, ora 19:21

   

Predoiu: Atitudinile politice au compromis eforturi ale procurorilor
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, vineri, ca este nedrept sa acuzi lipsa de rezultate concrete in evaluarea europeana, in conditiile in care atitudini politice din trecutul indepartat sau imediat au compromis eforturi sustinute ale Parchetului General.

Prezent la Academia Romana, la lansarea cartii "Arestarea preventiva. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publica. Practica judiciara. Hotarari CEDO", ai carei autori sunt procurorul general, Laura Codruta Kovesi, consilierul sau, Dana Titian, si Daniela Frasie, ministrul Predoiu si-a inceput discursul prin trimiterea la o stire despre telescopul Hubble.

"Ma gandesc ca suntem si noi in situatia in care trebuie sa recalculam eficienta si credibilitatea sistemului judiciar. Intrebarea pentru noi nu este daca avem un telescop Hubble, prin care sa vedem eficientele sistemului judiciar, pentru ca ele se vad cu ochiul liber. Intrebarea este daca reusim sa avansam pe calea progreselor realizate in Romania si sa recastigam increderea pierduta a publicului in sistemul judiciar. Iar aceasta intreprindere este, cred, la fel de dificila precum cea pe care au reusit-o astronautii americani", a declarat Predoiu.

Potrivit ministrului Justitiei, reformarea justitiei nu este doar un simplu exercitiu politic sau administrativ. "Reformarea justitiei este piatra de incercare a reformarii intregii societati romanesti, conditie esentiala pentru pastrarea statutului de membru si premisa pentru cresterea ponderizarii noastre in conceptul european", a declarat el.

"Este mai mult decat o ocazie de a declara ca reparam Coduri, dupa ce in alta parte se incearca decredibilizarea lor", a spus ministrul.

In ceea ce priveste credibilitatea justitiei, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca la nivelul Ministerului Public s-au facut sondaje de opinie cu privire la activitatea MP. Acestea arata ca increderea cetatenilor in ceea ce face parchetul este la un nivel de 32%, dar spune Kovesi, aceasta cifra se inscrie in media europeana.

"Credibilitatea va creste cand vor exista solutii rapide, de calitate, cand nu vom mai avea practica judiciara neunitara, cand vom avea o predictibilitate a actului de justitie", a afirmat procurorul general.

Prezent la eveniment, ministrul pentru relatia cu parlamentul, Victor Ponta, i-a facut cadou procurorului general un exemplar al noului Codul Penal. Codruta Kovesi a afirmat ca si-a dorit ca, pe 15 mai, de ziua ei, sa primeasca noi Coduri cadou. Ea a precizat ca, saptamana viitoare, parchetul va avea un punct de vedere referitor la documentul rezultat in urma discutiilor din Comisia speciala pentru Coduri, la care a participat si un reprezentant al Parchetului General. Procurorul general s-a aratat multumita ca o parte din observatiile procurorilor au fost insusite.

Sursa: rNews

Articol citit de 610 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor