Ziare.com

Predoiu cere amanarea sedintei de constituire a CSM

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 16:01

   

Predoiu cere amanarea sedintei de constituire a CSM
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in calitate de membru de drept al CSM, a transmis joi, catre Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie solicitarea de amanare a sedintei de constituire a Consiliului, prevazuta pentru vineri, informeaza Ministerul Justitiei (MJ).

Potrivit MJ, in cuprinsul scrisorii transmise joi de ministru se subliniaza ca trebuie avut in vedere faptul ca insasi legalitatea validarii de catre Senatul Romaniei a listei membrilor alesi si numiti ai CSM este contestata la Curtea Constitutionala, cu termen de judecata pe 19 ianuarie 2011.

In acest context, se propune ca sedinta de constituire sa fie fixata pentru data de 20 ianuarie 2011.

Solicitarea lui Predoiu este intemeiata pe argumente ce decurg din prevederile Legii nr. 317/2004. "Astfel, din cuprinsul Legii 317/2004 rezulta ca legiuitorul a conceput o perioada de maxim 30 de zile in vederea organizarii CSM, termenul calculandu-se de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Senatului de validare si alegere a membrilor CSM", potrivit MJ.

Reprezentantii ministerului sustin ca, in aceste conditii, fixarea sedintei de constituire a CSM pentru 20 ianuarie nu este de natura a afecta functionarea CSM, deplasata de legiuitor dupa momentul organizarii Consiliului.

"Propunerea de amanare a sedintei de constituire a CSM pana dupa data pronuntarii Deciziei Curtii Constitutionale justifica interesul nostru de a asigura credibilitate justitiei romane in spatiul intern si european", se mai arata in solicitare.

Basescu cere amanarea alegerilor pentru conducerea CSM

La randul sau, presedintele Traian Basescu a cerut, marti, Consiliului Superior al Magistraturii sa amane alegerile pentru functiile de presedinte si vicepresedinte pana pe 20 ianuarie, dupa pronuntarea CCR pe tema validarii de catre Senat a mandatelor membrilor forului.

Basescu a avertizat ca CSM ar putea fi lipsit de credibilitate ca urmare a modului cum au avut loc alegeri.

"Lucrul mai dificil este ca, in momentul de fata, evaluarea exterioara, celor care vor intocmi raportul de tara, este ca vom avea un CSM lipsit de credibilitate ca urmare a modalitatii in care au avut loc alegerile. Ce rugaminte as avea din acest punct de vedere: asa cum eu astept deciziile CCR inainte de promulgare, avand in vedere ca hotararea de validare a CSM este atacata la CCR, sa amanati alegerea presedintelui si vicepresedintelui noului CSM pana pe data de 20 ianuarie, dupa pronuntarea CCR", a spus presedintele avertizand ca "invalidarea mandatului va impinge la reluarea alegerilor".

"Nu va cer altceva decat sa asteptam hotararea CCR", a aratat el, adaugand ca a facut "doar o sugestie" si ca nu vrea "sa se duca in zona discutiilor personale, ci al principiului".

Sedinta de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma alegerilor care au avut loc in 2010, a fost convocata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru 7 ianuarie, cand urmeaza sa fie alesi presedintele si vicepresedintele CSM.

In schimb, Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate pe 19 ianuarie contestatia depusa de senatori ai PDL impotriva hotararii Senatului din 22 decembrie, prin care a fost validata lista magistratilor alesi in viitorul CSM, precum si impotriva hotararii de alegere a celor doi reprezentanti ai societatii civile.
Sursa: rNews

Articol citit de 887 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

e clar ca Basescu vrea si CSM -ul a lui,...

atunci chiar toate "cele" sint a lui in tara asta,si atunci ne miram ca nu ne primesc in Schengen? Acusi ne scot din UE dupa cetateniile romanesti ale fratilor moldoveni care s-au aciuit prin Europa.Si-a asumat raspunderea pentru esec,..ar trebui sa plece,nu sa mai comande cind sa fie sedinta CSM.

 

Madam Barbulescu, Costiniu, Bejinariu, Pivniceru

....si musiu Lupascu, Chiujdea au dat un exemplu limpede de incalcarea legii care le interzice mandate consecutive.
Nu are importanta ca EU ne arata cu degetul. Noi i-am smecherit cu specificul iliescian:D Faptul ca suntem tratati deja cu dispret greu ascuns nici macar rusinea nu ne-o mai trezeste. CSM a functionat ca dusman al Romaniei, protejand marii tepuitori ai economiei romanesti, marii corupti, cunoscuti foarte bine in Europa, protejati de noi, romanii!
Gurile rele spun ca se lucreaza deja la un mecanism de excludere al celor care ignora principiile de la baza EU.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor