Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, l-a avertizat miercuri printr-o scrisoare deschisa pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, asupra consecintelor pe care le-ar putea avea adoptarea amendamentelor la Codul de Procedura Penala, criticate de Comisia Europeana.
Avertismentul transmis se refera la "consecintele negative majore pe care le poate antrena promovarea unor amendamente punctuale la Codul de Procedura Penala, in contextul aprobarii prin lege a Ordonantei de Urgenta nr. 60/2006", se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei citat de Newsin.
"Consecvent cu pozitia exprimata la discutarea punctuala a amendamentelor in Parlament, Ministerul Justitiei precizeaza ca adoptarea acestora ar putea deveni unul dintre punctele principale de critica ale agendei viitoarei misiuni de evaluare a CE, programata pentru inceputul lunii decembrie, precum si o critica certa in viitorul raport de etapa din ianuarie 2009", se arata in comunicat.
Predoiu avertizeaza ca evolutiile in domeniul legislatiei penale si procesual-penale sunt atent monitorizate atat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, cat si de catre Statele Membre ale UE. "Aceste evolutii au facut obiectul agendei misiunii de evaluare a Comisiei Europene, derulate in mai 2008, prilej cu care au fost organizate intalniri cu reprezentantii ambelor camere ale Parlamentului. Atat Raportul Interimar din 4 februarie 2008, cat si Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 au mentionat expres ingrijorarea cu privire la aceste amendamente", sustine comunicatul.
Potrivit acestuia, desi o parte dintre amendamentele la care Rapoartele fac referire concreta au suferit modificari, textele in forma supusa aprobarii in Parlament nu reflecta pozitia exprimata de Ministerul Justitiei in cursul dezbaterilor anterioare.
"In acest context, Ministerul Justitiei isi exprima ingrijorarea cu privire la consecintele serioase pe care le-ar putea antrena adoptarea acestui proiect in forma actuala supusa aprobarii Parlamentului", incheie comunicatul.
Amendamentele aduse Codului de Procedura Penala au fost intens criticate in ultima perioada in presa, din cauza ca unele fac instrumentarea anchetelor dificila, iar pe alocuri imposibila, si ca limiteaza competenta procurorilor. Una dintre cele mai grave modificari din Codul de procedura penala se refera la eliminarea autorizatiilor provizorii de interceptare emise de procuror pentru maxim 48 de ore, ordonantele intrand, acum, in competenta judecatorilor.