Predoiu le cere procurorilor sa faca rapid rechizitorii impotriva celor care fug din carantina, mint in declaratii si nu respecta ordonantele militare

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 12:52
4161 citiri
Predoiu le cere procurorilor sa faca rapid rechizitorii impotriva celor care fug din carantina, mint in declaratii si nu respecta ordonantele militare

Procurorul general Gabriela Scutea a transmis tuturor parchetelor o adresa semnata de ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, cu indrumari pentru prevenirea si combaterea criminalitatii pe perioada starii de urgenta.

Practic, documentul obtinut de Ziare.com din surse judiciare reda in scris mesajul de la inceputul saptamanii pe care Predoiu l-a avut intr-o interventie in direct pe Facebook. Ministrul le-a cerut, luni, procurorilor "toleranta zero" fata de infractori, subliniind ca persoanele care incalca legea "o vor simti".

Iata declaratiile - Ministrul Predoiu: Fie respectati legea, fie o veti simti! Cer procurorilor toleranta zero fata de infractori (Video)

In adresa ministrului Justitiei li se cere procurorilor sa se concentreze pe efectuarea urmaririi penale a tuturor tipurilor de infractiuni care pun in pericol sanatatea cetatenilor sau ignora prevederile ordonantelor militare si ale hotararilor Consiliului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, inclusiv a infractiunilor prevazute de OUG nr. 28/2020 pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, precum si a infractiunilor savarsite de persoane care profita de situatia prilejuita de starea de urgenta.

Prin OUG nr. 28/2020 a fost modificat Codul Penal si au fost majorate pedepsele pentru falsul in declaratii si zadarnicirea combaterii bolilor si, totodata, este introdusa o infractiune noua: omisiunea de a da date

"Este deosebit de importanta rezolvarea cu celeritate a cauzelor si sesizarea instantelor de judecata competente," mai solicita Predoiu in documentul citat.

Care este baza legala

Predoiu isi motiveaza demersul in baza articolului 132, alineatul 1, din Constitutie: "Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei."

El face trimitere si la dispozitiile art. 69 alin (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, modificat de coalitia PSD-ALDE prin Legile Justitiei: "Ministrul Justitiei poate sa ceara procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, informari asupra activitatii parchetelor si sa dea indrumari scrise cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea si combaterea eficienta a criminalitatii."

Adresa lui Predoiu

"In temeiul dispozitiilor art. 132 alin (1) din Constitutia Romaniei si art. 69 alin (3) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, cu modificarile si completarile ulterioare, va rog sa luati act de indata de masurile necesare la nivelul Ministerului Public, astfel incat in aceasta perioada activitatea procurorilor sa se concentreze pe efectuarea urmaririi penale a tuturor tipurilor de infractiuni care pun in pericol sanatatea cetatenilor sau ignora prevederile ordonantelor militare si ale hotararilor Consiliului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, inclusiv a infractiunilor prevazute de OUG nr. 28/2020 pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, precum si a infractiunilor savarsite de persoane care profita de situatia prilejuita de starea de urgenta.

De asemenea, reamintesc faptul ca, pe langa informarea opiniei publice cu privire la numarul de dosare penale inregistrate la unitatile de parchet, pentru realizarea scopului legii penale, in perioada starii de urgenta, este deosebit de importanta rezolvarea cu celeritate a cauzelor si sesizarea instantelor de judecata competente, atunci cand se constata ca au fost respectate dispozitiile legale care garanteaza aflarea adevarului, ca urmarirea penala este completa si exista probele necesare si legal administrate," se arata in adresa transmisa de ministrul Justitiei.

Demersuri pentru asigurarea echipamentelor

Predoiu mai precizeaza in document ca la nivelul MJ se fac demersuri pe langa Ministerul Sanatatii pentru a se pune la dispozitia instantelor echipamente care sa asigure protectia impotriva virusului SARS-COV-2 a tuturor participantilor la procese, inclusiv a procurorilor.

"Va rugam sa evaluati necesitatea unui demers similar al Ministerului Public referitor la procurarea de echipamente de protectie necesare pentru derularea in conditii corespunzatoare a urmaririi penale de catre unitatile de parchet," concluzioneaza Predoiu, potrivit sursei citate.

Indicatiile procurorului general

Dupa cum am aratat, Gabriela Scutea a transmis aceasta adresa procurorilor din subordine, impreuna cu unele indicatii.

Potrivit procurorului general, in vederea eficientizarii si uniformizarii activitatii de urmarire penala in cauzele in care urgenta se justifica prin insasi scopul instituirii starii de urgenta, sefii parchetelor vor trebui sa aplice mai multe dispozitii stabilite ierarhic.

Astfel, o parte din anchete vor fi preluate de la parchetele de tribunal si curti de apel pentru a se evita aglomerarea unitatilor locale, dupa o analiza in comun la nivel local. Criteriile principale pentru preluare sunt: cauze avand ca obiect art. 352 din Codul Penal - "zadarnicirea combaterii bolilor", potentialul cauzei de a se finaliza cu trimitere in judecata, complexitatea actelor de cercetare (in special acte medico- legale), cauzele cu puternic impact mediatic etc.

Rapiditate in dosarele de fals in declaratii

Cauzele avand ca obiect infractiunea de fals in declaratii, recent modificata prin OUG, vor fi solutionate cu celeritate. La emiterea solutiei in aceste cauze se vor avea in vedere interesul public in urmarirea penala a acestor infractiuni apreciat in contextul generat de declararea pandemiei, precum si impactul negativ al acestor fapte asupra societatii si periclitarea masurilor de prevenire a raspandirii virusului, mai arata Scutea, potrivit unor surse judiciare.

In cazul infractiunii de "zadarnicerea combaterii bolilor", pentru stabilirea conditiei "daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli", se va urmari verificarea existentei pe plan local a unor cazuri de infectare si, consecutiv unor astfel de constatari, obtinerea unei anchete epidemiologice.

De asemenea, se va administra intregul probatoriu necesar pentru adoptarea unei solutii legale si temeinice, astfel incat sa se asigure la nivelul Ministerului Public practici uniforme pentru acest tip de investigatii, explica procurorul general al Romaniei.

In cazul adoptarii unor solutii de clasare pentru ca fapta nu este prevazuta de legea penala, se va dispune sesizarea organului competent sa constate si sa aplice sanctiuni contraventionale.

Scutea mai arata ca trebuie evitata introducerea in centrele de arest a persoanelor testate pozitiv fata de care s-a luat masura retinerii in aceste cauze si depunerea acestora, dupa procedura inaintea judecatorului de drepturi si libertati, direct la unitatile penitenciare.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu, critici la adresa AUR: „În România există cineva care se pregătește de război acum, partidul AUR”
Cristian Tudor Popescu a criticat vineri, 21 ianuarie, proiectul de lege depus de AUR, care prevede că fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de materiale pirotehnice,...
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Comentarii
paleaga
rank 3
Cica " indrumari pentru prevenirea si combaterea criminalitatii ..."