Predoiu: Conexiunea dintre Schengen si MCV este artificiala

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 11:58
1054 citiri
Predoiu: Conexiunea dintre Schengen si MCV este artificiala

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, este de parere ca reticentele unor tari fata de intrarea Romaniei in Schengen sunt legate de chestiuni de politica interna ale unor state membre, conexiunea dintre Schengen si MCV fiind una artificiala.

Ministrul considera ca "inca avem sanse reale sa ne atingem obiectivul aderarii la Schengen in 2011, intr-o masura sau alta". El respinge conexiunea intre Schengen si MCV, pe care o fac unele tari europene si despre care crede ca "este o legatura pe care noi am calificat-o inca de la inceput ca fiind artificiala, pentru ca de fapt nu exista nici o legatura intre programul Schengen si cel MCV Insa, nu poate fi ignorata pozitia acestor state. Noi am spus ca nu exista o argumentatie solida care sa stea la baza acestei conexiuni".

"Daca veti observa cu atentie luarile de pozitii din ultimele luni ale statelor membre care mai au unele rezerve fata de calendarul aderarii la Schengen, veti observa ca a disparut intensitatea conexiunii dintre MCV si programul Schengen", a declarat Catalin Predoiu pentru RFI.

Olanda cere progrese "efective si ireversibile" in reforma justitiei si combaterea coruptiei. Ministrii de Interne ai UE au stabilit joi ca Romania si Bulgaria ar putea adera in doua etape la Schengen, pana la sfarsitul anului 2012, daca intre timp se constata o reforma a justitiei si daca va fi combatuta coruptia.

Citeste mai mult despre Predoiu: Conexiunea dintre Schengen si MCV este artificiala pe RFI.ro

#Catalin Predoiu ministru Justitie, #aderare romania spatiu schengen , #ministrul Justitiei