Predoiu: CSM a transmis un mesaj de genul "Nu ne pasa"

Joi, 16 Decembrie 2010, ora 12:03
1408 citiri
Predoiu: CSM a transmis un mesaj de genul "Nu ne pasa"

Consiliul Superior al Magistraturii a ales sa transmita un mesaj de genul "nu ne pasa", adoptand un comportament demn de un adevarat for politic, prin tentativa de "ocupare a pozitiilor pe teren", atat in ICCJ, cat si, din cate se pare, in CSM, sustine ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

"Ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca toate aceste manopere se deruleaza sub standardul apararii independentei Justitiei! O fortare regretabila. O confuzie cultivata sistematic tocmai de cei care submineaza din interior credibilitatea si independenta Justitiei", afirma Predoiu, intr-un editorial publicat in numarul 2 al Newsletter-ului MJ.

Acesta mentioneaza ca, in numarul anterior al newsletterului, opina ca orice institutie publica trebuie sa-si justifice existenta prin rezultate benefice pentru cetateni, fiind ratiunea esentiala a oricarei institutii publice, indiferent de atributii si scopuri.

"In vara, dupa publicarea Raportului Comisiei Europene privind MCV, Executivul s-a pozitionat extrem de limpede fata de concluziile politice ale raportului, formuland rezerve si aparand progresele inregistrate in Justitie, sustinand implicit CSM si sistemul judiciar. A fost o pozitie corecta a Executivului, prin care a aparat prestigiul puterii judecatoresti", spune demnitarul.

Ministrul Justitiei precizeaza ca, in continuare, era important ca pe zona tehnica recent incheiata misiune de evaluare a expertilor comisiei sa constate progrese notabile, iar raportul din februarie va arata daca este asa sau nu.

"Cert este ca Raportul CE din 20 iulie 2010 a subliniat importanta de a se realiza in CSM o tranzitie usoara si corecta din punct de vedere legal, respectand cerintele legii privind eligibilitatea candidatilor. In final, validarea din Senatul Romaniei si rezultatul contestatiilor in Justitie vor stabili formal daca s-a respectat legea in cazul candidaturilor. Pana atunci, actualul CSM arata ca intelege sa asigure o tranzitie linistita a atributiilor si puterii catre noul CSM, planificand pe ordinea de zi a Plenului noi interviuri pentru ICCJ", arata ministrul.

Predoiu subliniaza ca motivatia invocata neoficial "nu putem lasa ICCJ sa sufere in continuare" inseamna o punere in cauza a propriei performante in trecutul apropiat.

Predoiu reitereaza solicitarea ca actualul CSM sa manifeste retinere in privinta deciziilor de importanta deosebita, cum ar fi numirile la ICCJ sau prelungirea detasarilor in cadrul CSM.

"Intr-o alta zona, primim la Ministerul Justitiei o sesizare care, daca se confirma, reprezinta inca o proba a adevaratelor probleme care ameninta puterea judecatoreasca din interior. Conform sesizarii primite, o creanta de 3 (trei) euro a fost executata, cu incuviintarea instantei, cu un onorariu de executare de 3 (trei) milioane de euro! Evident, Ministerul Justitiei a declansat verificari prin corpul de control in zona sa de competenta", mai sustine ministrul in editorial.

Citeste si:
Predoiu despre ignorarea deciziei instanţei în cazul grevei STB: "Toată lumea să tacă din gură şi să pună în aplicare deciziile Justiţiei"
Predoiu despre ignorarea deciziei instanţei în cazul grevei STB: "Toată lumea să tacă din gură şi să pună în aplicare deciziile Justiţiei"
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că este "foarte grav" şi "inadmisibil" să fie ignorată decizia instanţei de suspendare a grevei de la Societatea de...
Ministerul Justiţiei pune în dezbatere proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale. Anunțul lui Cătălin Predoiu
Ministerul Justiţiei pune în dezbatere proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale. Anunțul lui Cătălin Predoiu
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat vineri, 21 ianuarie, că pune în dezbatere publică proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din...