Ziare.com

Predoiu declanseaza mica reforma a Ministerului Justitiei: Numarul secretarilor de stat creste la 5, poate sesiza Inspectia Judiciara si reorganizeaza Corpul de Control

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 15 Iunie 2020, ora 19:33

   

Predoiu declanseaza mica reforma a Ministerului Justitiei: Numarul secretarilor de stat creste la 5, poate sesiza Inspectia Judiciara si reorganizeaza Corpul de Control
Numarul secretarilor de stat din Ministerul Justitiei a crescut de la 4 la 5, potrivit unei hotarari de guvern adoptata pe 11 iunie, prin care a fost modificata si completata Hotararea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei.

"Hotararea (HG 466/11 iunie 2020- n.red.) consolideaza Ministerul pe trei planuri: 1) elaborare legislativa, 2) comunicare 3) management.", a declarat Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, potrivit unui comunicat al MJ.

Printre modificarile adoptate se numara faptul ca prin ordin de ministru, se vor numi consilieri onorifici din randul unor personalitati cu larga recunoastere, ministrul va putea sesiza Inspectia Judiciara pentru a se stabili daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare de catre procurori si este reorganizat Corpul de control al ministrului la nivel de directie.

Una din modificarile esentiale, creste numarul secretarilor de stat de la 4, la 5.
"Ministrul este ajutat in activitatea de conducere si reprezentare a Ministerului de 5 secretari de stat, de secretarul general si de un secretar general adjunct," se arata la articolul 16, potrivit Portalului Legislativ.

In actul adoptat de Guvern, Predoiu subliniaza o alta idee preluata de la fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, dreptul de a sesiza Inspectia Judiciara pentru a se stabili daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare de catre procurori.

"Ministrul poate sesiza Inspectia Judiciara pentru a se stabili daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare de catre procurori," se arata la articolul 14, potrivit Portalului Legislativ.

Vechea prevedere a articolul era: "Ministrul Justitiei exercita atributiile prevazute de lege in calitate de titular al actiunii disciplinare in materia raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor, potrivit unei proceduri interne stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare a Ministerului Justitiei."

Modificarea a fost facuta dupa ce Tudorel Toader prin OUG 92/2019 a stabilit ca "Ministrul justitiei poate sesiza Inspectia Judiciara pentru a se stabili daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare de catre procurori. Cercetarea disciplinara se efectueaza de Inspectia Judiciara, prevederile prezentei sectiuni fiind aplicabile in mod corespunzator."

Principalele reglementariPrincipalele reglementari cu privire la modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei vizeaza urmatoarele domenii, arata un comunicat al Ministerului Justitiei.

1. Se vor constitui comisii de elaborare a proiectelor de coduri si de alte acte normative ce intereseaza domeniul justitiei, de documentare si/sau elaborare a studiilor de fundamentare a acestora si a strategiilor in domeniul justitiei. In cadrul acestor comisii, vor putea fi folositi, in conditiile legii, si colaboratori externi - cadre didactice din invatamantul superior juridic, cercetatori stiintifici, judecatori, procurori, membri ai profesiilor juridice reglementate sau alti specialisti. Procedura de selectie, modul de organizare si functionare a comisiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Justitiei.

2. Prin ordin de ministru, se vor numi consilieri onorifici din randul unor personalitati cu larga recunoastere. Astfel, se are in vedere necesitatea cooptarii acestora in proiectele majore ale institutiei, de larg interes pentru mediul juridic si mediul de afaceri.

3. Ministrul va putea sesiza Inspectia Judiciara pentru a se stabili daca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare de catre procurori.

4. Doua directii din cadrul Ministerului Justitiei, Directia Financiar Contabila si Directia Investitii, nu vor mai functiona ca structuri distincte, infiintandu-se Directia Economica, prin preluarea atributiilor, a activitatii, a posturilor si a personalului din cadrul celor doua directii mai sus-mentionate. Directia Economica va conduce la realizarea unei structuri flexibile si adaptata cerintelor actuale cu o viziune clara in domeniul economic.

5. Biroul de statistica judiciara va trece ca si compartiment in cadrul Directiei resurse umane, in scopul atingerii, in mod eficient, a obiectivului indeplinirii atributiilor ambelor compartimente in conditii optime si intr-o unica viziune.

6. Se va infiinta Compartimentul pentru Comunicare in cadrul Ministerului Justitiei, avand ca atributii principale:
a) crearea si evaluarea imaginii publice a politicii din domeniul justitiei si elaborarea recomandarilor in consecinta;
b) elaborarea strategiilor de comunicare;
c) organizarea activitatilor publice ale Ministrului Justitiei si ale altor reprezentanti ai ministerului;
d) organizarea conferintelor de presa ale ministerului.

7. Se va reorganiza Corpul de control al ministrului la nivel de directie. Subliniem ca acest compartiment este o structura de autoritate, care beneficiaza de independenta operationala, subordonata direct Ministrului Justitiei.

8. Secretarul general va coordona si Programul national de consolidare a infrastructurii instantelor de judecata aflate in municipiile resedinta de judet si Programul Cartierul pentru Justitie- complex urbanistic destinat sediilor unor institutii apartinand sistemului judiciar.

Predoiu: Scopul este sa avem un minister prolificPredoiu a precizat ca a pregatit Ministerul pentru provocarile care vor urma, in special in privinta efortului de elaborare a legislatiei pentru justitie, dar nu numai.

"Scopul este sa avem un minister prolific la nivel de elaborare legislativa, care comunica bine si este manageriat corect. Pentru aceasta, se impunea modificarea actului normativ care il organizeaza. Expertiza ministerului in materie de elaborare este de inalt nivel, dar pentru perioadele de supra-sarcina pot fi utile grupurile de lucru, incluzand specialisti din mediul academic si profesiile juridice, daca vom gasi deschidere in aceste sfere profesionale.

Resimt nevoia unei mai bune comunicari din partea ministerului, multiplele sarcini rezolvate de minister fiind in buna masura necunoscute publicului. Exista si fenomenul invers, atributii si responsabilitati care nu apartin ministerului sunt atribuite acestuia, in absenta unei bune informari pe care trebuie sa o facem.

In fine, exista si un alt fenomen, de multe ori trebuie sa raspundem unor false informatii in legatura cu activitatea ministerului. Toate acestea reclama un efort mai mare de comunicare.

In sfarsit, multitudinea sarcinilor de sustinere a proiectelor in Parlament, precum si imprejurarea ca in coordonarea ministerului se afla trei institutii mari si importante, ANC, ONRC si ANP, impunea o consolidare si pe partea manageriala, pentru a asigura un management prin obiective, descentralizare si responsabilizare, adica principiile managementului modern.

Epoca managerilor de institutii administrative sau economice atotstiutori, care concentreaza excesiv informatia si puterea administrativa in mainile lor este revoluta de multa vreme in organizarile democratice. Eficienta este data de lucrul in echipa, cu asumari sinergice de responsabilitati."
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3788 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai mult personal bugetar

și preluarea unor modificari de-ale lui Tudorel Toader. Ergo PNL=PSD aceeași mizerie. Numirile la parchete de către "liberalul" pedoiu o demonstrează pe deplin

 

"Numirile o demonstreaza"?!

Cer scuze, in numele spiridusului hatru care mi-a impins mana pe tastatura acum... :)

Hmm! La exact 30 de ani de la MINERIADA din Bucure

-sti inca nu a fost inchis ILIESCU si complicii PSD/FSN.

8 m0rti si 1200 raniti/afectati pe viatza, trebuie re-instaurareata luptei anti-coruptie, inchis ILIESCU si #mafiaRosie si re-stabilite protocoalele SRI sa-i poata urmari pe h0tii care au furat milioane de Euro de la stat.

La VOT in toamna cu totii, votam PNL/USR desfiintam psd = pcr si ciuma rosie care au devenit milionari.

Din pacate si ziare.com face acum parte din #mafiaMedia odata cu preluarea de catre traseista Ram0na Rusu si demisie echipei care de 14 ani a dus acest ziar.

Echipa ziare a plecat la ***.RO, deci ne-asteptam la pr0paganda PSD pe ziare.com de-acum incolo.

#LaInchisoareCuIliescu #JosMafiaRosie

Ha ha ha! Abecedar: Te-au cenzurat: Sp0tmedia.ro

este noul ziar al echipei care a dus ziare de 14 ani potrivit cu anuntul publicat si de Malin Bot:

Ne vedem cu totii la Sp0tM3dia.ro

https://www.youtube.com/watch?v=il3d-Hil3Hs

 

Primul care trebuie sa plece ii chiar ministru!!!

Ai inteles?!?!?!

angajamentul lui sica mandolina

de a reduce aparatul bugetar este pus in practica. hai sa fi seriosi. se vor constitui comisii, se vor numi consilieri onorific, se va mari numarul secretarilor de stat, se va infininta compartimentul pentru comunicare, etc. si iata cateva motive pentru care nu sunt bani pentru alocatii sau pensii

Pai parca era vorba de reduceri la actuala guvernare....nu?

Acum au intors-o?

P.S.
O tineau cu bugetarii care sug sangele poporului...etc.etc.etc.
Acum .... ce faci Bobita? Cresc secretarii de stat?
La alte ministere i-au redus....

 
 

Ne-am saturat de vorbe

Criminalii de genul celui din cazul fetei arse din Mehedinți trebuie arși pe rug. Romania nu merita sa fie in comunitatea europeană, atata timp oameni nevinovați nu pot fi protejați de legile si mecanismele care pretind ca respecta valorile democratice occidentale. Romania este o țara bananiera care mai degrabă este condusă de interese de grup. Oare cum pot sa doarmă acești oameni in funcțiile lor de decizie, cand astfel de lucruri se petrec?

 

avocacatul pnl predoiu declanseaza un mare *** !!!

A mai infiintat un post de taietor de frunza la caini pe bani buni, de secretar de stat !
Curat reforma, avocacatule !
Ma opresc cu criticile, ca iar incepe sa se smiorcaie si sa-si franga mainile, ca el/ea este neputincios / neputincioasa !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor