Predoiu, despre Schengen: Obiectivul nostru ramane 2011

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 08:45
746 citiri
Predoiu, despre Schengen: Obiectivul nostru ramane 2011

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, este de parere ca obiectivul Romaniei pentru aderarea la Schengen ramane 2011, in ciuda deciziei nefavorabile luate joi.

Ministrii de Interne si Justitie din statele UE au amanat, joi, pentru luna septembrie, decizia intrarii Romaniei si Bulgariei in Schengen.

"Usa discutiilor nu s-a inchis. Nu este o decizie defavorabila, un raspuns irevocabil. E poate mai putin decat ne-am fi dorit, dar este totusi un pas inainte. Ceea ce se petrece acum nu este o premiera. Toate statele au avut dificultati in aderarea la Schengen, pentru ca este un proces foarte complex", a aratat ministrul Justitiei, joi seara, la TVR.

"Obiectivul nostru ramane 2011 si este un obiectiv realist", crede Catalin Predoiu.

Decizia de intrare a Romaniei si Bulgariei in Schengen va fi luata in septembrie

Apreciind ca Romania este pe deplin pregatita pentru aderarea la Schengen, Predoiu recunoaste ca votul de joi reprezinta "vointa politica" a statelor membre UE.

"Votul din Parlamentul European da un semnal pentru rezolvarea problemei. E adevarat ca este doar un vot consultativ, insa Parlamentul European reprezinta vointa politica", a spus Predoiu.

In continuare, tara noastra trebuie sa-si promoveze interesele nationale si sa convinga celelalte state ca merita sa faca parte din spatiul Schengen.

"Romania trebuie sa isi promoveze in continuare interesele nationale - este ceea ce putem face pana in septembrie. Trebuie sa dezamorsam rezervele celorlalte state. Aceste rezerve sunt mai degraba legate de calendar. Intervine aici totodata o motivatie complexa: evenimentele din nordul Africii au creat o presiune neasteptata si substantiala pe ceea ce inseamna securitatea frontierelor, de unde temerile sporite ale tarilor Uniunii", a mai spus Predoiu, la televiziunea publica.

Vezi care sunt eurodeputatii romani care n-au votat raportul Schengen

Joi, la Luxemburg, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), au fost adoptate concluziile Consiliului privind aplicarea integrala a dispozitiilor acquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria, prin care se recunosc eforturile facute de Romania pentru indeplinirea prevederilor acquis-ului Schengen, pe baza constatarilor facute in rapoartele de evaluare, in cele 7 domenii aferente.

Documentul concluzioneaza ca Romania este pregatita sa adere la spatiul Schengen.

Cu toate acestea, conform concluziilor propuse si adoptate, discutarea deciziei privind aderarea la spatiul Schengen va avea loc la viitoarea reuniune a Consiliului JAI, in luna septembrie 2011.

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: Ziare.com