Ziare.com

Predoiu: Finantarea partidelor politice ar putea fi facuta de la bugetul de stat

Miercuri, 28 Martie 2012, ora 22:23

   

Predoiu: Finantarea partidelor politice ar putea fi facuta de la bugetul de stat
Finantarea partidelor politice de la bugetul de stat poate fi o solutie, considera ministrul Justitiei Catalin Predoiu.

"Este o solutie (n.r. finanatarea de la bugetul de stat), pot fi si altele, ele vor fi stabilite in Parlament. Noi ceea ce formulam prin aceasta strategie (n.r. anticoruptie) este necesitatea si obiectivul. Din procesul de finantare deriva o serie de neajunsuri pe care le vedem cu totii", a declarat Predoiu la Digi 24.

Potrivit ministrului Justitiei, viitoarea lege de finantare a partidelor politice ar trebui sa contina inclusiv sanstiuni care sa ajunga pana la lipsirea totala a unui partid de finantarea de la bugetul de stat in cazul actelor de mita electorala.

"In cazurile de mita electorala trebuie sa se ajunga pana la lipsirea partidului respectiv de alocarile de la buget. Daca te duci si dai mita electorala, atunci pierzi banii de la buget", a mai precizat Predoiu.

Viitoarea lege va contine inclusiv masuri de trasparentizare, de control si de standardizare in ceea ce priveste reclama electorale.

Ipoteza finantarii partidelor politice de la bugetul de stat a fost vehiculata inclusiv de presedintele Traian Basescu, inca de la inceputul anului trecut.

La vremea respectiva, Traian Basescu declara ca viitoarele campanii electorale pentru Parlament ar trebui finantate integral de la bugetul de stat, in limita a 50.000 de lei per candidat.

Confisacrea extinsa a averilor

In ceea ce priveste legea privind confisacrea extinsa a averilor, Catalin Predoiu a precizat ca se va dovedi un "instrument extrem de puternic care va permite procurorilor si judecatori sa confiste de la infractori tot ce au".

"Este o institutie care permite judecatorului sa confiste averea infractorului in anumite circumstante: daca suntem in prezenta unei condamnari definitive, daca infractorul nu probeaza mijloace de venituri legale, dar in acelasi timp este proprietarul unui patrimoniu etc (...) Este un instrument extrem de puternic care va permite procurorilor si judecatori sa confiste de la infractori tot ce au. Trebuie sa le luam tot. Ei trebuie sa primeasca o replica pe masura. Cred ca aceasta lege este compatibila si cu statul de drept si cu starea lucrurilor", a declarat Predoiu la Digi 24.

Raportul de evaluare pe MCV trebuie sa tina cont de noile realitati din 2012

Raportul de avaluare pe mecanismul de cooperare si verificare din vara acestui an trebuie sa tina cont de faptul ca realitatile din 2012 sunt diferite de cele din 2006, cand a fost impus, sustine Catalin Predoiu.

Ministrul Justitiei considera ca existenta MCV ar putea sa fie un avantaj pentru Romania, in contextul in care majoritatea statelor Uniunii Europene au probleme la nivelul sistemelor judiciar, in special cele din sudul Europei.

"Faptul ca avem acest mecanism s-ar putea sa fie un avantaj fata de alte sisteme judiciare. Cautati in sudul Europei", a declarat Predoiu.

Ministrul Justitiei a tinut sa sublinieze faptul ca "a existat la nivelul UE o initiativa olandeza de a institui un MCV simplificat - asa numitul MCV Lite", ceea ce inseamna ca "exista probleme in toate statele", iar Romania nu este un caz particular din acest punct de vedere.

Cat priveste discutiile privind ridicarea MCV, Predoiu le considera "artificiale".

"Haideti sa indeplinim obiectivele si apoi vom vedea (n.r. cand se va ridica MCV). Repet, nu are termen. Acest mecanism si-a demonstrat valentele, dar nu putem spune ca realitatea din 2012 este aceeasi cu cea din 2006, iar raportul din vara trebuie sa tina cont de acest lucru", a conchis Predoiu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 997 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

_ _ _ _ _ // Si da , si nu / ***

.

 

Camorra portocalie isi pregateste banii pentru cumpararea-

-voturilor.
Daca poporul roman din motive de saracie, din prostie, sau din orice alt motiv, mai voteaza ciuma portocalie, inseamna ca ne meritam soarta.
Dragi romani, luati-le banii sau produsele, pentru ca sunt tot din munca noastra, si votati trimiterea lor la lada de gunoi a istoriei.

rezolvare

S-au rezolvat toate problemele in tara? Avem infrastructura? Avem bani de salarii si pensii? Sau PDL-ul nu scoarte destui bani pe carca RATB si RADET si are nevoie de alte surse de venit pentru a cumpara noi voturi?

Poi nu e nevoie sa le finantezi de la buget sa le sanctionezi

cand dau mita electorala , sanctionatile acum , ca si acum dau mita electorala !

 

sigur, Cataline taica

din banii pentru spitale, pentru medicamente, pentru pensii,pentru profesori, pentru investitiile pe care statul ar trebui sa le faca pentru crearea de locuri de munca
din banii astia dati la capusele politice care au jefuit si tradat tara
te-ai gandit mult sau nu mai ai cu ce?

 

Nu bani de la buget,

ci impozitarea donatiilor,cu exceptia cotizatiilor.De ce sa se subventioneze din banii mei nemernicia partidelor?Asta-i hotie legalizata.

 

tare!

inca o dovada ca Basescu este un politician cinstit!!! foarte tare...finantezi partidele de la stat: ai dat mita ai pierdut banii!!! poate asa se mai educa si clasa noastra politica!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor