Predoiu: Intreaga raspundere pentru organizarea alegerilor in CSM apartine Consiliului

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 18:52
1388 citiri
Predoiu: Intreaga raspundere pentru organizarea alegerilor in CSM apartine Consiliului

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, luni, ca intreaga raspundere pentru modul in care au fost organizate alegerile la CSM apartine Consiliului, in contextul in care presedintele Basescu a indicat CSM drept responsabil pentru modul in care va arata viitorul raport MCV din februarie.

"In opinia mea, intreaga raspundere apartine CSM, care a avut in mana intreg procesul, l-a condus si nu a fost perturbat in niciun fel de Executiv", a spus ministrul Catalin Predoiu, in cadrul unei conferinte de presa, referindu-se la subiectul alegerilor membrilor din Consiliului Superior al Magistraturii.

In acest sens, Predoiu a subliniat ca Ministerul Justitiei "ramane intr-o pozitie de rezerva si de neutralitate".

Totusi, ministrul a spus ca transferul atributiilor de la vechiul CSM la noul CSM trebuie sa se faca cu respectarea legii.

"In acelasi timp, subliniez ceea ce ni s-a transmis prin raportul de tara, si anume, ca procesul de transfer al atributiilor de la vechiul CSM la noul CSM trebuie sa se desfasoare in acord cu legea si sa conduca la tranzitia normala a acestor atributii", a mai afirmat ministrul Justitiei.

Presedintele Traian Basescu a anuntat luni, in contextul subiectului Schengen abordat la consultarile de la Cotroceni, ca se prefigureaza un esec, "cel putin partial", in privinta raportului pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, indicand drept responsabil CSM.

"In acelasi timp insa se prefigureaza un esec, cel putin partial, in ceea ce priveste raportul pe Mecanismul de Cooperare si Verificare la care foarte multe tari tin. Stiti ca am cerut, ca urmare a insatisfactiei pentru raportul din vara, am cerut o reevaluare, din pacate in zona CSM-ului se cantoneaza deja aprecieri negative, ceea ce nu e de natura sa ajute Romania sa sterga impresia ca lucrurile merg intr-o directie buna in ceea ce priveste MCV, cu impactul de rigoare chiar cu admiterea noastra in Schengen.

In ceea ce priveste structura, alegerile de la CSM, deja un judecator a fost invalidat de Tribunalul Bucuresti, iar maine se pune problema validarii in Senat si vom discuta si acest subiect", a spus Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a atras atentia si asupra necesitatii stabilirii unui calendar pentru transarea pozitiva a unor solicitari ale justitiei in privinta a doi membri PD-L, referindu-se, fara sa numeasca, la Dan Pasat si la Monica Ridzi.

MJ nu sustine initiativa privind transferul bugetelor instantelor la ICCJ

Pe de alta parte, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca Ministerul Justitiei nu sustine initiativa legislativa privind trecerea bugetelor instantelor de la MJ la Inalta Curte de Casatie si Justitie, deoarece acest transfer ar face imposibila functionarea altor structuri din subordinea ministerului.

"Ministerul Justitiei nu poate sustine aceasta propunere legislativa. Este inacceptabila modificarea structurii organizatorice a ICCJ prin desfiintarea implicita a capacitatii institutionale a MJ", a spus Predoiu.

Potrivit lui Predoiu, prin transferul bugetelor de la MJ la ICCJ s-ar perturba activitatea altor structuri care in prezent functioneaza in subordinea ministerului.

"Directiile administrative, care in conceptia propunerii legislative respective ar urma sa treaca de la MJ la ICCJ, administreaza nu numai bugetul instantelor, dar desfasoara si activitati cu incidenta in administrarea bugetelor penitenciarelor, probatiunii, cetateniei, INEC, spitalelor arondate MJ, precum si alte sarcini importante pentru rolul legal si constitutional al MJ. Transferul lor pur si simplu de la MJ la ICCJ ar face imposibila desfasurarea activitatii acestor domenii", a afirmat ministrul Predoiu.

Ministrul Justitiei considera ca se impune o discutie si o analiza mai ample pe acest subiect, care sa se prelungeasca inclusiv in 2011.

"Transferul bugetelor instantelor trebuie sa faca obiectul unor discutii institutionale intre MJ si ICCJ pe baza argumentelor pro si contra, demers initiat de MJ prin scrisoarea adresata ICCJ inca din data de 27 octombrie, prin care indicam si o serie de teme de reflectie pe marginea carora trebuie purtat dialogul in opinia noastra. (...)Rastimpul scurt avut la dispozitie de ICCJ si mai ales lipsa oricaror masuri preparatorii anterioare a condus la imprejurarea ca acest demers al discutiilor dinter cele doua institutii sa trebuiasca sa fie prelungit si in 2011. Pe de alta parte, perspectiva noului CSM impune o consultare si a acestui for asupra acestui important subiect", a mai spus Catalin Predoiu.

Senatul are pe ordinea de zi de luni o propunere legislativa prin care se prevede in esenta desprinderea unor segemente administrative din organigrama MJ si alipirea lor in structura organizatorica a ICCJ, in vederea transferului bugetelor instantelor de la MJ la ICCJ.

Demersul legislativ a fost initiat de Adrian Nastase, Adrian Streinu si Florin Iordache si a fost aprobat tacit in 14 decembrie 2009 de catre Camera Deputatilor.

Citeste si:
Laura Vicol, despre acuzațiile că apără interlopii: ”DNA trebuie să existe, dar nu cu abuzuri pe care eu le-am scos la iveală”
Laura Vicol, despre acuzațiile că apără interlopii: ”DNA trebuie să existe, dar nu cu abuzuri pe care eu le-am scos la iveală”
Laura Vicol, noul președinte al Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a răspuns joi, 2 decembrie, acuzațiilor făcute de liderul USR, Dacian Cioloș, conform cărora este ”avocata...
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Previziunile ministrului de Finanțe despre PNRR, infirmate în câteva luni. Cristian Ghinea: ”Etapa cu gargară s-a terminat, puneți mâna la treabă”
Declarațiile din vara acestui an ale actualului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, referitoare la PNNR, au fost comparate de fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea,...