Predoiu, la audiere: "Grupurile de infractori se doteaza cu tehnica, drone, aparate de bruiaj". Ce a spus despre SS si Codurile Penale

Marti, 18 Februarie 2020, ora 14:54

   

Predoiu, la audiere: "Grupurile de infractori se doteaza cu tehnica, drone, aparate de bruiaj". Ce a spus despre SS si Codurile Penale
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a dezvaluit, marti, la audierea in comisiile de specialitate din Parlament pentru reinvestirea sa in functie, ca, potrivit informatiilor obtinute in ultimele luni, grupurile de infractori se doteaza cu tehnica, inclusiv drone si aparate de bruiaj, cu alte cuvinte, "crima organizata s-a modernizat mai mult decat parchetele in ultimii ani".

"Va informez documentat, pe baza discutiilor cu Ministerul Public, ca grupurile de infractori se doteaza cu tehnica, de la aparatura de bruiaj, la drone si microfoane ambientale, pentru a preveni si paraliza actiunile echipelor de ancheta, ceea ce este foarte grav.

In ultimii ani, crima organizata s-a modernizat mai mult decat parchetele, e un fapt. In acest context, cred ca devine legitima intrebarea: 'Ce fel de stat vrem sa fim?'", a spus Catalin Predoiu in fata senatorilor si deputatilor.

Nicio audiere fara scandalLa fel ca si in cazul celorlalti ministri, audierea ministrului Justitiei in cadrul sedintei celor 7 comisii parlamentare reunite sub conducerea senatorului PSD Serban Nicolae a inceput cu o apriga disputa, generata de senatorul PSD Robert Cazanciuc si care s-a incheiat dupa mai bine de 20 de minute, fara niciun vot.

Robert Cazanciuc a propus suspendarea audierii pana cand ministrul Predoiu va aduce la sedinta avizele celor 25 de ordonante de urgenta adoptate intr-o singura noapte de Guvernul Orban, inainte de demiterea prin motiune de cenzura.

Au urmat argumente pro si contra, pe procedura si pe fond, iar ministrul Predoiu a dat asigurari ca toate informatiile pot fi obtinute de la Secretariatul General al Guvernului si de la initiatori, mai ales ca actele normative au fost deja depuse la Parlament.

In timp ce Serban Nicolae sustinea ca ministrul "poate dispune subordonatilor de la MJ" sa trimita la Parlament copii ale avizelor, ministrul Predoiu i-a replicat ca ar incalca procedurile daca ar face asa ceva. "Noi nu miscam hartii acolo pe baza de sms-uri, semne, telefoane".

"La MJ sunt toate avizele in original, si de la OUG 13, si de la Rosia Montana, si de la legea petrolului. Daca vreti, le punem pe toate pe site, dar nu imi permite legea", a mai punctat Catalin Predoiu, moment in care discutiile au incetat si s-a trecut mai departe, pe ordinea de zi fiind un singur punct: audierea si avizarea lui Catalin Predoiu pentru reinvestirea in functie.

Probleme rezolvate sau in curs de rezolvareMinistrul interimar, propus pentru un nou mandat, a prezentat bilantul celor 3-4 luni de activitate si a anuntat ce si-a propus pentru urmatoarele luni, "dat fiind contextul politic".

Catalin Predoiu a enumerat principalele probleme rezolvate sau in curs de rezolvare, "in ordinea urgentei", incepand cu "problematica CEDO, conditiile din penitenciare si recursul compensatoriu" si continuand cu blocajul si conflictul existent in CSM la preluarea mandatului, institutie "cheie", care "astazi are un presedinte ales si functioneaza".

In ceea ce priveste Sectia pentru Investigarea magistratilor, Catalin Predoiu a spus ca "desfiintarea a fost si ramane un obiectiv in cadrul programului de guvernare", dar nu se face prin ordonanta de urgenta, ci a decis aprobarea unui memorandum in Guvern si redactarea unui proiect de lege care a fost trimis la CSM pentru dezbatere si avizare, urmand ca Parlamentul sa decida la final, "asa cum e si normal".

Alte probleme au fost cele legate de numirea procurorilor cu rang inalt si de buget. "13 pozitii erau vacante, unele de ani de zile, la Parchetul General, DNA si DIICOT. Astazi, 70%, intre care toate cele de varf, sunt in procedura de ocupare", iar pentru unele urmand sa fie reluate procedurile.

"Reforma penala trebuie facuta pe indelete, de un parlament proaspat legitimat electoral"In ceea ce priveste directiile de actiune, obiectivele care decurg din programul de guvernare tin mai intai de Legile Justitiei si Codurile Penale.

"Imi mentin optiunea de a nu le discuta in Parlament in plina campanie electorala, pentru ca substanta poate fi afectata de intensitatea confruntarilor politice. Va rog sa amanam pana la alegerea noului Parlament", a spus, printre altele, deputatul PNL, precizand ca la MJ se va continua intre timp munca la aceste acte normative.

Alte obiective propuse sunt legate de INM, de aplicarea unor decizii ale CCR (36 dintre ele ar trebui receptate in Codurile Penale), subliniind ca "reforma penala trebuie facuta pe indelete, de un parlament proaspat legitimat electoral, prin consens politic".

Un alt obiectiv este legat de decizia CEDO referitoare la conditiile din penitenciare.

" 300 de cauze vor fi comunicate MAE pentru a fi inchise prin intelegeri amiabile. E un pas constructiv, s-a muncit mult, multumesc CEDO", a mai declarat Catalin Predoiu, precizand ca urmeaza masuri privind cazarea si redistribuirea intre detinuti, iar pe termen lung constructia de penitenciare.

Ministrul Predoiu s-a referit si la obiective care tin de "logistica si pregatirea profesionala a magistratilor si grefierilor", in conditiile in care "schemele de personal nu sunt acoperite, dotarile mijloacelor de ancheta lipsesc", bugetul fiind acoperit in proportie de 21% pe 2020.

"Schema de personal a MP cuprinde 800 de posturi vacante, la instante - 600. Pensionarile s-au inmultit", a enumerat el.

De asemenea, din strategia aprobata de Parlament in 2015, doar o mica parte din masuri s-au indeplinit. "Din 2016 s-a batut pasul inapoi, s-au pierdut ultimii 4 ani pentru dezvoltarea sistemului judiciar", a adaugat acesta.

"E nevoie de o lege destinata exclusiv puterii judecatoresti"Pe de alta parte, ministrul Predoiu a subliniat ca "avem o perfecta dezordine in sistemul salarial pe justitie".

"Legi necorelate si prost scrise in domeniul salarial au deschis calea in instanta pentru recuperari, dobanzi, penalizari (...) Aceste hotarari s-au rulat, precum un bulgare de zapada si au condus la un deficit urias", a spus ministrul, prezentand date statistice care arata ca s-a ajuns in 2019 la "65 milioane de euro, bani datorati si platiti de Guvern, rezultati din legi necorelate".

Mai mult, in anii urmatori "se vor plati 390 milioane de euro pentru drepturi salariale stabilite prin hotarari judecatoresti".

La toate acestea se adauga si alte sume din diverse drepturi sau chirii care "au marit factura".

"In 2019, MJ, MApN, MP, ICCJ au cheltuit impreuna 45 de milioane de euro pe astfel de drepturi (nu avem date de la CSM). Sunt drepturi acordate prin lege, hotarate aici", a spus Catalin Predoiu in Parlament.

Pe de alta parte, ministrul a reamintit ca "Justitia e un serviciu public care genereaza sume uriase la buget, prin taxele de timbru" si alte masuri.

"Trebuie sa eficientizam aplicarea legilor si gestionarea banului public (...) Rezultatele depind si de cat investesti in justitie, nu numai in salarii, ci si in dotari (...).

E nevoie de ordine legislativa urgenta si MJ se va ocupa de acest subiect, astfel incat odata cu instalarea noului Parlament sa avem toate datele pentru rezolvarea durabila a problemelor.

Cred ca e nevoie de o lege destinata exclusiv puterii judecatoresti, corelata cu sistemul legislativ (...) O lege care sa puna ordine, sa elimine inechitatile, sa stopeze valurile de procese, sa esaloneze restantele, sa constituie un stimulent pentru atragerea de juristi in magistratura", a mai spus Catalin Predoiu, subliniind ca "pensionarile anticipate au devenit o vulnerabilitate".

La finalul prezentarii sale, ministrul a subliniat ca "se impun investitii in sistemul penitenciar si de probatiune, in pregatirea profesionala a magistratilor", subliniind ca e nevoie de "ordine in lege, ordine in organizare, calitate in pregatirea profesionala".

Prezentarea ministrului Catalin Predoiu a continuat cu intrebari si raspunsuri, urmand ca la final sa se voteze un aviz, consultativ. Votul in plen pentru Guvernul Orban II se va da pe 24 februarie.

Urmareste aici sedinta de azi a comisiilor de specialitate reunite:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8337 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
asmvax
rank 5
infractori
Cam tarziu a aflat asta. Tehnica, ha.
Sunt spargatori de locuinte profesionisti cu scule de sute de mii de euro.
Eu zic ca problema in Romania este totalul dezinteres pentru orice domeniu si dezinteresul omului fata de om.
Oamenii competenti sunt marginalizati si bagati in fata cei care executa ordine si fara creier.
Lasati vrajala.
eu-ca
rank 5
Codurile mai mult de o 100 neconstitutionale. A primit 110 mii
euro ptr ca le-a propus. Dronele au zburat pe deasupra portii lui Dinca. De cele 25 de ordonante ,noaptea si ziua ca pro stii si cistigi. Ce ? Se vede. Portocala aproape eliberat, Lucica la fel, pensiile speciale dublate... Sa propui oameni de calitate care fie respinsii de semenii lor cu o larga majoritate. Justitia sublima dar lipseste cu desavirsire cu o mare cirdasire cu infractorii.
Gigi Contra
rank 3
Uslamistii (infractorii) au luptat si au infrant
Mafia are liber la jefuit. CCR vegheaza sa nu existe piedici constitutionale in activitatea infractionala niormala.

Protocoalele cu SRI au fost declarate ne-constitutionale. Aia de la SRI au tehnica de ultima ora, nu-i stie nimeni si au siantrenament special.

DIICOT, DNA si parchetele locale au acuma tehnica veche (poate ca mai au inca magnetofoane), politistii lor vin de la sectiile normale si se cunosc cu toti mafiotii. Poate ca si discuta intre ei: "Pandele, vorbeste si tu in microfon ca nu se aude nimic in inregistrare si n-am ce sa dau procurorului sa inchida dosarul cu NUP".
DAN-795
rank 5
DUPA GENIALII ...Daea si Olguta era firesc ca
aceasta comisie de gusati si trogloditi sa dea niste note bune la CITIRE cum s-a procedat ultima data cu Olguta in tramvai sau cu Daea , care se credea pe balta , la zgornit de cormorani si casapit sobolani de apa ..
Utilizator sters
jijicontrabas: "Aia de la SRI au
tehnica de ultima ora, nu-i stie nimeni si au siantrenament special."

Aia de la SRI au cheltuit bugetu tzarii pe lucruri inutile pentru a face chestii ilegale. Cum se traduce asta bah bhudistule? Asa se cheltuie banu public? Asta nu pute a hotzie? Cine plateste toata mizeria asta? Sau tu esti platit sa lingi toku sekkurystilor?
maxi
rank 5
Rachete sol.aer antidrone!
Bujorel trage un semnal de alarma. Oare totusi de ce sa deafintezi SS deoarece infractorii se doteaza cu tehnica ....
Ha ha ha Bujorel ne minte, se balbaie incercand sa ne pacaleasca ..
Te-o
rank 5
Circul de proasta calitate a "comisiilor"din Parlamentul roman
Nimic mai ridicul decat asa zile comisii din actualul parlament roman(cel mai corupt din lume)unde functioneaza(sau au functionat) "comisii"cu membri "competenti"ca "marele"jurist fost sofer de lux Serban(la un moment dat a fost in comisie si marele "expert"Becali),pus fata in fata cu un adevarat profesionist ca dl.Predoiu!
Ori farsa de proasta calitate din "comisia"care l-a audiat pe dl,Chitu!
Am asistat la un dialog ridicol in care un maimutoi, caricatura de playboy,care a pus pe butuci finantele tarii in anii dezastruosi in care "marele economist",militianul de Caracal,Dragnea, se inconjura de analfabeti multifunctionali ca Valcu sau Teodorovici si dl Chitu!
Sa comparam,fie si numai frugal,cartile de vizita a celor doi "protagonisti":
Dl Chitu
-absolvent al Grinnell College(unde a si functionat ca profesor)
-doctor in economie la Iowa State University
-a lucrat la Banca Centrala a Noii Zeelande
-economist la Banca Europeana de Investitii
-considerat drept unul dintre cei mai buni specialisti in macroeconomie pe care-i are Romania
De cealalta parte bascaliosul ,nul din toate punctele de vede,maimutoidul vulgar Teodorovici!
Asistam la un circ de proasta calitate in actualul parlament al Romaniei,care se discrediteaza si mai mult,daca era cazul,declansat de sleahta analfabetilor interesati exclusiv in imbogatire pe banii statului ,mafia PSD!
Pentru salvarea Romaniei se impun alegeri anticipate!Teo
BARBIERU
rank 2
sa o salvam de ce si de cine ?!
o sa salvati romnia pana nu mai sade caramida pe caramida,asa-i ?! competentu te vinde,incompetentu te da pe maha haiducilor ! grea soarta fara nationalisti ! o sa plangem dupa vadim si ceaska,cand farfuriile vor fi goale !
Utilizator sters
O vuvuzea telekta he he heeeee.
Cine pune botu la abureala ei fkloida ei e mai telect decat insasi theo.
oranghutan
rank 5
Domne, beleaua a mare nu e că
grupurile de crimă organizată s-au dotat cu tehnică de ultima generatie, ci că aciuiat in parlament si fac legi.
BARBIERU
rank 2
mafia s-a dotat,dar tot nu pot tine pasul cu mafia de stat
care are bugetul triplat an de an ! bamsunteti de tot turcescu,pleaca toata populatia apta de munca si voi vreti lagare de exterminare ?! o sa va puneti la munca intre voi ! ba ala de va impunge cu batu incins,nu va spune ca in afara de batrani ,copii si bolnavi,nu ati mai ramas decat voi,pupincuristii in tara asta ?! in curand in lagare de munca fortata toti practicantii de curling,ca vreamea vorbei a trecut ! cum zicea sefu vostru despre poporul roman ?! un fleac,i-am ciuruit ! bine bashe,acum sa ne intoarcem la produs plusvaloare,dar cu cine ??? gigie si ionel,sunt la spalat vase in paris,poate cu yangze si bangze...
niculaeda
rank 5
@baleaga 08:28
"fkloida"

- ce ba , fecaloida , nu-tzi iese la scris !💩💩💩💩💩💩💩
eleanu
rank 1
se jeluie pradatorul acesta
ca si cum anomaliile n-ar fi propria sa opera, inlusiv miuirea cu sporuri,etc.
BARBIERU
rank 2
nici o institutie a internelor nu are aparatura de ......
decat serviciul !!! deci binomul s-a refacut si functioneaza,iar infractorii bruiaza... numai ca acum nu mai recunoaste nimeni ca paradesc ! cred ca este exact la ce ne=am asteptat pe o gura de rai,pe-un picior de plai ! AFARA cu totii,ultimi sparge becu cu prastia !
Utilizator sters
corect
ce mai multi infractori sint in parlament si guvern ... acesti infractori sint bine organizati, legea omertei este la putere, au pe mina o colonie si niste prosti in ea pentru ai distruge ... trai ,nineaca, pe spatele prostilor...
BARBIERU
rank 2
nene...asa nu mai merge ! s-a incercat cu binisoru,adica
triplarea bugetului si uite cu ce rezultate !!! de maine trebuie insutit bugetul serviciului roman,ca alfel ne da infractoru cu aeriana in cap !
alphpha
rank 5
Asa-i,
infractorii se doteaza cu aparatura moderna. Protectorii lor din Parlament au dat legi care sa-i apere, iar cei din CCR au eliminat din interceptari SRI, ca nu cumva sa-i deranjeze. Asa ca Romania a ajuns raiul infractorilor cu proptele inalte la Parlament si CCR.
ibn69
rank 2
Sudamericanizarea Romaniei
Mafia se doteaza in timp ce armata e la cel mai jos nivel de dotare si instruire, mai jos decat in 1916.
Mafia se intareste in timp ce justitia este demolata.
Mafia ne vrea lasi si muti.
Mergeti la vot
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor