Predoiu le explica senatorilor efectele respingerii Legii ANI

Luni, 16 August 2010, ora 20:30
1406 citiri
Predoiu le explica senatorilor efectele respingerii Legii ANI

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu a declarat, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat in sesiune extraordinara Legea ANI, ca depune "eforturi intense" pentru a explica senatorilor care sunt efectele unei eventuale respingeri a Legii in camera superioara a Parlamentului.

"Depunem eforturi intense de a explica membrilor Senatului care sunt mizele acestui proiect de Lege, care sunt finalitatile si care sunt efectele in cazul respingerii acestui proiect de Lege. Eu sunt optimist in perspectiva discutiei de la Senat si o sa-mi continuu acest parcurs", a declarat Predoiu la finalul sesiunii extraordinare a Camerei.

Ministrul a spus ca Legea ANI nu este un simplu act normativ, ci unul care permite, pe termen lung, "conturarea unei identitati pentru tara noastra, o identitate prin integritate, care sa garanteze ca exercitare functiilor publice se face in conditii de transparenta, de legalitate si interesul cetatenilor".

Deputatii au adoptat luni noua Lege a Agentiei Nationale de Integritate, cu 204 voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri. Votul a avut loc prin apel nominal si in absenta din sala a reprezentantilor PSD, care au acuzat neconstitutionalitatea proiectului.

Camera Deputatilor discuta in sesiune extraordinara proiectul de Lege privind functionarea si organizarea ANI. Proiectul luat in discutie este cel aprobat de Camera in sesiunea parlamentara ordinara din vara. Acesta a fost modificat insa fundamental de Senat si, dupa trimiterea la promulgare, a fost retrimis Parlamentului de presedintele Traian Basescu.

Dupa ce, in urma rediscutarii in Legislativ, acesta nu a fost modificat potrivit observatiilor Presedintiei, Traian Basescu l-a contestat la CCR, unde a fost declarat neconstitutional. Dupa ce reprezentantii CE au criticat dur noua Lege in raportul din vara, seful statului a cerut convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare in care sa fie aprobata o noua Lege ANI.

Saptamana trecuta, in Comisia juridica a Camerei, s-a revenit la vechea forma a Legii ANI, asa cum fusese transmisa catre Senat, inainte de a fi declarata neconstitutionala. Astfel, s-au reintrodus in actul normativ comisiile de ancheta de pe langa curtile de apel.

De asemenea, in formularele privind declaratiile de avere demnitarii vor trebui sa treaca nu doar conturile, imobilele si terenurile, ci si bijuteriile si cardurile de credit.

S-a largit de asemenea sfera persoanelor obligate sa depuna declaratii de avere, incluzandu-se membrii Consiliului Economic si Social si liderii confederatiilor sindicale. In plus, in declaratiile de interese vor figura, asa cum a cerut presedintele Basescu in cererea de reexaminare adresata Parlamentului, contractele din bani publici.

Citeste si:
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Dacian Cioloș anunță că USR nu va vota un guvern minoritar condus de Nicoale Ciucă
Președintele USR Dacian Cioloș a anunțat joi dimineață, 21 octombrie, că USR nu va vota un eventual guvern minoritar din care să nu facă parte, chiar dacă liberalii vin cu o altă...
Primele tensiuni în PSD. Vasile Dîncu și Dumitru Buzatu au cerut ca partidul să nu-l voteze pe Ciucă SURSE
Primele tensiuni în PSD. Vasile Dîncu și Dumitru Buzatu au cerut ca partidul să nu-l voteze pe Ciucă SURSE
Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, au cerut în ședința Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu...
Sursa: rNews