Ziare.com

Predoiu multumeste CSM pentru activitatea din 2010

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 22:03

   

Predoiu multumeste CSM pentru activitatea din 2010
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, miercuri, dupa prezentarea bilantului activitatii Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2010, ca principalul merit al CSM in anul care s-a incheiat a fost ca a asigurat stabilitate in sistemul judiciar si functionarea lui in conditii dificile.

"Apreciez ca principalul merit al CSM in acest an este faptul ca a asigurat stabilitate in sistemul judiciar si functionalitatea lui in conditii dificile. E de datoria mea sa va multumesc dumneavoastra si celorlalti magistrati, personal auxiliar si personal contractual care lucreaza in instante si parchete, pentru activitatea pe care au depus-o in acest an, cu toate plusurile si minusurile acesteia", a declarat ministrul Justitiei, dupa prezentarea bilantului Consiliului pe anul 2010.

Predoiu a declarat ca este de parere ca sistemul judiciar romanesc, "chiar daca sufera de anumite vulnerabilitati", reuseste sa isi faca datoria fata de societate.

Totodata, ministrul le-a multumit membrilor CSM si asociatiilor profesionale ale magistratilor pentru modul in care au colaborat cu MJ pentru promovarea si adoptarea proiectului legii micii reforme.

"Apreciez ca acest proiect este cea mai notabila reusita in justitie in anul 2010. Vreau sa repet faptul ca este un succes interinstitutional, nu este vorba doar de un proiect al Ministerului Justitiei, s-a discutat pe parcurs, s-a colaborat cu CSM, cu Inalta Curte, foarte strans, chiar din prima faza, cu asociatiile in partea a doua a anului", a adaugat Predoiu.

Pe de alta parte, Catalin Predoiu si-a exprimat regretul ca ministerul si Consiliul nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta proiectului legii raspunderii magistratului si in privinta programului volumului optim de activitate.

De asemenea, ministrul a vorbit si despre rezultatele slabe ale examenului de admitere la INM din 2010, amintind si ca ministerul a inaintat un proiect de lege in Parlament, pentru ca in 2010 sa poata fi organizat un concurs in plus.

In ceea ce priveste alegerile pentru CSM, Predoiu a afirmat ca Ministerul Justitiei isi mentine pozitia neutra, "dar nuantand cu privire la subiectul constituirii noului CSM, pentru ca nu cred ca putem sa rezolvam problema de credibilitate daca nu asteptam pronuntarea Curtii Constitutionale, indiferent ce verdict ar da aceasta Curte".

"Nu doresc sa intru pe fondul problemelor, nu doresc sa subiectivizam aceasta chestiune, dar trebuie sa avem aici in vedere interesul mai larg. Iar interesul larg care tine chiar de pozitia Romaniei fata de CE este de a clarifica acest aspect in raportul intermediar din februarie, ori nu cred ca il putem clarifica, daca nu asteptam si decizia Curtii Constitutionale", a mai spus ministrul.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a prezentat in sedinta de miercuri a CSM bilantul activitatii institutiei pe anul 2010. La prima parte a sedintei a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

In configuratia actuala, Consiliul Superior al Magistraturii a inceput sa functioneze la data de 11 ianuarie 2005, pentru un mandat de 6 ani. Pe 7 ianuarie, presedintele ICCJ, Livia Doina Stanciu, a convocat sedinta de constituire a noului Consiliu.

Sursa: rNews

Articol citit de 934 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ministrul si diplomatia

declaratia este binevenita; cu mici exceptii toti
neavenitii au barfit CSM (la politici explicabil)

justitia 2010 nu se compara cu aceea din 2000 din
perioada cu influenta comunista puternica - acuma
influenta UE este aceea care preia conducerea iar
oamenii simt cum incet incet justitia merge bine,
situatie in care multi devin nesiguri, nu-i asa?!

trebuie sa respectam dreptul oricui de a si barfi atentie insa timpul trece si noi copiem(UE)vestul

CSM are un parcurs onorabil raportat la mostenire

trebuie ca Europa sa vada acuma schimbarile reale

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor