Predoiu: Problema rromilor este una de anvergura si se impun politici europene

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 12:03
1117 citiri
Predoiu: Problema rromilor este una de anvergura si se impun politici europene

Conexarea intre problema rromilor si programul Schengen este mai mult decat artificiala, a afirmat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, dupa intalnirea cu oficialii francezi. Acesta considera ca o astfel de alaturare este imposibila.

"In opinia mea, este practic imposibila si cred ca acest lucru este reflectat chiar in dezbaterilor politice controversate pro si contra in statele unde s-a emis o astfel de impoteza", a declarat, luni seara, ministrul Predoiu.

Ministrul Justitiei a avut luni o intalnire bilaterala cu omologul sau francez, Michele Alliot-Marie, si o intrevedere cu Gilles Briatta, consilierul pentru Europa al premierului Frantei, sef al Secretariatului General pentru Afaceri Europene (SGAE).

Catalin Predoiu a precizat ca a discutat despre problema rromilor cu consilierul pentru Europa al premierului Frantei.

"Problema a fost abordata tangential in intalnirea pe care am avut-o cu Gilles Briatta, consilierul pentru Europa al premierului Frantei si sef al Secretariatului General pentru Afaceri Europene, o pozitie cheie care asigura armonizarea pe orizontala a politicilor europene franceze. Problema rromilor este una de anvergura europeana. Si se impun politici europene pe acesta zona. Romania a luat si va continua sa ia masuri de insertie sociala, dar este important sa se ia aceste masuri in toate tarile membre ale UE unde exista problema pentru ca altminteri vom avea masuri de insertie sociala intr-o tara si rromi in alta tara. Deci trebuie sa abordam coerent acesta problema", a sustinut Predoiu.

Despre durata proceselor in Romania, Predoiu a aratat ca aceasta problema o are si sistemul judiciar din Franta.

"Masurile pe care le poti lua pentru scurtarea duratei proceselor sunt cam aceleasi. (...) Scurtarea duratei proceselor si unificarea jurisprudentei, alaturi de criteriul integritatii depline a sistemului judiciar pot contribui la garantii pentru investitorii straini, investitii care ar putea sa conduca la ameliorarea starii economice in Romania", a spus ministrul Justitiei.

El a spus ca in cadrul discutiilor s-a abordat subiectul responsabilizarii magistratilor si al necesitatii unui dialog real si permanent intre executiv si puterea judecatoreasca.

"Cred ca trebuie sa ne concentram pe programe de pregatire profesionala pentru ca in perioada imediat urmatoare noi trebuie sa fim preocupati indeosebi de cresterea nivelului de pregatire profesionala a magistratilor. Numai cu magistrati foarte buni vom putea sa implementam intreg continutul normativ al celor patru coduri, vom putea rezolva problema jurisprudentei neunitare, vom putea rezolva problema cresterii increderii cetatenilor in actul de justitie. Numai cu magistrati competenti vom putea sa abordam cazuistica comerciala, atat de importanta pentru investitiile straine", a aratat ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu a mai spus ca nu este suficient doar sa crestem numarul magistratilor, ci trebuie si o preocupare pentru pregatirea lor profesionala.

El a subliniat ca, sub acest aspect, schimbul de experienta al colegilor juristi din Franta va fi important, existand o traditie data de similitudinea sistemelor juridice din cele doua state.

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Marcel Boloș, numit ministru al Cercetării. Klaus Iohannis a semnat decretul
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri, 28 ianuarie, decretul privind numirea lui Marcel Boloş în funcţia de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a informat...