Predoiu: Problemele de securizare a frontierelor Schengen sunt in alta parte

Sambata, 31 Martie 2012, ora 13:44
1802 citiri
Predoiu: Problemele de securizare a frontierelor Schengen sunt in alta parte

Ministrul Justitiei s-a intalnit vineri cu Peter de Ruiter, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Olandeza, prilej cu care Catalin Predoiu a precizata ca problemele de securizare a frontierelor europene se afla in alta zona geografica decat cea a Romaniei.

In cadrul intalnirii, Peter de Ruiter, a exprimat sprijinul pe care organizatia pe care o conduce il acorda aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, specificand ca asteapta, din partea Guvernului olandez, o decizie pozitiva in ceea ce priveste aderarea tarii noastre. Peter de Ruiter a mai spus ca va insista pe langa autoritatile olandeze pentru ca Romania sa nu primeasca un tratament diferit fata de ceilalti membri ai spatiului de libera circulatie, considerand ca tara noastra si-a indeplinit toate obligatiile pentru a fi membru al Spatiului Schengen cu drepturi depline.

La randul sau, ministrul Justitiei a apreciat pozitiv implicarea mediului de afaceri olandez in exprimarea si sprijinirea unei solutii juste pentru Romania.

Totodata, ministrul Justitiei a mentionat importanta ultimelor trei rapoarte consecutiv pozitive in cadrul MCV - februarie 2011, iulie 2011 si februarie 2012, reamintind ca Olanda cerea, in vederea unei solutii favorabile in contextul Schengen, doua rapoarte consecutiv pozitive.

Catalin Predoiu a sugerat partii olandeze sa intreprinda mai mult pentru cunoasterea acestor realitati in Olanda, pentru informarea publicului, precizand ca este oricand disponibil pentru a sprijini acest efort. De altfel, partile au convenit sa coopereze in derularea unui astfel de demers in perioada urmatoare.

"Dificultatile economice pe care le traverseaza tarile europene, fie ca e vorba de restructurarea datoriei externe in cazul unora, fie ca este vorba de stagnare economica, de scaderea PIB-ului sau cresterea somajului in cazul altora, nu se pot rezolva decat prin optiunea strategica a cresterii integrarii. Avem nevoie, in Europa, de o piata a muncii mai flexibila, cu un rol mai pronuntat al Bancii Central - Europene in sprijinirea refinantarii datoriei externe a statelor membre prin emisiunea de eurobonduri, prin masuri de stimulare economica bazata pe investitii si reluarea consumului. Aceasta presupune mai multa integrare, mai mult federalism din punct de vedere fiscal bugetar", a declarat ministrul Justitiei.

Catalin Predoiu a evocat valorile europene care sunt opuse orientarilor extremist-nationaliste.

"In plan politic, trebuie sa impunem valorile integrarii europene in fata orientarilor extremist-nationaliste, sa impunem principiul solidaritatii in decizii. Nu putem abdica de la consolidarea pietei unice, a spatiului de libertate, securitate si justitie invocand pretexte false care tin de emigratie si securizarea frontierelor", a punctat ministrul justitiei.

Oficialul roman a subliniat ca frontierele Romaniei sunt printre cele mai sigure din lume, problemele fiind in alta parte a Europei.

"Daca mai sunt lucruri de facut in aceasta zona a securizarii frontierelor, sa o facem. Romania a sprijinit corect reforma Spatiului Schengen prin consolidarea securitatii. Am investit in aceasta securitate, pentru ca este si securitatea cetatenilor nostri. Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne de la Tampere, din 2006, a apreciat ca securitatea frontierelor in Romania este printre cele mai bune din lume. Intre timp, lucrurile s-au imbunatatit. Problemele europene de securizare a frontierelor europene se afla in alta zona geografica decat cea a Romaniei. Frontiera noastra este sigura, iar politicile si institutiile interne de combatere a coruptiei sunt printre cele mai exigente si eficiente la nivel european", a spus Predoiu.

Ministrul Justitiei crede ca UE trebuie sa depaseasca "falsele probleme" si sa se ocupe de "marile provocari".

"Este momentul ca la nivel european sa depasim falsele probleme, cum ar fi asa zisa vulnerabilizare a Spatiului Schengen prin accesul Romaniei, cu atat mai mult cu cat sunt create indirect de catre o dinamica politica interna, in terte state, de miscari politice cu vederi extremiste, si sa ne ocupam de marile provocari ale Europei, cum sunt disciplina fiscal-bugetara, reluarea cresterii, sporirea coeziunii, cresterea competitivitatii, mentinerea in leadership-ul globalizarii. Consiliul Afacerilor Interne din septembrie 2012 ar trebui sa ia o decizie favorabila accesului Romaniei in spatiul Schengen", a declarat Catalin Predoiu.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Predoiu Romania Schengen, #Predoiu securizare Schengen , #ministrul Justitiei