Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Predoiu: Rezultatele la concursul INM sunt un esec usturator

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 15:57
2082 citiri
Predoiu: Rezultatele la concursul INM sunt un esec usturator
Foto: 1235.ro

Rezultatele slabe la prima proba eliminatorie a concursului de intrare la Institutul National al Magistraturii (INM) reprezinta un "esec usturator", a declarat luni, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), convocat extraordinar tocmai pentru a analiza acest examen.

"Este un esec usturator dupa parerea mea, care trebuie analizat foarte serios si cred ca nu am putea sa facem o analiza completa fara sa avem un punct de vedere foarte coerent si fundamentat din partea conducerii INM. Eu cred ca ar trebui sa nu ne cantonam intr-o abordare superficiala, chiar daca ar insemna sa fie rapida si sa rezolve problema. Ar lasa in urma totusi cauzele nerezolvate si nu putem sa trecem la o solutie pana nu avem cel putin un raport cat se poate de substantial al conducerii INM, de ce a avut loc acest rezultat? Daca sunt cauze care sunt din trecut? Daca sunt cauze care tin de noi, de INM, s.a.m.d. Ce parere au, ca de aia sunt directori, despre modul in care se organizeaza acest concurs, legislatia", a afirmat ministrul Justitiei.

Potrivit lui Predoiu, convocarea de catre CSM a unei sedinte extraordinare pe tema acestui examen este un act de responsabilitate, felicitand in acest sens plenul Consiliului. El a spus insa ca se astepta sa fie puse pe masa mai multe documente decat o nota a directiei legislatie a CSM. "Chiar as fi de parere ca trebuie sa cerem conducerii INM sa ne faca un raport sa ne spuna ce s-a intamplat si ce propuneri au", a completat demnitarul.

Predoiu a mentionat ca, la prima vedere, par sa fie mai multe explicatii: fie candidatii au fost foarte slab pregatiti, fie intrebarile nu au fost corect concepute, fie modul in care a fost pus in aplicare mecanismul de recrutare a fost gresit, fie chiar mecanismul in sine are carente, vicii de conceptie, fie toate la un loc.

El a adaugat ca deficienta de resurse umane "acuta" din sistem nu poate fi explicata doar prin blocarea posturilor in anul 2009, ea fiind rezultatul esecului, in ultimii 10-15 ani, al politicilor de resurse umane in domeniu si, probabil, astfel de lucruri s-au intamplat de multe ori in trecut.

"Noi trebuie sa fim realisti si fair-play unii cu altii si sa vedem fiecare unde, ce mai are de facut, pentru ca politica de resurse umane produce efecte in urmatorii ani. (...) Daca vrem sa rezolvam problema, dincolo de deblocarea posturilor care este previzibila in sistemul judiciar, trebuie sa vedem daca politicile de resurse umane si modul in care noi recrutam magistratii sunt corecte", a continuat ministrul.

Potrivit acestuia, guvernele trebuie sa gandeasca pe termen lung un pachet atractiv pentru magistrati si un statut pe masura importantei pozitiei lor si a statutului de putere judecatoreasca ca sa fie atrasi in sistem cei mai buni, nu cei mai slabi.

El a mentionat ca spune acest lucru si din perspectiva imediata a unor discutii care se prefigureaza pe marginea legilor de salarizare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#predoiu ministru justitiei , #ministrul Justitiei