Predoiu se teme de un blat pe MCV intre Guvernul Ponta si Comisia Europeana

Marti, 04 Iunie 2013, ora 18:26
3352 citiri
Predoiu se teme de un blat pe MCV intre Guvernul Ponta si Comisia Europeana

Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu isi exprima speranta ca nu vom asista la un "blat" intre Guvernul Ponta si Comisia Europeana pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare. In opinia sa, clasa politica trebuie reformata, dar din "tripleta Basescu - Macovei - Morar" nu mai e nimeni in prima linie.

"Misiunea de evaluare a Comisiei Europene pe Justitie a fost foarte 'soft' spre deosebire de anii anteriori. Mi-e teama ca pur si simplu ei nu mai asteapta aceleasi ambitii si rezultate de la noi. Sper sa nu asistam la un 'blat' intre Guvern si Comisia Europeana pe tema Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Justitia si drepturile omului stau la baza Uniunii Europene. Fara ele nu putem vorbi de Europa drepturilor, libertatilor si securitatii, asa cum prevede 'Programul Stockholm'. Sa nu ne fie teama sa 'tragem de maneca' guvernantii nationali sau europeni pe temele esentiale", scrie Catalin Predoiu pe Facebook.

De asemenea, intr-o postare ulterioara, fostul ministru al Justitiei reaminteste ca prin introducerea MCV statele membre UE "au sperat ca putem schimba in bine Romania prin Justitie".

"In opinia mea nu e suficient. Cheia e sistemul politic. Din 'tripleta Basescu - Macovei - Morar', in prima linie nu mai e nimeni. Domnul Basescu are marja de lupta limitata de coabitare, doamna Macovei are o cariera de succes la Bruxelles, iar domnul Morar e la randul sau 'captiv' la Curtea Constitutionala", reaminteste Catalin Predoiu.

Acesta crede ca lupta trebuie mutata in sistemul politic, pentru ca in Justitie, "de bine de rau", lucrurile s-au schimbat.

"Frontul este acum reforma partidelor politice. Acolo trebuie mutata lupta, daca vrem sa evitam un nou '2000-2004', o alunecare spre o democratie 'feudalizata'", mai scrie Catalin Predoiu, facand trimitere la perioada in care Romania a fost guvernata de PSD sub bagheta lui Adrian Nastase.

"Lideri puternici si partide neprofesioniste - o reteta care esueaza"

Absent in ultimul an de zile din viata publica, fostul ministru al Justitiei a intrat recent in randul utilizatorilor retelei de socializare Facebook, dialogand cu cei care comenteaza pe pagina sa.

"Solutia 'partid nou' e teoretic corecta, dar ea implica timp. Un partid nou presupune un timp de 2-4 ani pana cand poate deveni influent. Problema e ca nu prea mai avem acest timp ... O alta solutie este 'invazia' partidelor existente de catre cei care vor sa le profesionalizeze, sa le aduca mai aproape de valorile europene. Oricare dintre solutii presupune riscuri, sacrificii, si foarte multa 'dibacie', in sensul bun al cuvantului", le raspunde Catalin Predoiu celor care si-au exprimat punctul de vedere cu privire la postarea sa.

Totodata, el face cateva precizari suplimentare cu privire la "tripleta Basescu - Macovei - Morar".

"Cei trei au initiat anumite procese, domnul Basescu a creat spatiul politic, doamna Macovei a accentuat importanta anticoruptiei, domnul Morar si-a asumat-o cu toate dificultatile si imperfectiunile unui inceput, dar au fost zeci, sute de oameni care au contribuit si au dezvoltat fiecare diverse planuri ale reformei, in functie de locul in care s-au aflat, Ministerul Justitiei, CSM, instante sau parchete, ANI etc.

Am vrut doar sa spun ca Romania este altfel decat era in 2004, dar acum e momentul sa continuam, ca sa nu revenim in 2004. Iar aceasta continuare are acum centrul strategic in partidele politice. Cat de cat Justitia s-a urnit, dar acum trebuie sa mutam atentia pe partidele politice.

Eu am ajuns la Ministerul Justitiei in 2008 si pot sa spun ca Ministerul Justitiei de azi e mult mai coerent, profesionist, performant.

La fel trebuie procedat in partidele politice. Cheia este profesionalizarea lor si prin ele, a intregii societati. Avem provocari majore in urmatorii 10-20 ani. Daca nu avem partide profesioniste, nu le vom face fata. Lideri puternici si partide neprofesioniste e o reteta care esueaza. Lideri puternici si partide profesioniste inseamna succes", mai explica Predoiu intr-un alt comentariu.

De asemenea, acesta a subliniat inca o data importanta MCV. "Daca noi vom crede suficient in puterea noastra de a tine MCV sub control, o vom face, indiferent ce ar putea discuta in cabinete ministrii si comisarii. La o adica, mergem si noi la premier si la comisar si le vom explica si-i vom convinge sa n-o lase balta", scrie Catalin Predoiu intr-un alt comentariu, adaugand insa ca publicul trebuie sa fie interesat ca procesele sa mearga inainte, dar Justitia este cea care "trebuie sa lupte singura, ca sa arate ca merita sa tina balanta in societate".

C.B.

Citeste si:
Cum a scăpat Mugur Isărescu de problema colaborării cu fosta Securitate: "Pe fond nu s-a pronunţat nimeni"
Cum a scăpat Mugur Isărescu de problema colaborării cu fosta Securitate: "Pe fond nu s-a pronunţat nimeni"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că statutul juridic al guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...