Scandalul Daimler: Predoiu ii remite lui Kovesi o scrisoare primita din SUA

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 20:32
2353 citiri
Scandalul Daimler: Predoiu ii remite lui Kovesi o scrisoare primita din SUA

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a anuntat ca va trimite procurorului general o scrisoare pe care vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, a primit-o de la procurorul-general al SUA referitoare la o ancheta ce ar putea interesa si autoritatile romane, fiind vorba de scandalul Daimler.

Predoiu a fost informat despre existenta scrisorii in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, la care a participat cu statut de invitat.

"Am fost solicitat de domnul Voiculescu sa transmit procurorului general al Romaniei o scrisoare pe care domnia sa a primit-o din partea procurorului general al Statelor Unite privind unele anchete care s-au desfasurat, potrivit domniei sale, in Statele Unite si care ar avea relevanta si pentru Romania", a informat ministrul.

Acesta a evitat sa dea detalii despre continutul scrisorii sau despre obiectul anchetei efectuate in Statele Unite. "Este vorba de o ancheta legata de o firma europeana care ar fi facut plati ilegale in derularea unor contracte si care ar mentiona o serie de operatiuni si in Romania", s-a marginit sa spuna Catalin Predoiu.

Vicepresedintele Senatului, Dan Voiculescu, i-a cerut in august ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa solicite SUA transmiterea de informatii privind afacerile Daimler AG in Romania si daca aceasta companie ar fi mituit si demnitari romani, pe langa oficiali ai altor state.

Vicepresedintele Senatului anunta ca procurorul General Adjunct al SUA, Gary G. Grindler, a raspuns unei solicitari anterioare a sa privind furnizarea unor astfel de date, insa a precizat ca informatiile nu pot fi transmise decat in urma unei solicitari oficiale din partea Ministerului de Justitie din Romania. In acest context, Voiculescu i-a transmis o scrisoare oficiala ministrului Predoiu in care ii cere sa precizeze daca Romania a facut o astfel de solicitare catre SUA si, in caz contrar, sa o faca "urgent".

"Raspunzand solicitarii mele, domnul Gary G. Grindler, Procuror General Adjunct al SUA si coordonator al anchetei in cazul Daimler, mi-a comunicat ca, in conformitate cu Tratatul Romania-SUA privind asistenta judiciara in materie penala (Tratatul), vor colabora deschis cu partea romana.

Predoiul trebuie sa solicite informatii din SUA despre cazul Daimler

Insa, pentru a ne putea furniza eventuale informatii, marturii, declaratii, documente sau inregistrari, este necesara o solicitare expresa in acest sens din partea Ministerului Justitiei din Romania, institutia abilitata prin Tratat pentru a face asemenea demersuri.

In consecinta, consider necesar, domnule ministru, sa ne comunicati daca v-ati asumat responsabilitatea stabilita prin Tratat si ati solicitat oficial Statelor Unite sa va transmita informatii referitoare la afacerile Daimler AG in Romania, precum si daca aceste informatii sunt incriminatorii pentru functionari publici sau demnitari romani.

Daca inca nu ati solicitat aceste informatii, se impune sa o faceti urgent pentru a indeparta orice suspiciune referitoare la implicarea autoritatilor romane in circuitul mitei oferite de Daimler AG", ii transmite Voiculescu ministrului Justitiei.

Vicepresedintele Senatului aminteste ca in anul 2007 Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a achizitionat cateva sute de autobuze Mercedes, produse de Daimler AG.

Concernul Daimler AG a fost sanctionat de catre Departamentul de Justitie al Statelor Unite ca urmare a mituirii unor oficiali guvernamentali din mai multe state, inclusiv din Europa. Potrivit unor informatii aparute in presa internationala, Romania s-ar afla si ea pe lista tarilor in care Daimler a oferit mita, dupa ce Primaria Generala a Municipiului Bucuresti a achizitionat in 2007, sub conducerea lui Adriean Videanu, un numar de autobuze Mercedes.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...