Catalin Predoiu: Atacul lui Victor Ponta la procurori a omorat mii, poate zeci de mii de locuri de munca - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 12:05
6866 citiri
Catalin Predoiu: Atacul lui Victor Ponta la procurori a omorat mii, poate zeci de mii de locuri de munca - Interviu

Victor Ponta a dat semnalul confiscarii justitiei, e un program clar anuntat de premier, a declarat prim-vicepresedintele PDL, premierul guvernului alternativ, Catalin Predoiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Catalin Predoiu a aratat ca demiterea procurorului Papici e o demonstratie de forta a lui Victor Ponta catre baronii din partid, carora le arata ca ii va apara, dar si catre catre sistemul judiciar, care trebuie sa inteleaga ca cine iese din linie va pati ce vrea premierul sa pateasca.

Fostul ministru al Justitiei considera ca singura solutie de iesire din aceasta criza este ca magistratii sa reziste presiunilor politice si sa isi faca datoria.

In interviul acordat Ziare.com, Catalin Predoiu a explicat de ce nu a apucat sa faca in 2012 rocada Kovesi-Morar, dar si care este pretul economic al declaratiilor lui Victor Ponta in privinta procurorilor.

Demiterea procurorului Papici si declaratiile pe aceasta tema ale lui Victor Ponta au creat un imens scandal. Cum caracterizati dvs, ca fost ministru al Justitiei, cele intamplate?

E un atac asupra justitiei. E o demonstratie de forta catre baronii din partid. Ponta are nevoie sa le arate ca ii va apara. Si, in acelasi timp, o demonstratie de forta catre sistemul judiciar: cine iese din linie va pati ce vreau eu sa pateasca. Am avertizat inca de anul trecut ca aici vom ajunge.

Semnele existau inca din 2012. Apoi dl. Ponta s-a pronuntat in ajunul pronuntarii verdictelor in dosare de mare coruptie, exprimandu-si dorinta ca inculpatii sa fie achitati, lucru inadmisibil pentru un premier. Pentru mine nu este o surpriza, este o confirmare, n-am avut niciodata incredere ca Ponta va respecta pactul de coabitare si lucrurile s-au adeverit.

Victor Ponta sustine ca este o chestiune strict procedurala, ca lui Lucian Papici i-a expirat mandatul.

Este o incercare de a produce confuzie. Noi nu discutam procedura. Noi discutam conduita d-lui Ponta. Ce treaba are premierul unei tari pretins democratice sa acuze un procuror ca e basist, sa il trimita acasa? Asta nu e treaba de procedura. E o chestiune de mentalitate, e o abordare politica.

Comentarea procedurii arata ca Victor Ponta e in spatele procedurii. Mesajul este clar: eu am dictat, restul au executat! Este un semnal clar ca justitia va fi confiscata. E un program anuntat in declaratia d-lui Ponta. Nu e vorba de proceduri la nivelul parchetului, al CSM.

De ce credeti ca a facut aceste declaratii riscante, criticate, mai parinteste, de chiar fostul presedinte Iliescu?

Ion Iliescu a fost un om puternic la vremea lui. Victor Ponta simte nevoia si el sa arate ca e puternic. Puterea asa cum o inteleg ei. Asta inseamna politica pe stil vechi, mentalitate de tip Adrian Nastase. Inseamna sa exerciti puterea discretionar protejandu-ti clientii politici si mafia politico-economica.

Politica pe stil nou inseamna programe pentru oameni. E o diferenta de viziune asupra Romaniei. Ponta le-a transmis baronilor din partid: recunoasteti-ma, sunt ca voi, va voi proteja, eu sunt liderul vostru. Este cinica toata conduita d-lui Ponta. Lasa procurorul sa semneze rechizitoriul d-lui Dragnea si imediat il revoca, la numai o saptamana dupa reconfirmare.

De ce a asteptat sa termine dosarul Dragnea?

Pentru ca il avantajeaza. Acolo e si o lupta interna, dar si o demonstratie de forta a lupului tanar care anunta ca e jucator dupa vechile reguli. Are nevoie sa fie pastrat in frunte de catre baroni care il pot salta in doi timpi si trei miscari.

Ati spus ca in 2012 urma sa faceti rocada Kovesi - Morar. Ce v-a impiedicat sa o puneti in practica?

Am asteptat sa isi termine si d-na Kovesi mandatul ca sa facem aceasta rocada. Ideea era sa asiguram continuitatea unor oameni care au demonstrat ca au luat in serios lupta anticoruptie. Din pacate, dl. Ponta si aliatii sai au decis ca mandatul guvernului MRU sa se incheie mai repede. Poate si pentru a opri un parcurs ca il deranja. Dosarele acestea care au fost duse inainte, au fost duse de procurori pusi de Morar si Kovesi.

CSM ar trebui sa intervina in acest scandal?

Eu nu dau indicatii justitiei. Ea trebuie sa se autoguverneze.

Dar cum se poate iesi din aceasta situatie?

Magistratii trebuie sa reziste acestor presiuni, sa isi faca treaba in continuare cu mult curaj. Acolo e toata cheia. Asa cum in politica, cheia este cum vrei sa te legitimezi. Am vazut cum vrea sa se legitimeze dl. Ponta. I-am spus premierului inca de miercuri seara ca face praf raportul MCV si afecteaza astfel interesele Romaniei. Mi-a replicat ca vorbesc prostii.

Pentru Victor Ponta justitia, Romania, raportul MCV sunt niste prostii. Asa gandeste un politician tanar format in dictatul majoritatii care calca totul in picioare si care nu tine cont de nimeni si de nimic. Dar PSD a mai fost intr-o astfel de situatie si si-a rupt dintii. Asa e istoria, merge inainte, se intoarce, acum e un recul, dar si el se va termina si va trebui sa refacem reformele, politica romaneasca, sa continuam cu acele parti din sistemul ticalosit care sunt intacte.

Ati cerut presedintelui sa rupa pactul de coabitare. Daca se va intampla acest lucru ne asteptam la criza politica?

De facto, pactul a fost rupt. La ce a folosit el? Singurul folos a fost legitimarea d-lui Ponta in exterior. Presedintele i-a dat o sansa d-lui Ponta. Dar premierul n-a inteles.

Dar cu ce pret? Nu e pretul pe care il vedem acum prea mare?

Orice pret pe justitie e prea mare. In UE valorile fundamentale sunt cele pe care dl. Ponta le considera prostii. Caramizile de baza ale UE sunt statul de drept si justitia independenta. De acolo plecam si cu piata unica, si cu libera circulatie, si cu tehnologiile, cu toate.

Sunt multi oameni care nu inteleg legatura dintre justitie si viata lor de zi cu zi si spun: pe mine nu ma intereseaza Papici, ci locul de munca, salariul, continutul frigiderului.

E o legatura directa. Da, Papici nu pune nimanui salariu pe masa, dar statul de drept atrage investitiile straine si romanesti, care produc locuri de munca, deci salarii, produc venituri la buget, dezvoltare.

Intre justitie si bunul trai al cetatenilor e o legatura directa, pe care insa politicienii se chinuie sa o mascheze pentru ca pe oameni sa nu ii intereseze. Atacul lui Victor Ponta la procurori a omorat mii, poate zeci de mii de locuri de munca.

Pentru ca declaratiile sale sunt puse in rapoartele ambasadorilor straini, de acolo ajung in rapoartele sefilor camerelor de comert, in rapoartele bancherilor, sefilor de firme. Ce spun ei? Spun asa: in Romania legea este la bunul plac al lui Victor Ponta, deci pot sa ma astept ca maine sa pierd orice proces in instanta, sa nu mi se plateasca facturile, aici nu e de facut afaceri.

In cazul ca se va ajunge la o noua suspendare a presedintelui, ce pozitie va avea PDL?

Aceeasi ca intotdeauna - PDL va apara statul de drept.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Comentarii
Poza tgg
tgg
rank 5
Poza VOIENI
VOIENI
rank 5
D.l Predoiu este un om demn,corecd si viziune larga spre viitor.