Catalin Predoiu, despre "inselatoriile trade mark Ponta"

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 14:44
5374 citiri
Catalin Predoiu, despre "inselatoriile trade mark Ponta"
Foto: Facebook/Catalin Predoiu

La sfarsit de an, moment al bilantului, prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a realizat un clasament al ceor mai grave iluzii guvernamentale promovate de premierul Victor Ponta.

In opinia sa, cele mai grave "inselatorii trade mark Ponta" sunt cele legate de economie, pe care o considera, in contextul regional si global din prezent, "o problema de securitate nationala".

"Dl. Ponta incearca sa ne vanda iluzii, spunandu-ne ca 2014 a fost un an economic bun. Eu, opozantul sau, va spun ca 2014 a fost un an economic prost si voi argumenta pe scurt in cele ce urmeza", scrie pe blog Catalin Predoiu.

Acesta vede mai multe probleme in afirmatia premierului, potrivit caruia "in 2014 exista un excedent bugetar, o rata de crestere superioara mediei europene si o seama de beneficii sociale acordate de catre Guvern diverselor categorii sociale".

Prim-vicepresedintele PNL este insa de parere ca, "analizate corect, cele de mai sus indica, de fapt, cat de prost a guvernat economic dl. Ponta. Spun ca masurile de guvernare economica luate de Ponta in 2014 vor submina cresterea economiei in 2015 si vor submina cresterea calitatii vietii si a veniturilor gospodariilor si ale persoanelor fizice".

Acesta analizeaza pe rand "realizarile" economice ale premierului, demontandu-le. Astfel, potrivit lui Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, excedentul bugetar la care se refera premierul "s-a obtinut ca efect a trei factori de natura conjunctuala sau administrativa: vanzarea de catre Guvern a certificatelor verzi (conjunctural), recolta agricola de exceptie (conjunctural) si reducerea radicala a investitiilor publice (masura administrativa anti-economica) ".

In plus, spune el, excedentul bugetar "s-a datorat unor factori despre care e greu de presupus ca vor reaparea si in 2015", mai ales in lipsa unei "triade de crestere" care sa cuprinda politici economice stimulative, cresterea veniturilor companiilor si cresterea naturala a gradului de colectare a taxelor generate de companii in consecinta.

Iar Guvernul Ponta nu poate asigura Romaniei aceasta triada de crestere, spune Predoiu, pentru ca "premierul Ponta nu mai are credibilitate externa si nu mai poate genera investitii externe", tot acesta si administratia sa "nu mai au credibilitate interna si antreprenorii nu mai vor sa investeasca in economia romaneasca".

In plus, mai opineaza Catalin Predoiu, "premierul Ponta este 'emanatia' unui grup de interese care il va impiedica intotdeauna sa ia masurile economice care sa stimuleze competitia onesta si cresterea economica".

In ceea ce priveste rata de crestere economica la care se refera Victor Ponta, aceasta este, in realitate, una "modesta", "scoasa cu greu din statistica". Aceasta "se datoreaza, in principal, cresterii productiei industriale destinate exportului si, din nou, productiei agricole", scrie Predoiu pe blog.

Catalin Predoiu: Premierul Ponta a comis o crima! Interviu

"Despre productia agricola am mai vorbit ca fiind un factor conjunctural, avand in vedere ca aceasta depinde esential de conditiile meteo. In ceea ce priveste industria si exportul, trebuie spus ca, de asemenea, reprezinta efecte conjuncturale, deoarece ponderea lor depinde de cererea pietelor occidentale.

Nu numai ca acest fapt arata dependenta periculoasa pe care o avem fata de aceste piete, dar arata si ca acest factor de crestere este un element pasiv din punctul de vedere al economiei romanesti, in sensul in care aceasta nu are nicio posibilitate de a actiona independent, ci doar in raport de ritmul de crestere sau descrestere al cererii pe acele piete", e de parere prim-vicepresedintele PNL.

"Guvernarea Ponta a turnat apa in benzina economiei"

In final, Catalin Predoiu se refera si la "beneficiile sociale, pretinse 'masuri reparatorii'". Acestea nu sunt, in opinia sa, decat niste "decizii determinate electoral, care creeaza la nivelul bugetului 2015 un efort de finantare greu de suportat, chiar daca guvernul Ponta se arata optimist si din acest punct de vedere".

"Guvernul Ponta are in vedere sa acopere acest deficit in a doua parte a anului 2015 cu noi impozite si taxe (cel mai probabil la nivel local), dupa ce ar trece, desigur, pericolul unei motiuni de cenzura in primavara si ar duce (din nou) societatea romaneasca 'cu presul', ca sa isi salveze pielea politica", e de parere Catalin Predoiu.

In opinia acestuia, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale nu va aduce niciun beneficiu angajatorului daca va creste impozitarea prin marirea salariului minim si se mentine impozitul pe instalatii speciale (taxa pe stalp).

"Iata de ce spun ca anul economic 2014 a fost unul prost, care a subminat anul economic 2015, iar retorica inselatoare si bazata deliberat pe date superficiale a Premierului Ponta nu va schimba lucrurile.

Guvernarea Ponta a turnat apa in benzina economiei si acest lucru se va vedea in 2015", avertizeaza Catalin Predoiu.

A.S.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#Catalin Predoiu Ponta excedent bugetar, #Ponta economie Catalin Predoiu, #Catalin Predoiu blog, #2014 economie Romania Ponta , #PDL