Catalin Predoiu: Premierul Ponta a comis o crima! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:02
19559 citiri
Catalin Predoiu: Premierul Ponta a comis o crima! Interviu

Daca dl Iohannis devine presedinte, nu trebuie sa asteptam sa ne faca el temele, guvernarea se castiga prin mijloace parlamentare, dar cel mai important e sa fim si pregatiti sa guvernam, afirma premierul dreptei, Catalin Predoiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prim-vicepresedintele PDL a indicat prioritatile absolute ale unui eventual guvern Predoiu: o guvernare pro-business, cu o alta atitudine fata de cetatean si antreprenor, care sa stimuleze economia, sa simplifice legislatia, sa aduca bani in tara, fonduri europene si private, bani care vin daca Guvernul este credibil si foloseste mijloace moderne de a-i capta.

"Ponta a oprit circuitul banilor transparenti in Romania si de aceea motorul economic e gripat. Romania e secata de bani. Nu infloreste decat circuitul subteran. Asa am ajuns in recesiune", a explicat Catalin Predoiu.

Prim-vicepresedintele PDL a comentat candidatura lui Teodor Melescanu, dar si scandalul Turcescu.

Tandemul ACL Iohannis-Predoiu e putin vizibil in aceasta campanie. Mai exista in mod real?

Imi doresc sa reusim sa impunem aceasta perceptie in opinia publica, pentru ca va ajuta la alegerea lui Klaus Iohannis. Mi-am recalibrat discursul cu predilectie pe temele economice si de guvernare, lasandu-i dlui Iohannis temele prezidentiale, cum e si firesc. Cred ca cele doua discursuri sunt complementare si aceasta armonizare s-a vazut foarte bine la Bistrita, de exemplu, unde a avut loc un mic triumf de campanie. Tandemul ramane de dezvoltat, desigur.

Dar cred ca electoratul are dreptul sa stie pe cine propune premier Victor Ponta. Echipa adevarata a dlui Ponta e compusa din Dragnea, Mazare, Duicu. Este un motiv de mare ingrijorare, cu ei va continua o guvernare corupta si ineficienta.

Intra in cursa prezidentiala dl Melescanu. E o problema pentru ACL?

Cred ca intrarea lui Teodor Melescanu a luat prin surprindere cativa strategi ai jocului, desi semnele au fost lansate inca din ianuarie. Melescanu schimba tabla de sah a prezidentialelor, prin expertiza pe care o arunca in joc. De aceea, redevine esentiala prestatia candidatilor si strategia de campanie.

Sunt convins ca Iohannis va convinge si strategia noastra va fi castigatoare. Sa nu uitam ca beneficiaza de un atu in materie de campanie pe care altii nu il au: Vasile Blaga si expertiza sa de organizator.

E corect acest salt direct de la sefia SIE in candidatura?

Teodor Melescanu trebuie sa explice semnaturile, e important de stiut, dar e greu de atacat pentru acest salt cat timp exista precedent asemanator. Cel mult, ne putem pune problema sa fie ultima intrare din servicii direct la varful politicii, sa impunem o perioada de carantina legala inainte de a intra in politica. Dar e o tema de viitor, eventual.

Un jurnalist de top Robert Turcescu s-a autodeconspirat ca ofiter acoperit. Cum comentati povestea, inclusiv ca fost ministru CSAT?

Am putine date, dar imi pare ca o prima foita dintr-o ceapa care asteapta sa fie cojita.

Vorbeati recent de faptul ca simpla alegere a dlui Iohannis nu inseamna si cucerirea puterii. Ce ati vrut sa spuneti?

Eu sunt onest cu colegii mei. Modelul pe care dl Iohannis il va impune este al presedintelui arbitru. Deci nu trebuie sa asteptam sa ne faca el temele, ci noi, in PDL - PNL, noul PNL, va trebui sa gasim mijloace parlamentare care sa aduca partidul la putere si trebuie deja sa gandim acest pas. Presedintia este doar o etapa.

Si cand vreti sa cuceriti puterea? Imediat dupa eventuala victorie a dlui Iohannis sau abia dupa ce Victor Ponta va fi nevoit sa infrunte bombele economice plantate acum?

Eu l-as schimba pe Ponta si maine. Calculul sa-l lasi sa plateasca pentru ce a decis este vicios din doua puncte de vedere. Pe de-o parte, nu plateste atat el, in mod direct, ci platesc romanii. Apoi, cu cat trece timpul, cu atat problemele se agraveaza. Daca gasim optiunile parlamentare, Ponta trebuie inlaturat imediat.

Dar exista o conditie realista. Trebuie sa fim si pregatiti sa luam guvernarea.

Adica?

Pregatit inseamna sa gandim la toate nivelurile echipe de oameni competenti si integri care sa fie gata a doua zi cu solutii. Si nu e vorba doar de ministri. Intr-un minister ai nevoie de 15-20 de oameni foarte buni in punctele cheie. Gasirea lor e munca de laborator, dar trebuie inceputa.

In mare asta am facut cu guvernul alternativa in PDL, dar acum suntem intr-o formula noua. Altfel, vom pati ca pana acum, cand partidele s-au concentrat pe cucerirea puterii, dar nu si pe administrarea puterii, care este mai importanta.

Teoretic suna bine. Practic insa partidele nu prea trimit in functii cheie oameni competenti si integri, ci clienti. De ce Guvernul Predoiu ar arata altfel?

Eu ma angajez public sa nu accept decat propuneri de oameni competenti si integri. Si nu ma voi multumi cu atat, ci am sa le cer ca in subordinea lor sa fie tot astfel de oameni. Si nu voi accepta derapaje pe parcurs. Chiar daca un om pleaca cu premise bune, dar nu performeaza, pleaca.

Si garantez acest angajament public cu ceea ce am facut la Ministerul Justitiei. Oamenilor trebuie sa le arati un obiectiv, sa-i faci sa simta ca au o misiune si sa ramai cu ei in transee, nu sa te inchizi intr-un turn de fildes.

Administratia romaneasca lucreaza in gol, in orb, pentru scopuri proprii. Dar sunt acolo si oameni care pot fi convertiti la performanta, desi acum sunt blazati sau se simt abandonati. Asta trebuie sa faca un lider.

Dupa cum nu concep un act guvernamental eficient fara un dialog permanent, aplicat, pe proiecte cu mediul de afaceri.

Creeaza Guvernul locuri de munca?

Fara indoiala. Comanda guvernamentala creeaza locuri de munca. Secretul succesului e parteneriatul public-privat. Administratia trebuie sa devina partener cu mediul de afaceri in conditii de transparenta, fara coruptie, cu impartirea rezultatului. Statul are comenzile, dar si o parte din capital, mediul de afaceri are capitalul. Premierul Ponta a facut o crima oprind investitiile de stat.

Daca Ponta nu crede, sa mearga cu piciorusul pe teren in alte tari. Pleaca acum in America, nu stiu unde aterizeaza, dar majoritatea aeroporturilor din SUA sunt facute in parteneriat public-privat.

Dar acest parteneriat presupune ca statul sa aiba si el bani de investit. De unde?

Noi ne-am inchis orizontul privind atragerea banilor. Sunt bani in tara care stau. Nu se discuta suficient cu mediul bancar. Guvernul nu are credibilitate pentru a reporni circuitul banilor.

Apoi, se pot atrage bani din strainatate. Nu ma refer doar la fonduri europene, care sunt un capitol cheie. Ma refer si la fonduri private externe, sunt miliarde care stau sa fie plasate in burse pe astfel de proiecte. Acesti bani nu iti afecteaza deficitul bugetar si intra direct din economie. Nu trebuie sa inventam roata.

Romania trebuie sa devina o tara la moda pentru investitor care sa aiba la dispozitie o legislatie simpla, un ministru care il intreaba ce probleme are, nu ce disponiblitati de donatii politice are. Guvernul creeaza un nou profil de tara, restul il face omul de afaceri.

Fondurile europene sunt o cheie, dar una care nu a prea deschis mare lucru.

Doua cauze care au blocat absorbtia: prima e coruptia, de care se ocupa DNA, DLAF, OLAF, si a doua este birocratia gresit construita. Polonezii au reusit sa o elimine prin crearea unei singure institutii de atragere a fondurilor, au permis firmelor private sa se implice in atragere si i-au organziat lobby puternic la Bruxelles. Ce lobby avem noi la Bruxelles si cine lupta sa deblocam circuitul banilor? Nimeni.

Un guvern modern nu trebuie sa isi refuze metodele moderne de a lupta in competitia globala. Trebuie scoasa functionarea Guvernului dintr-o rutina fara orizont - sedinta de guvern, teancuri de hartii, taieri de fonduri si plimbat banii dintr-o parte intr-alta - si sa ne deschidem catre mediul privat si lume.

Principala sarcina a guvernului este sa aduca bani in tara. Ponta a oprit circuitul banilor transparenti in Romania si de aceea motorul economic e gripat. Romania e secata de bani. Guvernarea Ponta e o guvernare antibusiness. Nu infloreste decat circuitul subteran. Asa am ajuns in recesiune.

Daca ajungeti premier, de o parte aveti legea CAS, votata si de ACL, de partea cealalta cifrele prezentate de presedinte. Renuntati la CAS sau cresteti taxele si impozitele?

Nu vreau sa adaug noi taxe. Este obiectivul de la care plec. Daca respectandu-l va mai fi loc si pentru reducerea CAS, le facem pe amandoua. Este mai realist sa spun insa ca obiectivul e posibil pe termen mediu, descatusand circuitul financiar, atragand investitii si intrand cu satarul in evaziune si coruptie. Nu am viziune contabiliceasca de tip Gherghina.

Daca ai un guvern credibil, daca intri in dialog cu mediul de afaceri si bancile, daca pleci in lume dupa bani, daca dai semnalul unei viziuni pro-business, atunci vom avea loc si pentru reducerea fiscalitatii. Cheia sunt oamenii de afaceri care produc locuri de munca si bani.

Care ar fi prima masura pentru mediul de afaceri?

Este esential sa simplificam legislatia, in primul rand pentru pentru IMM, si asta se poate face repede. La Justitie, din sute de legi am facut 4 coduri. Si am inceput un proiect si pentru celelalte domenii. In economie avem sute de legi care se bat cap in cap, plus sute de reglementari, HG, norme de aplicare, instructiuni, circulare, ordine de ministru, emise in aplicarea sutelor de legi. Din zece reglementari vreau una.

Pe termen scurt si mediu ce ar aduce Guvernul Predoiu cetateanului roman?

As fi demagog sa spun ca de a doua zi va simti ceva in buzunar. Dar va vedea ceva. O alta atitudine si a premierului, si a ministrilor, un alt fel de comportamant al administratiei. Sunt firme hartuite, de multe ori pe criterii politice, pentru donatii politice. Asta va disparea. Si nu ar trebui sa treaca mai mult de 12 luni pana sa vedem cum cresc indicatorii economici, care sa se reflecte in preturi mai mici, in concurenta curata si in salarii mai mari.

Pana una alta, ati facut parte din guvernul care a taiat salariile. Ati semnat ordonanta respectiva.

Un raspuns limitat ar fi ca semnatura mea certifica legalitatea ordonantei, constitutionalitatea ei. Dar esential este ca acum suntem intr-o alta situatie, trebuie sa avem mentalitate de crestere, de prudenta si gestiune echilibrata a cheltuielilor guvernamentale, dar axata pe investitii. Daca atragi fonduri, nu mai esti nevoit sa tai.

Guvernul Boc a taiat salariile, dar taierile lui Ponta au fost mai dramatice, pentru ca 55 de noi taxe inseamna taieri de venituri in sectorul privat, de aici falimente, somaj, recesiune.

Eu imi doresc sa construiesc o mentalitate de succes pentru romani, indiferent unde lucreaza ei. Avem cultura insuccesului, a esecului. Romanii sunt la fel de buni ca oricare alt cetatean al lumii, dar le lipseste mai multa incredere in ei. Eu as vrea sa le dau aceasta incredere. Succesul nu trebuie sa fie total de la inceput, el e alcatuit din pasi marunti pe care ii faci in fiecare zi, daca ai incredere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Predoiu premier ACL, #Predoiu Ponta guvernare , #PDL